La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa d'aquest dijous (EFE / J. J. Guillén)
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa d'aquest dijous (EFE / J. J. Guillén)

"És hora de girar full", la resposta de La Moncloa als barons del PSOE pels indults

La ministra portaveu insisteix que ara "és el moment de la política" l'endemà de l'informe del Suprem contra la mesura de gràcia

Actualitzat

El debat polític al voltant dels indults als condemnats per l'1-O puja de to. Després de l'informe del Tribunal Suprem en contra de l'indult, Pedro Sánchez rep cada vegada més pressions, tant des dels partits de l'oposició com des de sectors del PSOE.

La Moncloa, però, insisteix que cal abordar aquesta qüestió per resoldre el conflicte polític amb Catalunya. La portaveu del govern, María Jesús Montero, ha deixat ben clar el full de ruta de l'executiu en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Entroncant amb el discurs de Sánchez aquest dimarts a Brussel·les i amb la posició defensada les últimes setmanes pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, Montero ha insistit que l'executiu "ha defensat sempre, amb fets i paraules, la voluntat d'obrir una nova etapa a Catalunya":

"Els catalans i el conjunt dels espanyols hem de girar full, refer els llaços efectius i reconstruir els ponts que es van dinamitar i que fa massa temps que estan destruïts."

 

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés (EFE / Emilio Naranjo)

 

"És el moment de la política"

L'endemà del dur informe del Suprem oposant-se a la mesura de gràcia als condemnats en el judici del procés, Montero ha evitat criticar el tribunal, però ha defensat que ara la qüestió ha de passar a la política.

Montero ha apuntat que la resolució sobre el dret de gràcia és "una prerrogativa" del consell de ministres, que té el deure de "vetllar per l'interès general i prendre les decisions que vetllin per la concòrdia, la convivència i l'enfortiment de la democràcia".

"Respectem el criteri del Tribunal Suprem, que, com hem anat informant, ha emès un informe no vinculant, i entenem que és el moment de la política. D'una política amb la vocació de produir espais de retrobament i que es fonamenta en els principis constitucionals de la concòrdia i la convivència, els que han de presidir les decisions que es prenguin al Consell de Ministres"

Tot i que no ha especificat cap termini, Montero ha remarcat que el Ministeri de Justícia està analitzant els expedients referits a les peticions d'indults.

Davant les veus de barons territorials i antics dirigents socialistes oposant-se a l'indult, Montero ha dit que el PSOE és "un partit plural i democràtic, en què es respecten totes les posicions".

A preguntes dels mitjans, Montero ha atribuït al PP la responsabilitat per la situació a Catalunya i ha posat l'èmfasi en el fet que el referèndum de l'1-O, la Declaració d'Independència al Parlament i l'exili de Carles Puigdemont a Bèlgica van passar amb Mariano Rajoy a La Moncloa.

 

Els nou líders sobiranistes empresonats, en un acte a favor de l'amnistia
Els nou líders sobiranistes empresonats, en un acte a favor de l'amnistia (EFE / Quique Garcia)

 

Avís de barons socialistes

Alguns líders del PSOE han alertat de les conseqüencies que tindria la concessió dels indults als independentistes condemnats pel Suprem. Dos barons territorials, com el manxec Emiliano García Page o l'extremeny Guillermo Fernández Vara, s'hi han mostrat en contra.

El president de Castella-la Manxa ha alertat que aquest indult seria "un dels grans errors de la democràcia" i ha insistit que encara s'és a temps d'evitar-ho. En la mateixa línia, el president de la Junta d'Extremadura ha afirmat que "resulta evident que no s'ha d'indultar qui no vol ser indultat".

Els anteriors presidents socialistes, Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, també s'han pronunciat sobre la possibilitat d'indultar els 12 condemnats per l'1-O. González ha assegurat que, "en aquestes condicions", no és partidari de la mesura de gràcia. Encara ha estat més dur el qui va ser vicepresident de González, Alfonso Guerra, que ha assenyalat que indultar els líders sobiranistes "és políticament indesitjable i jurídicament il·legal".

Per la seva banda, Rodríguez Zapatero ha donat suport a Sánchez i ha augurat que un indult pot ajudar "de manera significativa" a allò que creu que volen "tots els espanyols, que és que les coses estiguin millor entre Catalunya i la resta d'Espanya, que l'independentisme perdi força i que es recuperi el diàleg".

 

Els expresidents del govern espanyol Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, en un acte a La Moncloa el 2018
Els expresidents del govern espanyol Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, en un acte a La Moncloa el 2018 (Europa Press / Ricardo Rubio)

 

Des de les formacions conservadores, s'oposen sense matisos als indults. El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat la compareixença de Sánchez en un ple monogràfic sobre aquesta qüestió. El secretari general dels populars, Teodoro García Egea, ha anunciat que presentaran mocions sobre aquesta qüestió als ajuntaments perquè el PSOE es posicioni.

 

 

Des de Ciutadans, el líder a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha anunciat una protesta constitucionalista per aconseguir que el govern espanyol "faci marxa enrere".

Per la seva banda, Vox ha promès que exercirà "tota la pressió al carrer" si acaben produint-se els indults.

En canvi, els partits que van donar suport a la moció de censura de Sánchez l'any 2018 són favorables a la concessió dels indults, de manera que el govern espanyol podria veure apuntalats els suports que necessita la resta de legislatura. Des del PNB, el lehendakari, Íñigo Urkullu, creu que els indults als líders sobiranistes formen part de "la llista dels més justificats" dels darrers 40 anys.

 

 

 

ARXIVAT A:
IndultsGovern empresonatJudici procésProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut