"És el macarra del barri": Albània prohibeix TikTok tot un any després de la mort d'un menor
La decisió arriba un mes després que un noi de 14 anys morís apunyalat per un enfrontament previ a les xarxes i forma part d'un paquet de mesures per protegir els menors
TikTok estarà prohibit a Albània almenys durant un any. Així ho ha anunciat aquest dissabte el primer ministre, Edi Rama, després d'una reunió amb representants de mestres i pares d'alumnes d'arreu del país.
"TikTok és el macarra del barri", que només difon "brutícia i fang", ha dit Rama, abans d'afegir: "Expulsarem aquest macarra del nostre barri durant un any. No hi haurà TikTok a Albània."
La decisió de prohibir completament la coneguda xarxa social per compartir vídeos curts de l'empresa xinesa ByteDance arriba gairebé un mes després que un nen de 14 anys morís apunyalat i un altre resultés ferit durant una baralla a l'exterior d'un centre escolar de Tirana, la capital albanesa.
L'enfrontament mortal va ser conseqüència d'un enfrontament previ a través de les xarxes socials, segons informen diversos mitjans.
A més, va ser difós per altres alumnes del mateix centre a través de TikTok i altres xarxes, cosa que ha generat un intens debat social.
"Ens prenen els fills com a ostatges"
Rama ha acusat TikTok en particular i les xarxes socials en general de fomentar la violència entre els joves dins i fora de les escoles.
"El problema no són els nostres fills, el problema som nosaltres, el problema és la nostra societat, el problema és TikTok i tots els altres que ens estan prenent els nostres fills com a ostatges."
La prohibició de TikTok no és una mesura aïllada, sinó la més vistosa d'un paquet amb què es vol "augmentar la seguretat física i digital a les escoles i protegir els nens dels efectes negatius de les xarxes socials", segons ha explicat la ministra albanesa d'Educació, Ogerta Manastirliu.
El govern també ha anunciat que en els pròxims dos anys s'incorporaran 350 treballadors socials i psicòlegs als centres escolars.
Pel que fa al tancament de TikTok, Rama ha detallat que han investigat i que necessitaran "entre 6 i 8 setmanes a partir de principis del 2025" per fer-ho efectiu.
TikTok es defensa
ByteDance ja ha reaccionat a l'anunci fet pel govern albanès. "No hem trobat cap prova que ni l'agressor ni la víctima tinguessin compte de TikTok", ha dit un portaveu de l'empresa.
"Diversos informes han confirmat, de fet, que els vídeos que van causar aquest incident van ser penjats en altres plataformes, no a TikTok", ha afegit.
Prohibit a l'Índia, i potser als EUA
Albània no serà el primer país del món sense TikTok: a l'Índia està prohibit des del 2020, arran d'uns enfrontaments mortals a la frontera amb la Xina.
El fet que ByteDance sigui una empresa xinesa fa que estigui en el punt de mira de les autoritats de diversos països, que consideren TikTok una amenaça per a la seguretat nacional.
De fet, TikTok podria quedar prohibit als Estats Units a partir del 19 de gener, després que el Tribunal Federal ha rebutjat l'apel·lació presentada per ByteDance i ha ratificat el projecte de llei del Congrés per prohibir la xarxa social xinesa.
Austràlia: vetat als menors de 16
També estarà prohibit a Austràlia, abans d'un any, però només per als menors de 16 anys, que tampoc no podran accedir a altres xarxes socials, com Facebook, Instagram o Snapchat.
L'objectiu de la llei és protegir els infants i els adolescents de l'assetjament i dels possibles problemes de salut mental causats a les xarxes socials.
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials TikTok