Es filtra el discurs de la moció de censura de Vox, però Tamames diu que és una versió antiga

L'economista que es presenta en nom de Vox admet que es tracta del discurs que té previst fer dimarts, però que hi ha afegit "moltes novetats"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Extrema dreta

Ramón Tamames, l'economista que encapçala la moció de censura presentada per la formació d'extrema dreta Vox, ha admès que el discurs que s'ha filtrat a la premsa, que publica el digital elDiario.es, és el text que ell està preparant per a la compareixença de dimarts que ve al Congrés dels Diputats.

Ha remarcat, això sí, que és una versió "antiquada" a la qual ha afegit "moltes novetats", incloses diverses iniciatives que pensa que "poden ser atractives per a una sèrie de sectors de la població espanyola".

En qualsevol cas, ha afegit, el fet que se n'hagi filtrat el gruix donarà temps perquè "es pugui entendre millor el seu missatge".

Antic militant comunista i de la UCD, Tamames diu que, en l'essencial, coincideix amb Vox (EFE/Javier Lizón)

Al text, Tamames afirma que l'Espanya actual "sembla una moderna autocràcia absorbent", amb un govern que practica "sovint la demagògia i el populisme" i nega "el caràcter democràtic" d'una formació com Vox, "que representa cinc milions d'espanyols".

Defensa, per aquest i altres motius, que "és més necessària que mai la convocatòria urgent d'eleccions generals", que proposa fer el 28 de maig, coincidint amb les municipals i autonòmiques (en diverses comunitats).

L'esborrany del discurs comença amb l'explicació dels motius que l'han dut a acceptar la proposta de Vox: "Rendir personalment el meu últim tribut a la defensa dels interessos actuals i futurs d'Espanya."

Tamames ha defensat que "el temps és or" i que cal abordar "una sèrie de situacions que no són el millor per a la nació ni per al país", com la "insolidaritat econòmica" del País Basc en voler gestionar la caixa de la Seguretat Social, o el tracte "com un parlar de segona" que rep el castellà a Catalunya, assegura.


"A gust" com a candidat de Vox

Antic integrant del comitè executiu del Partit Comunista d'Espanya al principi de la Transició, que més tard va militar en la Unió del Centre Democràtic (UCD) fundada per Adolfo Suárez, Ramón Tamames és doctor en Ciències Econòmiques i autor del llibre "Estructura económica de España".

Als 89 anys, assegura que se sent jove i "a gust" com a candidat a la investidura amb una moció de censura de Vox, partit amb el qual diu que coincideix "en el que és essencial": la defensa de la unitat d'Espanya a partir de la Constitució i de la bandera, que "no és la bandera de Franco", sinó "la de Carles III, que representa Espanya en la seva història universal".

Tamames, aquest dimarts, en un col·loqui d'economistes a Madrid (EFE/Kiko Huesca)

També de la monarquia parlamentària, que Tamames assegura que "té molta importància" perquè "uneix molts pobles".

Tamames, però, no proposa il·legalitzar els partits que volen "trencar Espanya", per bé que demana una reforma de la llei electoral que eviti "la sobrerepresentació" que considera que tenen.

Discrepa també de Vox sobre l'avortament, del qual no en parla, i sobre la immigració, qüestió que aborda amb una frase del papa Francesc: "El Mare Nostrum no pot seguir sent sepultura de milers i milers de nàufrags de pateres."

Sense fer referència explícita a la violència masclista, Tamames recull amb preocupació l'augment de "les agressions sexuals a dones a Espanya".


Segona moció d'Abascal, sense Abascal

Tamames i Santiago Abascal, president de Vox, han presentat, en roda de premsa conjunta al Congrés, aquesta iniciativa parlamentària que no té cap possibilitat de prosperar després que cap grup parlamentari hi ha donat suport.

És la segona moció de censura de la formació d'extrema dreta durant aquesta legislatura. En l'anterior, presentada l'octubre del 2020, només va tenir el suport dels 52 diputats de Vox, i el vot en contra de la resta de grups.

Aquesta vegada, el PP ja ha anunciat que s'abstindrà. Alberto Núñez Feijóo, president de la formació, considera que és una moció de censura "aparent" que el PSOE celebra perquè ajuda a donar imatge d'unitat entre els dos socis del govern espanyol, ha dit.

Preguntat per la probable derrota, Tamames ha argumentat que si el vot fos secret potser hi hauria més diputats que hi votarien a favor.

ARXIVAT A:
Extrema dreta Moció de censura Vox
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut