Imprecisions i errors en l'informe de la Guàrdia Civil sobre el 8M
Ministres del PSOE en la manifestació del 8M a Madrid

Les diferències sobre el que va passar el 8M i el que diu l'informe de la Guàrdia Civil

El document que hauria portat a la destitució de Pérez de los Cobos obvia dades i confon dates i declaracions

Eva Pelegrí BobetActualitzat

L'informe de la Guàrdia Civil sobre la manifestació del 8 de març a Madrid, al qual TV3 ha tingut accés, està ple d'imprecisions i errors. El document, de 83 pàgines i anomenat "Operació Sanitari", és un dels factors que hauria motivat la destitució de Diego Pérez de los Cobos, el que va ser coordinador policial de l'1-O, com a cap de la Guàrdia Civil. 

En l'informe apareix, per exemple, que "el 30 de gener del 2020, l'OMS qualifica l'actual brot de Covid-19 de pandèmia". Però no és així, perquè no va ser fins a l'11 de març que va arribar l'anunci de l'Organització Mundial de la Salut.
 

També consta que "el 28 de febrer del 2020, el director del CCAES (Fernando Simón) va admetre que hi havia transmissió comunitària". Mentre que, en realitat, en la roda de premsa Simón va dir el contrari: 

"Està perfectament delimitat el risc. No és un risc poblacional."

 

El responsable d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón (Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa)

 

En el document es fa referència a un suposat tracte desigual. S'afirma que es van autoritzar alguns actes, com la manifestació feminista, i d'altres no, com un congrés evangèlic.

Segons l'informe, Sanitat va demanar expressament que se suspenguessin "les reunions previstes, en especial el congrés Unlimited 2020". Però omet que s'hi esperaven centenars de persones procedents de països considerats de risc en aquell moment, cosa que no passava en la manifestació del 8M. 
 

L'informe conclou que les autoritats sanitàries coneixien a principis de març els riscos d'expansió de la malaltia a Espanya, i prova d'això, afirmen, és que els ministres duien guants en la capçalera. Però les imatges demostren que la majoria no en portaven.

A banda de vincular-se a la destitució de Pérez de los Cobos, l'informe ha comportat la imputació del delegat del govern a Madrid, José Manuel Franco. Està citat a declarar el 5 de juny per un presumpte delicte de prevaricació al permetre la celebració de concentracions els dies previs a decretar-se l'estat d'alarma, com la del 8M.

ARXIVAT A:
8MCoronavirus JudicialGuàrdia Civil
Anar al contingut