Es disparen els furts de carteristes a l'aeroport del Prat: "És una sensació d'impunitat total"

El primer semestre s'han denunciat uns 3.000 furts i robatoris, més del doble que en el mateix període de l'any passat

Marta Planellas Bassols i Roger RoviraActualitzat

L'anar i venir de persones a les terminals de l'aeroport del Prat són l'escenari ideal per als carteristes: els passatgers caminen pendents de trobar el camí de sortida, agafar un mitjà de transport fins al centre de la ciutat, tenir la documentació a mà... 

I en algun moment abaixen la guàrdia i no vigilen prou les seves pertinences. És en aquest precís instant que apareixen els carteristes. 

Presumpta carterista enxampada per un treballador de l'aeroport del Prat (3Cat)

Els furts i els robatoris a l'aeroport del Prat han augmentat significativament aquest any: en els primers sis mesos de l'any, se n'han denunciat 2.975, més del doble que en el mateix període del 2023, quan la xifra va ser de 1.373. 

Les dades obertes de la Generalitat són molt concloents i mostren una tendència de robatoris denunciats a l'alça durant els anys posteriors a la pandèmia.

Un increment que no es correspon de manera proporcional amb l'augment de passatgers que han passat per l'aeroport, 26 milions en els primers sis mesos de l'any.

La previsió és que al final aquest 2024 s'arribi al doble, 52 milions de passatgers, una xifra molt similar a la que hi va haver l'any 2019, abans de la pandèmia.

 

Com actuen els carteristes

Els carteristes aprofiten qualsevol descuit i actuen sobretot a les rampes d'accés a les parades de taxis, de busos i de metro: se situen darrere del passatger que volen abordar i, amb l'ajuda d'alguna jaqueta penjada als braços, tapen l'acció i roben. 

Un equip de TV3 ha estat a les diferents terminals i de seguida ha detectat els moviments estranys de persones que, en lloc d'anar en una direcció concreta, es passegen amunt i avall de les dependències aeroportuàries durant tot el matí buscant els passatgers diana, aquells turistes distrets amb pertinences a l'abast. 

Amb una motxilla negra, presumpta carterista que s'ha situat darrere d'una turista, aquest dimecres a l'aeroport del Prat (3Cat)

Els treballadors habituals a les terminals, com els taxistes, els xofers o els treballadors dels comerços, ja identifiquen les cares dels lladres multireincidents i miren d'advertir les possibles víctimes, però no sempre hi són a temps. 


"És una sensació d'impunitat total"

És el que explica Jorge Páez, un taxista que dia sí i dia també va a l'aeroport:

"Venen en manades i estan força organitzats i no passa res, és una vergonya. Una manera habitual és en aquesta rampa de baixada als taxis. Forcen la parada, es posen entre la gent i roben de la motxilla les carteres... Una sensació d'impunitat total."

A les xarxes han corregut molts vídeos on es denuncien aquestes persones, però asseguren que les forces de seguretat no poden fer res perquè l'endemà els carteristes hi tornen.

Presumptes carteristes, una d'elles fingint que necessita cadira de rodes, enxampades per un treballador de l'aeroport (3Cat)

Un altre testimoni d'aquests furts és en Shan, un xofer que ve a buscar persones que arriben a la terminal: 

"Cada dia que venim aquí tenim un problema. Venen amb jaquetes i van per darrere , els prenen les coses i marxen. O si veus un client que va mirant cap a l'altra banda, agafen la motxilla i fugen corrents." 

Per a aquest treballador és evident que l'objectiu principal dels lladres són els turistes asiàtics perquè --diu-- porten a sobre molts diners en metàl·lic

Parella d'agents dels Mossos aquest dimecres a l'aeroport del Prat (3Cat)

Més mossos amb tasques dissuasòries

El Departament d'Interior, des del mes de setembre, ha destinat més mossos a l'aeroport per intentar revertir aquesta situació.

El cos no ho ha volgut valorar a l'equip de 3Cat, però la consellera Núria Parlon ha reconegut aquest mateix dimecres a Rac 1 que "en els últims mesos la situació a l'aeroport se n'ha anat de mare".

Segons Parlon, en pocs dies es veurà una millora ja que "s'han doblat els mitjans policials per combatre els furts que hi ha cada dia i que donen una imatge molt negativa". 

La consellera ha dit que ara hi ha 50 mossos d'esquadra més que se sumen als 148 efectius que ja hi havia. Les tasques que desenvolupen són sobretot de presència de patrulles per dissuadir els lladres d'actuar.

Passatgers fent cua per facturar, aquest dimecres a l'aeroport del Prat (3Cat)

 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'EsquadraAeroport del Prat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut