Errejón durant una roda de premsa al Congrés dels Diputats
Errejón durant una roda de premsa al Congrés dels Diputats (Europa Press/Fernando Sánchez)

Errejón evita entregar el mòbil al jutge: com avança el cas d'agressió sexual a Elisa Mouliaá

Mouliaá ha lliurat el seu mòbil al jutge, però Errejón ni ha comparegut ni ha entregat el seu telèfon, a l'espera que es resolgui un recurs contra la decisió

Diverses denúncies anònimes a les xarxes socials van fer esclatar, ara fa 6 mesos, el cas Errejón. Dies després, l'actriu i empresària Elisa Mouliaá el va denunciar davant la policia. Ara mateix hi ha una causa oberta en fase d'instrucció, és a dir, el jutge està compilant proves i agafant declaració tant als implicats com als testimonis.

Aquest divendres, Mouliaá i Errejón estaven cridats pel jutge per entregar els seus mòbils. El jutge vol tenir accés a les converses entre l'actriu i l'expolític.

Carretero ja té les dades de Mouliaá, però Errejón no ha comparegut ni ha lliurat el mòbil. Ha optat per esperar que es resolgui el seu recurs contra aquesta mesura decretada pel jutge.

Amb el que resulti d'aquest procés, el magistrat Adolfo Carretero decidirà si opta per l'arxiu total o parcial del cas, o que el cas arribi fins a la sala i es faci el judici. Íñigo Errejón està investigat per agressió sexual. Si finalment fos declarat culpable, es podria enfrontar a una pena màxima de presó de 12 a 15 anys.

 

Més testimonis i noves proves

A principis de març, el jutge va cridar a declarar el pare i el germà de Mouliaá i també alguns dels presents a la festa. Va ser al març també quan el magistrat va demanar a Mouliaá i Errejón que lliuressin els seus dispositius mòbils per tal de revisar les converses entre ells abans i després dels fets denunciats.

Ella es va presentar als jutjats, però problemes tècnics van impossibilitar el buidatge de les dades. Per la seva banda, Errejón va presentar un recurs per intentar evitar haver de facilitar el seu mòbil. La defensa d'Errejón va oferir, però, mostrar presencialment les converses sense haver de donar el mòbil. La defensa així pretenia protegir el dret a la intimitat del seu representat.

 

Polèmica actuació del jutge

El jutge titular d'instrucció, Adolfo Carretero, va ser molt criticat en la seva presa de declaració a Elisa Mouliaá. Les imatges es van filtrar a la premsa i en es van podersentir preguntes per part del jutge com: "No seria que vostè sí que volia alguna cosa amb aquest senyor (Errejón) i com que no va ser corresposta, ara el denuncia?".

Una actuació que va acabar amb l'obertura d'una investigació per part del Consell General del Poder Judicial per determinar si s'ha d'obrir un expedient disciplinari. Va ser la resposta del CGPJ a les 900 queixes i denúncies que va rebre sobre l'actuació del magistrat.

Fonts jurídiques confirmen que el jutge va amb peus de plom. Si no ho veu clar, el cas acabarà arxivat.

Carretero va ser l'instructor del cas Mascaretes en què Luis Medina va resultar absolt. Recordem que a ell i al seu soci se'ls acusava d'estafa a l'Ajuntament de Madrid per la venda de mascaretes durant la pandèmia.

Elisa Mouliaá sortint dels jutjats
Elisa Mouliaá va ser interrogada pel jutge instructor Adolfo Carretero (Europa Press/Candela Ordóñez) (Europa Press / Candela Ordóñez)

El cas esclata a partir de denúncies anònimes

Dimarts 22 d'octubre les xarxes socials es van revolucionar. L'Instagram de la periodista Cristina Fallaràs recollia una denúncia anònima: "A mi em va passar amb un polític molt conegut. Ja m'havien avisat del tracte que feia a les dones. És un maltractador psicològic". La denúncia era anònima i tampoc no donava el nom del presumpte agressor, però a les xarxes ja va començar a sortir el nom d'Errejón.

Aquesta denúncia en fa aflorar d'altres, també anònimes. Una de més antiga. Durant la campanya electoral de les eleccions generals espanyoles del 2023, en un acte a Castellò, una noia va relatar un episodi d'assetjament sexual per part del polític. Podem assegura que va comunicar el fet a Sumar en aquell moment.

L'endemà, Més Madrid va exigir a Sumar la dimissió d'Errejón i Yolanda Díaz, que en aquell moment es trobava en viatge oficial a Colòmbia, li va demanar explicacions. En aquella conversa, l'expolític va reconèixer els fets i, dijous, SUMAR feia públic que Errejón havia presentat la seva dimissió. El cas va obrir una crisi política dins de l'espai Sumar.

Abans, Errejón va fer públic un comunicat on anunciava que abandonava la política.

El 25 d'octubre Elisa Mouliaá presenta una denúncia contra Errejón davant la Policia Nacional per agressió sexual per uns fets que, segons la denunciant, van passar l'any 2021. És la primera denúncia davant la policia i amb noms i cognoms.

La denúncia de Mouliaá

En la seva denúncia explicava que tots dos van acudir a una festa d'uns amics d'ella. Allà, segons Mouliaá, Errejón la va agredir dins d'un ascensor, petonejant-la sense el seu consentiment. Més tard, ja dins el pis on es feia la festa, assegura que la va estirar pel braç per ficar-la en una habitació, la va tancar amb pestell i la va tocar sense el seu consentiment.

L'exportaveu de Sumar al Congrés Íñigo Errejón
L'exportaveu de Sumar al Congrés Íñigo Errejón (EFE)

Allà, segons la denúncia, l'expolític va treure del pantaló "el seu membre viril". En marxar de la festa, ja a casa de Mouliaá, l'actriu denuncia que l'expolític va intentar tenir-hi relacions sexuals. En aquell moment, ella assegura que li va recriminar el seu comportament i li va dir que se sentia incòmoda i violentada.

El 16 de gener d'aquest any és la primera vegada que el jutge Adolfo Carretero pren declaració a Elisa Mouliaá i Ínigo Errejón. Denunciant i acusat coincideixen llavors als jutjats de la plaça Castilla tot i que es posa un dispositiu en marxa per tal que en cap moment es trobin o tinguin contacte. Allà, Errejón parla de consentiment en tot moment, mentre que Mouliaá es reafirma en la seva denúncia i afegeix que no descartava haver estat drogada durant la nit. La declaració de Mouliaá i Errejón, com la resta del procés, aixequen una gran expectació mediàtica.

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAgressió sexualCGPJÍñigo Errejón
Anar al contingut