"És ara o mai." L'ONU fixa el 2024 com a límit per impedir la catàstrofe climàtica
Jordi Vilardell Gómez
Periodista de TV3 especialitzat en crisi climàtica i de biodiversitat
@JordiVilardell- TEMA:
- Crisi climàtica
"És ara o mai. Sense reduccions immediates i profundes d'emissions en tots els sectors, serà impossible limitar l'escalfament global a 1,5 °C"
Ho ha dit el copresident del grup de treball que ha elaborat l'informe fet públic aquest dilluns, Jim Skea.
El creixement de les emissions s'ha alentit el 2010-2019; s'han reduït fins el 85% els costos de l'energia solar i l'eòlica; i els principals països estan fent lleis per a la transició energètica sostenible.
L'IPCC destaca que, si s'amplien aquestes tendències i es fa de forma equitativa per a tots els països, hi poden haver reduccions profundes d'emissions i estimular la innovació.
Reduccions d'emissions "immediates i profundes, en tots els sectors"? L'IPCC assenyala que cal:
- Política: senyals clars dels governs, alineant el sector públic per a la transició; hi ha capital i liquiditat global suficients per a les inversions.
- Energia: reducció substancial del consum de combustibles fòssils; electrificació generalitzada; millora de l'eficiència energètica; combustibles alternatius, com l'hidrogen.
- Ciutats compactes i transitables: electrificació del transport amb energies de baixes emissions; rehabilitació energètica d'edificis
- Indústria: ús eficient dels materials, reutilitzant, reciclant i minimitzant els residus; nous processos de producció; electricitat de baixes emissions; hidrogen; captura i emmagatzematge de carboni.
- Agricultura i silvicultura amb gestió sostenible i ecològica
- Desenvolupament: l'acció climàtica ha de ser equitativa per facilitar als països no desenvolupats mitigar i adaptar-se als impactes climàtics
2022-2024: els anys decisius
L'informe "Mitigació del canvi climàtic" considera que per limitar l'escalfament a 1,5 °C cal que les emissions de CO2 "arribin al màxim abans del 2025, com a molt tard", es redueixin un 43% el 2030; i que les emissions de metà es redueixin en un terç. Fins i tot fent això "és gairebé inevitable que superarem temporalment aquest llindar de temperatura, però podríem tornar-hi per sota a finals de segle".
Fins i tot per limitar l'escalfament a 2°C, per sobre del llindar de seguretat d'1,5ºC, les emissions de CO2 també "han d'arribar al màxim abans del 2025", tot i que en aquest cas la reducció d'emissions pel 2030 podria ser del -25%
Gran consens científic i polític
L'informe "Mitigació del canvi climàtic" publicat aquest dilluns a la tarda, de centenars de pàgines, l'han elaborat 278 científics a partir de 18.000 informes publicats els últims set anys
Però el document clau és el "Resum per als responsables polítics", és el document de referència pels governs en les negociacions que hi haurà els pròxims anys, i s'aprova amb aportacions dels governs de l'ONU. L'informe l'han aprovat, a més dels científics, els representants dels 195 governs membres de l'IPCC.
Per aquest motiu l'acord d'aquest "Resum per als responsables polítics" genera acusacions a alguns governs d'intentar diluir les troballes dels científics. La negociació final de l'informe s'ha acordat en una reunió ininterrompuda de 40 hores
Escàs marge de maniobra
L'IPCC actualitza l'anàlisi global sobre escalfament cada 6-7 anys, amb el coneixement en el que hi ha un gran consens científic. El 2021-2022 revisa els informes del 2013-2014. L'informe sobre mitigació és la tercera part de l'actualització actual.
A finals de febrer es va actualitzar la segona part, sobre els impactes climàtics previstos pels anys immediats, quan feia quatre dies que Rússia havia començat la invasió Ucraïna.
Un informe duríssim que adverteix que les activitats humanes estan provocant una destrucció generalitzada de la natura; que calor, sequera, incendis i inundacions seran més simultanis i extrems; que les pèrdues en les collites seran creixents; que alguns ecosistemes clau, com l'Amazònia, estan deixant d'absorbir CO2 i començant a emetre'n; i que si superem els 1,5ºC d'escalfament els impactes s'acceleraran i podria haver-hi caigudes en dominó d'ecosistemes i de societats.
A l'agost ja es va publicar la primera part de l'actualització actual, sobre la física de l'escalfament, on es documenta que la meteorologia extrema anirà a més, almenys durant dues dècades, fins i tot si reduïm ràpidament les emissions, perquè el sistema té un retard de 20-30 anys; que alguns efectes són irreversibles, especialment el desglaç generalitzat; que la pujada del nivell del mar, a finals de segle, podria ser de 2 metres; i que superarem el llindar de seguretat d'1,5ºC d'escalfament al voltant del 2030
El mes de setembre hi haurà l'informe de síntesi.
Crisi existencial
La ciència documenta que la crisi climàtica ja està en marxa, que és molt gran i existencial, que donarà lloc a una crisi humana global i d'una escala mai vista, que la finestra de temps disponible s'està tancant ràpidament, i que només una acció global, contundent i concertada pot afrontar-la.
L'advertiment l'emergència climàtica s'està ignorant enmig de la guerra de Rússia a Ucraïna i de les repercussions energètiques
Els informes de l'IPCC que s'estan actualitzant ara són els últims d'avaluació integral fins a finals d'aquesta dècada, en la que encara hi ha temps per evitar els pitjors impactes de la crisi climàtica. Marcarà les discussions polítiques i els acords dels estats, començant per la conferència del clima de l'ONU a Egipte, aquest novembre.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia Crisi climàtica Medi ambient Contaminació