Erdogan demana als Estats Units l'extradició del predicador Fethullah Gülen, a qui acusa del cop
Erdogan, des del principi, ha atribuït la iniciativa del cop d'estat al predicador i intel·lectual Fethullah Gülen, de 75 anys, un multimilionari turc exiliat als Estats Units.
Antic aliat d'Erdogan i també islamista moderat, viu des del 1999 a Pennsilvània, precisament, per la rivalitat que té amb Erdogan.
Erdogan està convençut que Gülen és l'organitzador a l'ombra de moltíssimes coses i que, en general, mou uns fils molt poderosos, perquè és multimilionari, controla moltes universitats, escoles i negocis a Turquia.
El president turc creu des de fa temps que està impregnant l'administració de rebels que el volen fer fora. Per contra, Gülen ha fet comunicats des de Pennsilvània en què assegura que tot és mentida, condemna el cop i nega les acusacions, que qualifica de "summament irresponsables".
L'Aliança pels Valors Compartits, el grup que lidera el clergue Gülen, diu que durant anys han denunciat les intromissions dels militars en la política turca.
Erdogan demana l'extradició de Gülen als Estats Units
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha fet una crida pública als Estats Units perquè aquest país lliuri a Ankara el predicador Fethullah Gülen, a qui atribueix la responsabilitat del cop militar avortat aquesta matinada:
"Que ens lliurin el personatge de Pennsilvània."
Unes hores abans, també el primer ministre turc, Binali Yildirim, havia assenyalat que un país que acull el "líder de l'estat paral·lel", nom amb què les autoritats turques es refereixen a la confraria que encapçala Gülen, no pot ser un amic de Turquia.
El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha instat Turquia que presenti proves de la seva vinculació amb el cop fracassat. L'administració nord-americana afirma que no ha rebut cap petició formal d'extradició.
Mentrestant, Gülen es mostra tranquil i diu que acceptarà la llei i no posaria traves a una extradició si s'acabés aplicant.