Es confirma la presència de peix globus verinós al litoral català
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, ha confirmat la presència de peix globus al litoral català, una espècie verinosa no apta per al consum.
Aquest any ja s'han rebut 10 avisos de captures de l'espècie; dos a Vilanova i la Geltrú, dos més a Cambrils i dos més a l'Ametlla de Mar, i un a Blanes, un altre Montgat, un altre a l'Hospitalet de l'Infant i un altre a Coma-ruga. El primer cop que es va tenir constància de la captura d'aquesta espècie al litoral català va ser l'any 2009 a Sant Carles de la Ràpita, però des de llavors se n'han anat localitzant en diverses localitats.
Aquest peix conté tetrodotoxina, que paralitza el sistema nerviós. La toxina pot causar des d'un formigueig a la cara i a les mans fins a una aturada cardíaca en el cas que la ingesta fos elevada. Per tant, no se'n pot consumir.
El peix globus pertany a la família "Tetraodontidae", que viu en aigües que no estan en contacte amb el fons marí. El seu aspecte pot recordar el verat, amb una coloració blava grisenca, marronosa o verdosa pel dors i blanca per la part ventral, sense escates visibles. El que el distingeix és la bossa que té al ventre, que està recobert de nombroses espines petites i que es pot inflar quan se sent en perill.
L'Institut Espanyol d'Oceanografia afirma que l'espècie ha entrat al Mediterrani oriental a través del Canal de Suez, i que s'ha establert i propagat fins afectar poblacions autòctones d'altres espècies.
Davant la proliferació del peix, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha editat un pòster informatiu amb fotografies on també s'explica què cal fer si es troba un exemplar de peix globus: separar-lo de la resta de captures, guardar-lo en fresc o congelat i trucar a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims o a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).