Els Agents Rurals asseguren que els abocaments il·legals són "d'una gravetat important" (3Cat)

Es disparen els abocaments il·legals a Catalunya: se'n detecten sis cada dia

Cada any augmenten els residus lligats amb plantacions de marihuana, sovint en zones aïllades i de difícil accés
Mireia Amils/Redacció
TEMA:
Medi ambient

Els abocaments il·legals a Catalunya no paren de créixer any rere any. A mesura que s'ha anat recuperant l'activitat econòmica després de la pandèmia, també s'han detectat més casos de deixalles llençades allà on no toca.

Aquest 2024 han tocat sostre, fins als 2.087 episodis, segons dades a les quals ha tingut accés "El matí de Catalunya Ràdio". Són gairebé 6 actes aixecades cada dia i un increment global del 70% respecte al 2023.

Hi ha una tendència a l'alça en tots els diferents tipus de residus. Per exemple, els abocaments de purins han crescut de 79, el 2022, a 163 l'any passat, i s'han enfilat a 296 aquest 2024.

També s'enfilen els que provenen de residus industrials i de particulars --per exemple, aquelles restes d'obres que s'han fet sense permís--, que passen de 800 casos el 2020 a 1.704 el 30 de novembre del 2024.

Segons els Agents Rurals, es tracta d'una problemàtica que està prenent "una gravetat important" perquè no afecta només els voltants de les grans ciutats, sinó també els pobles petits. El cap de l'Àrea Regional dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, assegura que molts ajuntaments estan "desbordats".

"No hi ha setmana que no parli amb algun alcalde i que no em comenti que estan sobrepassats. No és un tema fàcil"


Per què hi ha més abocaments il·legals?

Els Agents Rurals asseguren que els factors són diversos. Entre els abocaments habituals hi ha que els que provenen d'obres que s'han fet sense permís i que, per tant, els seus promotors no poden contactar amb un gestor de residus.

D'altres són encara més greus perquè poden arribar a contaminar l'entorn natural: aquí hi trobem des de neumàtics a líquids inflamables, que s'han de retirar seguint uns determinats protocols.

Cada cop més, però, han de fer front arreu del país als que provenen de plantacions de marihuana, com material plàstic, canalitzacions, terres que s'han fet servir per cultivar-ne o les deixalles de les persones que han vigilat la zona. A vegades, es localitza la plantació sencera i, per tant, hi han d'actuar els Mossos d'Esquadra, però en altres casos es descobreixen els residus quan la plantació ja s'ha abandonat. Es tracta d'un problema "important", sovint amagat en llocs aïllats i de difícil accés.

"Hem tingut peticions de municipis per fer la retirada amb l'helicòpter dels Agents Rurals, perquè són llocs tan absolutament inaccessibles que no és viable arribar-hi amb un camió"

Per lluitar contra les pràctiques il·legals, la principal via és la sancionadora. Quan els Agents Rurals tenen accés a la matrícula del vehicle que fa l'abocament, tramiten la denúncia corresponent. No sempre és fàcil, tot i les càmeres que es col·loquen en aquells llocs on passa de manera recurrent.

Ara bé, des d'aquest cos asseguren que amb les multes no n'hi ha prou i que, veient que es tracta d'una problemàtica creixent, cal "un plantejament conjunt" per analitzar per què passa i posar-hi els mitjans necessaris.

ARXIVAT A:
Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut