Es dispara l'ús de glutamat, un component addictiu present en molts aliments
El consum d'aliments processats s'ha disparat els últims anys i, amb això, la producció d'additius com el glutamat monosòdic. Aquesta substància, que es pot trobar en patates fregides, sopes preparades o arrebossats, provoca secreció salival, augmenta la gana i no sacia. Tota una temptació per a la indústria alimentària, que cada vegada l'utilitza amb més freqüència. Tant, que la producció d'aquesta substància s'ha multiplicat per 1.500 en els últims 40 anys.
El glutamat monosòdic és un potenciador del sabor, no és tòxic ni té efectes perniciosos per a la salut -de fet, és present de forma natural en aliments com el tomàquet o el peix-, però quan s'utilitza com a additiu fa que mengem més del que ho faríem i pot contribuir a elevar el consum d'aliments que s'haurien de menjar ocasionalment. Així ho ha explicat Diego Redolar, neurocientífic i professor Ciències de la Salut de la UOC:
"Quan s'agafa glutamat i es posa en aliments que no són tan saludables com una bossa de patates o sopes amb sal, això fa que el cervell estigui enganyat per consumir aquest aliment, i a més se'n faci una ingesta sense control, perquè una de les coses que fa és no aturar la gana."
Se sap que la producció de glutamat monosòdic s'ha disparat, però per saber si la població n'està fent un consum excessiu calen més estudis. Carmen Vidal, catedràtica de nutrició de la UB, ha parlat de reduir-ne el consum:
"En el cas que arribem en els estudis a la conclusió que és un producte del qual s'està fent servir molta quantitat i que n'estem menjant més del compte, es podria fer, com es podria fer amb el cas de la sal, d'intentar reduir-ne en funció del producte d'una manera més intensa o menys."
Els productes on trobem més glutamat monosòdic són els esnacs fregits, especialment els que tenen gustos diferents dels naturals, i a les sopes o caldos preparats, però també en alguns tipus de fruita seca, patés o arrebossats.
A més, saber quan n'estem consumint no sempre és fàcil perquè pot constar amb multitud de noms diferents: E-621, extracte de llevat, proteïna hidrolitzada o glutamat monosòdic, entre d'altres.