Es disparen les famílies que recorren a Càritas per la falta d'ingressos pel confinament
A Girona ja hi han anat 1.300 persones per primera vegada i, segons els experts, anirà a més
En les tres setmanes que portem de confinament i aturada econòmica, el nombre de llars que s'han quedat sense ingressos s'ha disparat. Això es nota, per exemple, als centres de distribució gratuïta d'aliments.
A Girona, 1.300 famílies hi han anat per primer cop, i Càritas preveu que anirà a més.
Yolanda Bermúdez, usuària de Càritas, diu que l'han acomiadat pel coronavirus i que el seu home també s'ha quedat sense feina, amb tres nens petits, i han d'anar a buscar el que els puguin donar.
María Pabón ha anat a Càritas per primera vegada perquè només ella treballa i té fills, un dels quals és un nadó.
La Yolanda i la María són alguns dels perfils que van a Càritas, entre els quals hi ha els que viuen de l'economia submergida. Han hagut d'ampliar els dies de repartiment d'aliments perquè no donen l'abast.
Martí Batllori, secretari general Càritas a Girona, creu que el nombre de persones que recorren a Càritas augmentarà segons el que duri l'estat d'alarma:
"Sí, ens estem trobant aquest fet arreu de Catalunya. Aquest increment del vint per cent que hem detectat ara, però que preveiem que en els propers dies siguin més elevat, això dependrà de la durada de l'estat de d'alarma. Si s'allarga seran moments difícils."
Treballen conjuntament amb la Creu Roja, que també atén més famílies, i en especial gent gran, com explica Marta Comalada, tècnica del projecte de pobresa, que diu que des del primer dia de confinament s'han fet 750 ajudes al territori de la província i en la majoria de casos els voluntaris que tenen ho porten a domicili.
El secretari general Càritas de Girona fa una crida que les administracions garanteixin els drets bàsics:
"Les entitats s'estan bolcant en aquests moments, les administracions també han de garantir aquests drets bàsics i la ciutadania ha de fer xarxa, i ho hem de fer entre tots, per sortint-se'n en aquest moment complicat."
Es multiplica l'atenció dels serveis socials
L'emergència sanitària ha multiplicat de manera exponencial el treball d'atenció primària dels serveis socials, que creuen que caldria replantejar les ajudes als més vulnerables, que sovint no tenen ni accés a una alimentació bàsica.
Moltes neveres dels més vulnerables estan completament buides, però sense sortir de casa no poden continuar fent les feines precàries que feien, ni alimentar bé la seva família.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus