Es faran tests d'antígens als membres de les meses del 14F abans que es constitueixin
Una noia es sotmet a una presa de mostres per fer un test d'antígens, aquesta setmana a Sitges (ACN)

Es faran tests d'antígens als membres de les meses del 14F abans que es constitueixin

El govern assegura que les mesures de seguretat reduiran al mínim els riscos durant la jornada electoral, tot i que insisteixen que seria millor el 30 de maig

RedaccióActualitzat

Als membres de les meses electorals de les eleccions al Parlament de Catalunya se'ls faran tests d'antígens de coronavirus a l'inici de la jornada electoral, que ara mateix està prevista per al 14 de febrer.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, en una entrevista aquest dissabte al canal 324, ha dit que aquesta és la intenció de la seva conselleria, i que ara estan organitzant com fer-ho:

"Estem estudiant la manera que a les persones que formaran part d'aquestes meses se'ls pugui fer un test d'antígens abans de constituir-se les meses."

Per la seva banda, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha donat per fet davant la taula de partits reunida al Parlament que es faran aquests tests als presidents i vocals de les meses.

L'anomenada mesa de partits, aquest dissabte reunida al Parlament

Peña-López també ha exposat aquest migdia als representants dels partits les mesures de seguretat que es prendran aquell dia per evitar contagis de coronavirus als col·legis electorals.

"Serà molt fàcil mantenir les distàncies"

En una entrevista prèvia al programa "El suplement" de Catalunya Ràdio, el director general ha afirmat que aquestes mesures faran que els riscos siguin mínims:

"El gruix de la gent serà a fora al carrer, que està ventilat, i a dins del local electoral estarà absolutament ventilat, amb portes obertes i amb distàncies també, amb mascaretes, pantalles, etc."

"Per tant, durant la jornada electoral la gent anirà circulant d'un en un i serà molt fàcil mantenir aquestes distàncies i condicions, res que no estiguem fent cada dia."

Ha afegit que el dispositiu electoral l'estan treballant des del maig, i que han aprofitat l'experiència de les eleccions fetes al País Basc i a Galícia, entre altres llocs.



Col·legis en espais grans i oberts

Per evitar les aglomeracions de gent, la Generalitat ha demanat als ajuntaments que no facin servir centres educatius com a col·legis electorals, i optin per espais grans i oberts.

Els votants hauran de respectar sempre la distància d'1,5 metres amb els membres de la mesa, que aniran protegits per minimitzar riscos.

Col·legi electoral instal·lat en un pavelló esportiu, en les eleccions autonòmiques a Euskadi del juliol (EFE)

EPI de 7 a 8, la franja dels positius

De 9 del matí a les 12 del migdia s'ha establert una franja preferent per a col·lectius de risc, i una altra de 7 a 8 per a les persones positives o sospitoses de ser-ho, tot i que totes dues franges són només recomanacions.

Els membres de les meses rebran mascaretes, pantalles facials, guants, gel hidroalcohòlic i termòmetres, i en l'última franja, quan hi vagin els positius, s'hauran de posar equips de protecció EPI.

Sobre aquests equips, Jessica Morillas, del Sindicat d'Infermeres de Catalunya, ha advertit que no són gens fàcils d'utilitzar:

"La dificultat no és només com ens col·loquem l'EPI sinó, sobretot, com ens el traiem. Nosaltres cada any fem formació i, malgrat això, sempre que ens el posem o traiem de dos en dos perquè una persona ha de supervisar l'altra."

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Morillas ha afegit que aquesta complexitat d'ús fa que el risc de contagi sigui molt alt si els equips acaben infectats amb coronavirus.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha calculat que el dia de les eleccions hi haurà unes 150.000 persones positives o sospitoses de ser-ho.

Reticències dels escollits

Tot plegat un panorama que ha fet que moltes de les persones a qui els ha tocat fer de presidents o vocals de mesa tinguin reticències a anar-hi.

Són unes 75.000 persones a tot Catalunya, escollides pels ajuntaments aquesta setmana. La majoria ja han rebut la notificació i tenen 7 dies per presentar al·legacions si no volen participar-hi.

Les al·legacions les han de resoldre les juntes electorals de zona, i si no són acceptades, estaran obligats a anar-hi, perquè la llei electoral, la LOREG, preveu multes i fins i tot presó si no s'hi presenten.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut