Barcelona

Condició d'ERC al PSOE per tornar a negociar: "Que la política desplaci la repressió"

ERC planteja tres escenaris per assolir la independència i reforma els estatuts per permetre allargar el mandat de Junqueras i Rovira

RedaccióActualitzat

En plena negociació de la investidura amb el PSOE i amb el ressò de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, Esquerra Republicana marca aquest dissabte el seu full de ruta per als pròxims quatre anys amb la segona part del seu 28è congrés nacional.

Unes línies estratègiques que els republicans esperen que els converteixin en la força independentista hegemònica per aconseguir superar el llindar del 50% de l'independentisme en unes eleccions. La militància ha aprovat amb el 93,5% dels vots "transitar cap a la independència per qualsevol camí democràtic i pacífic".


Aragonès defineix ERC com a "trencaglaç"

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha assegurat davant els militants republicans que ells són els portaveus del diàleg i la negociació i que la gent els ha triat per assumir un paper de lideratge que requereix decisions complexes i que el camí serà dur. Ha definit ERC com el "trencaglaç dels murs del bloqueig":

"Cal obrir camins a la negociació política. I nosaltres hi posarem el nostre programa: amnistia, autodeterminació, república. Aquest és el nostre programa polític que ens ha dut en aquestes victòries. ERC assumeix el paper de 'trencaglaç' dels murs del bloqueig."

"Som aquí per crear les condicions per guanyar. Aquest és el lideratge que volem exercir."

Aragonès ha advertit al PSOE que la resolució del conflicte a Catalunya només s'aconseguirà "si la política desplaça la repressió":

"S'ha d'obrir una etapa en què la política venci la repressió. Volem que quedi clar: la nova etapa política només es pot obrir si la política desplaça la repressió. S'entén o no s'entén?"

 

 

Marta Rovira, en videoconferència, ha insistit en la via del diàleg per arribar a fer un referèndum i avançar en el camí d'exercir el dret a l'autodeterminació:

"El referèndum és la solució. No hi ha retorn possible, només poder fer que avançar en el camí en l'exercici al dret a l'autodeterminació. El conflicte no podrà girar mai l'esquena a aquest consens tan ampli, tan transversal i tan creixent a la nostra societat."

 

També s'ha sentit un missatge d'Oriol Junqueras gravat a la presó de Lledoners. Un missatge que els militants republicans han rebut amb crits de "llibertat, llibertat". Junqueras ha assegurat que la independència és "irreversible" i que és inevitable que hi hagi un nou referèndum.

 

Referèndum acordat, forçat o al marge de l'Estat

Aquest dissabte s'ha presenta l'informe de la presidència dels últims quatre anys de gestió i s'ha votat la ponència política i estatutària. Els militants han avalat amb el 93,5% dels vots la ponència que avala "transitar cap a la independència per qualsevol camí democràtic i pacífic". El text final ha rebut 558 vots a favor, 20 en contra i 19 abstencions –tot i que estaven convocats 1.700 afiliats–.

Amb el títol "Enfortir-nos per tornar-hi, enfortim-nos per guanyar", el document presentat per la direcció del partit aposta per un nou referèndum i planteja tres escenaris per aconseguir-lo, prioritzant la via acordada:

- El referèndum negociat amb l'Estat.

- Un referèndum "forçat" a partir de la mobilització constant.

- La consulta sense acord però "acompanyats de complicitats internacional".

El full de ruta, però, prioritza en primera instància la via acordada. L'escenari preferit és la consulta pactada, imitant la via escocesa i sense imposar-se terminis, malgrat que reconeix que aquest escenari, ara per ara, és impossible.

 

 

El segon escenari és el forçat i és el que s'assembla més al que està intentant ERC ara mateix amb les negociacions amb el PSOE.

En l'encapçalament del document, la direcció parla d'aconseguir que l'estat espanyol no tingui altra alternativa que avenir-se a pactar una solució democràtica.


Un gir estratègic

El congrés marca així el rumb cap a posicions més pragmàtiques sense renunciar al programa independentista. El document que surt de la trobada consolida el gir estratègic d'ERC i va en la línia de la ponència política aprovada en la conferència nacional de juliol del 2018: reconèixer que l'independentisme ha de guanyar suports i ser més fort per intentar de nou la independència. Al llarg del text es repeteix la idea que cal "ampliar la base" de l'independentisme.

El congrés ha servit també per modificar els estatuts; concretament, els mandats de la presidència. . Amb 557 vots a favor, 11 en contra i 44 abstencions, s'ha acceptat el nou text estatutari que permet als líders del partit allargar el mandat si es troben algun tipus d'impediment per exercir-lo. Es manté el límit en 12 anys consecutius, però no comptarà el temps que no s'hagi pogut exercir el càrrec per causes alienes a l'organització. Això suposa que els anys de presó d'Oriol Junqueras i d'exili de Marta Rovira no es computen i, per tant, només sumen els anys efectius com a president i secretària general del partit. No hi ha hagut cap esmena en aquest sentit i, per tant, aquest canvi quedarà aprovat.

ARXIVAT A:
ERCPere AragonèsOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut