Es dupliquen les reserves d'aigua respecte a fa tres mesos i el govern revisarà restriccions

Les pluges de les últimes setmanes fan recuperar bona part de les reserves dels pantans, que han crescut uns 20 punts en els últims tres mesos

RedaccióActualitzat

En només 24 hores han crescut tant les reserves a les conques internes com tota l'aigua que consumim en dues setmanes. Amb les pluges de les últimes setmanes, els embassaments han duplicat les reserves respecte a fa tres mesos.

Ara mateix, a les conques internes, la mitjana ja és del 34,7%, molt superior al 14% de començaments de març. Això representa 211 hectòmetres cúbics. Als embassaments que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, la situació encara és millor: estan al 62,7%.

Es preveu que la segona quinzena de juny també sigui força plujosa, i en aquest nou escenari, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha obert la porta a aixecar les restriccions per la sequera en alguns indrets:

"És evident que amb les pluges dels últims tres mesos, les d'ahir també, especialment importants a la conca del Ter, entrem en un altre escenari. Es podrien rebaixar les restriccions actuals en algunes de les unitats."

Un dels llocs on això s'ha notat més és al pantà de Sau, on l'església ha servit de termòmetre per analitzar la situació de la sequera. En el punt més dur de la sequera, el nivell de l'aigua va caure a mínims i l'edifici va quedar completament al descobert.

El pantà de Sau
L'església de Sau al descobert mostrava la gravetat de la sequera (3Cat)

Ara s'ha recuperat --està al 37% de la seva capacitat-- i la imatge del terra ressec ha quedat enrere.

Les imatges d'aigua corrent es repliquen per tot el país. Osona és una de les comarques catalanes on ha plogut més: vora els 100 litres per metre quadrat en tan sols dos dies.

De fet, a Sant Miquel de Torelló, el riu Ges ahir va arribar als 81 metres cúbics per segon. Abans de les pluges el cabal era d'1 metre cúbic per segon.

L'aigua també ha caigut amb força al Lluçanès. S'han obert les comportes al pantà de la Gavarresa, la principal font d'abastament del municipi d'Olost.

Les comportes del pantà de la Gavarresa
Les comportes del pantà de la Gavarresa s'han obert després de les últimes pluges (3Cat)

La imatge contrasta amb la del novembre, quan no hi havia ni una gota d'aigua i es van haver d'aplicar restriccions molt severes.

El pantà de la Gavarresa, completament buit fa unes setmanes
El pantà de la Gavarresa completament buit fa unes setmanes (3Cat)

Al Priorat plou poc i segueix la sequera

L'altra cara de la moneda la trobem al Priorat, on hi ha plogut molt poc i està tot sec. El pantà dels Guiamets, per exemple, no arriba al 3% de la capacitat.

Com que està gairebé buit, les activitats aquàtiques i esportives que s'hi feien són impossibles. Serà el tercer estiu seguit que les empreses de lloguer de caiacs i patinets no podran treballar. Era una activitat que en poc més de cinc mesos atreia unes 5.000 persones a aquest municipi de menys de 300 habitants.

 

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut