El ninot amb la cara de Junqueras penjat en un pont de Sant Vicenç dels Horts (@gabrielrufian)

Ernest Maragall situa "a Sant Vicenç dels Horts" l'autoria del ninot de Junqueras

L'exlíder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona diu que "creu saber" qui són els responsables de penjar una figura amb la cara de Junqueras
Redacció Actualitzat
TEMA:
ERC

Ernest Maragall dirigeix les sospites sobre l'autoria del ninot penjat d'un pont amb la cara d'Oriol Junqueras a l'entorn del mateix Junqueras.

L'exlíder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona ha afirmat en una entrevista a RAC1 que "l'origen no és Calàbria, l'origen és Sant Vicenç dels Horts".

Així, Maragall ha situat la possible autoria de l'acció a l'entorn de Junqueras (exalcalde de Sant Vicenç dels Horts) i l'ha allunyada de l'aparell del partit, amb seu al carrer Calàbria de Barcelona.

"Crec saber-ho (qui és l'autor), però, com que només ho crec, (dir-ho) seria imprudent i temerari, cosa que no faré."

El juliol d'aquest any ja es va dir que l'acció del ninot, que va aparèixer dies abans de les eleccions europees de 2019, havia estat una acció sorgida des de dins d'ERC i era, per tant, una operació de falsa bandera.

L'exconseller de Governació Xavier Vendrell també s'hi va referir fa una setmana durant una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual va assegurar que sap qui va penjar el ninot.

"El dia que se sàpiga trontollaran algunes coses, tinc clar qui el va penjar."


Amb les declaracions de Maragall d'aquest dimarts, les sospites se situen a l'òrbita del mateix Oriol Junqueras.


L'informe intern d'ERC culpa Tolo Moya pel cas dels cartells

Les declaracions d'Ernest Maragall arriben en el context del cas dels cartells apareguts contra ell abans de les eleccions municipals.

Uns cartells sorgits de l'anomenada maquinària B d'ERC en una operació contrastada de falsa bandera.

La investigació interna d'ERC apunta directament l'exdirector de Comunicació del partit, Tolo Moya, com a responsable d'aquesta acció.

L'informe, avançat per RAC1, també conclou que es va informar l'aleshores president del partit, Oriol Junqueras, que l'acció sortia de dins el partit un cop va esclatar el cas, uns fets que Junqueras sempre ha negat.

Tolo Moya s'ha defensat en una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha acusat els responsables de la investigació d'intentar "tapar-se i culpar algú que no és polític, és tècnic".

Els cartells van aparèixer abans de les eleccions municipals a Barcelona, quan Ernest Maragall n'era candidat per ERC (ACN) (ACN)

La investigació es basa en les declaracions de diferents responsables i membres de l'equip de comunicació del partit, la de la secretària general, Marta Rovira, i la d'Ernest Maragall.

L'informe n'extreu que, tot i que no s'ha pogut establir qui va ser l'ideòleg de l'acció dels cartells, Moya es va encarregar de gestionar-la. Quatre persones asseguren que Moya els va confessar que n'era el responsable.

El document eximeix de responsabilitat directa Marc Colomer, aleshores vicesecretari de Comunicació, i Sergi Sabrià, exvicesecretari de Comunicació i exviceconseller de Comunicació del govern, a qui culpa d'haver dipositat la seva confiança en Moya.

Moya es defensa: "És surrealista que estiguin fent això"

El principal acusat per l'informe intern d'ERC, l'exdirector de Comunicació del partit Tolo Moya, s'ha defensat en entrevistes a Catalunya Ràdio i TV3 dient que "estan intentant tapar-se i culpar algú que no és polític, que és tècnic, i que no té família política que el protegeixi".

"És surrealista, és molt fort que s'estigui fent això simplement perquè s'esta fent un congrés i alguns tenen por de perdre. Que em deixin en pau."

Moya ha negat la independència de l'informe i l'ha atribuït a l'entorn de Marta Rovira, que "controla 'compliance' a través del comitè d'ètica".

L'exdirector de comunicació assegura que "ningú dins el partit havia vist els cartells abans que es pengessin", perquè, segons ell, el grup responsable d'aquestes accions actuava sense necessitar la validació de ningú.

Tolo Moya assegura que té missatges de Sergi Sabrià en què l'exviceconseller reconeix que "aquests nois funcionaven de manera autònoma".

"La culpa és de qui va donar autonomia a aquest grup per treballar de manera autònoma."

Moya ha explicat que aquest grup treballava per a ERC des del 2019 i formava part de l'anomenada maquinària B del partit, responsable d'accions de campanya sense logo, no reivindicades o de falsa bandera.


L'informe contradiu Junqueras

Segons conclou la investigació d'ERC, l'aleshores president del partit, Oriol Junqueras, va ser coneixedor que l'acció dels cartells havia sortit des de dins del partit una vegada va esclatar el cas. L'informe diu que es va informar Junqueras i altres alts càrrecs d'ERC.

Junqueras, candidat a tornar a liderar ERC al pròxim congrés del partit, segueix defensant que no sabia que l'acció dels cartells venia del seu propi partit fins que ho va publicar el diari Ara.

Oriol Junqueras ha explicat en una entrevista al diari El Nacional aquest mateix dimarts que hi ha hagut "espais de decisió" dins el partit que actuaven sense el seu coneixement i ha atribuït a aquests grups el cas dels cartells.

Segons ha recollit aquest dimarts "El matí de Catalunya Ràdio", l'entorn de Junqueras troba que l'informe no és jurídic, sinó polític, i no té fonaments. A més, destaca que, tot i que s'assenyala Junqueras, no se li ha demanat la seva versió.

ARXIVAT A:
ERC Ernest Maragall
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut