Errejón ha deixat tots els càrrecs polítics aquest dijous (Europa Press/Eduardo Parra)

Errejón va admetre a Sumar "comportaments masclistes" després de les acusacions a les xarxes socials

Més Madrid també havia obert una investigació per les acusacions d'assetjament masclista

Redacció/AgènciesActualitzat

El ja exportaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, va confirmar a Sumar "fets moralment reprovables" i "comportaments masclistes".

Així ho ha explicat la secretària de comunicació del partit, Elizabeth Duval, en una entrevista a la SER en què ha explicat que la decisió d'apartar-lo s'ha pres aquest dijous al matí i que Errejón ha estat d'acord a dimitir "des del primer moment":

"Ell ha reconegut uns fets que són moralment reprovables, que no compleixen amb l'estàndard d'exemplaritat feminista que s'ha d'exigir a qualsevol càrrec públic, però particularment a un polític d'esquerres, i voldríem explicacions."

Sobre la decisió que s'ha pres aquest matí, Duval ha assegurat que "els comportaments eren intolerables i no quedava cap altra opció".

Al migdia, Errejón ha fet pública una carta en què apunta que ha arribat "al límit de la contradicció entre el personatge i la persona", sense donar gaires detalls concrets.

Duval ha dit estar "consternada" i en "xoc" pel relat que exposen les víctimes, que va "encendre totes les alarmes" dimarts.

Així mateix, ha precisat que "en cap moment" havia tingut sospites d'aquest comportament i ha mostrat la seva "solidaritat" davant de "qualsevol testimoni d'una víctima de qualsevol tipus d'assetjament o qualsevol comportament masclista".


Acusacions d'assetjament masclista

La renúncia d'Errejón arriba enmig d'acusacions d'assetjament masclista per les quals la mateixa direcció de la coalició ja havia obert un procés intern.

Després de tenir coneixement de les denúncies a les xarxes socials, van moure fitxa tant Sumar com Més Madrid, que es va posar en contacte amb el mateix Errejón.

Fonts del partit expliquen que ell mateix va confirmar els fets, i per això es va prendre la decisió de demanar-li a Sumar que li exigís l'acta de diputat.

Al seu torn, Sumar assegura que li va demanar explicacions i va obrir un procés que ha tingut com a resultat la dimissió del fins ara portaveu del partit al Congrés, segons ha defensat Yolanda Díaz a X.

La vicepresidenta del govern espanyol ha afegit que el compromís de la seva formació "contra el masclisme i per una societat feminista és ferm i sense excepcions".

Posteriorment, en un declaracions des de Bogotà, ha reiterat que s'ha de "donar suport i acompanyar en el que calgui" totes "les dones que han fet un pas endavant i han formulat les denúncies".

Aquest dijous, l'actriu i presentadora Elisa Mouliaá ha estat la primera que ha sortit de l'anonimat per denunciar comportaments masclistes d'Errejón, i ha assegurat que hi ha "testimonis i proves".


Sánchez: "Tot el suport a les dones que pateixen assetjament i abusos"

La renúncia d'Errejón ha provocat una onada de reaccions dins i fora del seu partit. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet un missatge a la xarxa X condemnant "aquells que atempten" contra el projecte d'igualtat que diu que impulsa el seu govern.

Així mateix, ha traslladat el suport a les "dones que pateixen assetjament i abusos" i també a la vicepresidenta Yolanda Díaz, de Sumar.


Al seu torn, la ministra d'Igualtat ha demanat aquest dijous a Sumar que la investigació sobre Errejón arribi "fins a les últimes conseqüències".

Ana Redondo ha subratllat que el govern espanyol està "profundament compromès" amb la igualtat i el feminisme. "Confiem que s'arribin a aclarir els fets amb tota l'agilitat i la transparència", ha assenyalat la ministra del PSOE.

També ha recordat les víctimes, que "en una cultura masclista com la que, per desgràcia, tenim, han de ser el més important i el primer que s'ha d'atendre". Redondo ha alertat també que el masclisme "no entén de classes socials" ni de "professions", perquè "és estructural".

"Tenim l'obligació de lluitar tots contra aquesta cultura patriarcal que ens tenalla com a democràcia i fa que ens replantegem els avenços necessaris", ha reblat.

El ministre de Cultura Ernest Urtasun, de Sumar, ha afirmat que "la coherència entre el que fem i el que diem ha de ser una màxima exigible i ineludible".

L'exministra d'Igualtat Irene Montero, que va ascendir a Podem coincidint amb la sortida d'Errejón, ha dit a través de la xarxa X que, "fins ara, massa vegades s'han protegit els homes amb poder".

"Canviar aquesta dinàmica de la cultura de la violació és la feina que el feminisme ens dona a totes, en aquest cas a partits i mitjans de comunicació", continua.

En la mateixa línia, la també exministra de Podem Ione Belarra ha instat Sumar i Més Madrid a donar explicacions sobre els suposats comportaments masclistes d'Errejón.

El PP ha demanat explicacions tant a Yolanda Díaz com a Pablo Iglesias. El el vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Elías Bendodo, ha preguntat a Iglesias i Díaz què sabien d'Errejón per no haver-ho fet ministre.

"Menys lliçons del govern més feminista de la història", ha manifestat Bendodo, que creu que "de vegades és millor estar callat".

ARXIVAT A:
Íñigo ErrejónSumar
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut