Barcelona

Es constitueix al Parlament la comissió pel dret a decidir, encapçalada per Núria de Gispert

El ple del Parlament ha blindat Núria de Gispert com a presidenta d'aquesta comissió d'estudi. El PSC, el PPC i C's han acusat la resta de grups de saltar-se el reglament de la Cambra. Tot els grups, tret dels populars i de Ciutadans, participen en aquesta comissió d'estudi.

RedaccióActualitzat
S'ha constituït al Parlament la comissió pel dret a decidir, que està encapçalada per la presidenta de la cambra, Núria de Gispert. Aquesta presidència s'ha aprovat amb 83 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP), 27 en contra (PPC i C's) i 15 abstencions (PSC) i no sense polèmica.

El ple ha blindat De Gispert en votar a favor de la possibilitat que un membre de la Mesa del Parlament pogués presidir la comissió. Això ha implicat modificar l'escrit de creació de la comissió, un fet que han criticat el PPC, C's i el PSC, que han acusat la resta de grups de saltar-se el reglament del Parlament. Tot i que el reglament indica que els membres de la Mesa no han de presidir comissions, els serveis jurídics de la cambra han considerat que en comissions especials i d'estudi hi ha un article que ho possibilita, sempre que en quedi constància a l'acord de constitució. I n'hi ha precedents, com la comissió d'investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan.

El PPC i C's, els únics partits que no participen a la comissió, rebutgen frontalment que la comissió la presideixi la també presidenta del Parlament. Argumenten que De Gispert representa tots els diputats i que aquesta no és una iniciativa unànime de la cambra. També s'hi ha mostrat crític el PSC, que ho troba un error polític. Els socialistes formen part de la comissió tot i haver-se desmarcat del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

En resposta, De Gispert ha celebrat presidir "una de les comissions més importants" del Parlament, ha assegurat que serà "neutral" i ha reiterat que "la porta continua oberta" per al PPC i C's. Aquests grups, però, denuncien que la comissió és un instrument independentista camuflat.

La presidenta de la comissió també ha explicat que abans que acabi el juliol espera haver-se reunit amb tots els grups que formen part de la comissió d'estudi sobre la consulta.

Hores abans de la constitució de la comissió, les joventuts de Convergència, Unió, ERC, PSC, ICV i Esquerra Unida han sortit en defensa del dret a decidir amb la firma d'un manifest conjunt. El text reivindica que Catalunya pugui fer un referèndum vinculant. També s'han adherit al manifest les joventuts del partit creat per Ernest Maragall, Nova Esquerra Catalana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut