Els preus s'enfilen un 10,2% al juny: consulta què ha pujat més

A Catalunya, els preus han pujat al juny un 9,7%, que és un punt i mig més del que van enfilar-se al maig

RedaccióActualitzat

Els preus continuen disparats. L'índex de preus de consum (IPC) al mes de juny s'ha situat en el 10,2%, un punt i mig per sobre de la taxa registrada el mes anterior, que va ser del 8,7%, i és la més alta des de l'abril del 1985.

Els preus dels carburants tenen molt a veure amb aquesta dada, que confirma la de l'IPC avançat: el gasoil costa un 42,7% més que al juny de l'any passat i la gasolina s'ha enfilat un 34,4% respecte de fa un any, segons ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística.

Pel que fa a Catalunya, l'IPC del mes passat se situa en el 9,7%. Això és un punt i mig més que el mes de maig, en què la taxa va ser del 8,2%.

De fet, els preus han pujat a totes les comunitats. Els increments més importants es produeixen a Castella-la Manxa, amb una pujada de 2,1 punts respecte a l'increment del maig i un IPC del 12,7%, i a Múrcia, Navarra, Castella i Lleó i Aragó, amb augments en la taxa d'1,7 punts a totes elles. Per contra, les pujades més baixes, d'1,2 punts, es produeixen a Cantàbria, Extremadura, la Comunitat de Madrid i a Canàries.
 

Els aliments pugen prop d'un 13%

L'alimentació és un dels capítols que més puja, un 12,9 %, gairebé dos punts més que el mes anterior. L'oli --el d'oliva val un 27% més que fa un any--, els ous --un 24% més cars--, la llet --amb un increment del 21%-- i els cereals --la farina, per exemple, ha pujat un 28%-- registren les pujades més significatives, tot i que també augmenten les fruites --un 19%-- i els llegums --un 14%.

L'electricitat puja un 33% respecte al mateix mes de l'any passat i un 9% respecte al maig.

 

 

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut