Es jubila Joaquín Aguirre, el jutge que va voler vincular Puigdemont i el procés amb Rússia

El magistrat instructor és conegut per fer créixer casos contra polítics independentistes, com el cas Tsunami o el cas Volhov, i la investigació del cas Negreira, que implica el Barça i el seu president, Joan Laporta

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

Punt final a la carrera judicial del magistrat Joaquín Aguirre, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, conegut per diverses causes polèmiques. L'última, la coneguda com a "trama russa" del procés.

Aquest dimecres el BOE publica la jubilació voluntària d'Aguirre després de més de 30 anys de carrera judicial. Ell ha estat una de les figures més controvertides del món judicial.

Va fer créixer casos en contra de polítics independentistes que després han quedat en no res. Aquests casos no només han afectat polítics, sinó que han complicat la vida a ciutadans anònims. TV3 ha parlat amb alguns d'ells.
 

Implicats en investigacions d'Aguirre denuncien "abús judicial"

"Quan se'm posa davant un cotxe i baixen tres individus vestits amb una pistola... Al principi no pensava que era una detenció, pensava que era un atracament."

D'aquesta manera recorda el moment en què va ser arrestat un dels implicats en una de les trames del jutge Aguirre. Es tracta de Jordi Pascual, responsable d'una entitat de cooperació social a Girona, que va estar imputat en el conegut com a cas Estela, en què s'investigaven presumptes irregularitats en les subvencions de la Diputació de Barcelona.

No va ser fins passat tres anys de la detenció que el van cridar a declarar al jutjat. Finalment, la causa es va arxivar perquè no es va acreditar cap delicte. Un fet que, diu, el va perjudicar durant tot aquest temps tant en l'àmbit personal com en el laboral, en veure's esquitxat en una presumpta trama de corrupció de la qual no era responsable.

Així ho explica en declaracions a TV3:

"El mal a les persones i a l'organització ja està fet. Temps, diners, angoixa i desprestigi."

El cas del Jordi no és pas l'únic. En la causa es van implicar una cinquantena de persones, principalment ciutadans anònims --també alguns polítics--, a qui en la majoria de casos es va arxivar la causa.

D'aquí, el mateix jutge Aguirre acabaria imputant una vintena de persones més en un altre cas.

Jordi Huguet, tècnic en tractament d'aigües, lamenta "la despesa en advocats" que ha tingut aquests anys i també les limitacions personals que li ha suposat estar investigat. Per exemple, no tenir clar si podia volar als Estats Units, per tenir una causa oberta com a investigat.

Hatim Bourkadi, educador social, recorda ser detingut a casa, davant dels seus fills, el maig del 2018, un procés judicial que el va perjudicar en l'àmbit personal:

"Estava en espera de diversos tràmits per aconseguir la nacionalitat, que es van allargar fins a quatre anys quan en condicions normals s'haurien d'haver resolt en només un any".

Joaquín Aguirre es jubila després de més de 30 anys de carrera judicial
Joaquín Aguirre es jubila després de més de 30 anys de carrera judicial


L'estil del jutge Aguirre: investigacions prospectives que no acaben mai

Amb més de 30 anys de carrera, el jutge Aguirre és el més veterà de Barcelona. En el seu currículum destaca el cas Grand Tibidabo, en què va empresonar Javier de la Rosa.

També el cas Macedònia, en què relacionava els Mossos i el major Trapero amb narcotraficants, una llarguíssima investigació que va acabar en no res.

Més recentment, el cas Negreira, en què s'implica el Barça. Aquest últim cas va rebre fa uns mesos un revés l'Audiència de Barcelona, que li va ordenar arxivar el delicte de suborn contra el president Joan Laporta, membres de la directiva i el club.

Defenses dels diversos casos denuncien "investigacions prospectives del jutge" que fa servir mètodes "semblants a una pesca d'arrossegament", assenyalant diverses persones, i "ordenant escorcolls de manera desproporcionada".

Més recentment, el jutge Aguirre ha estat conegut per les seves maniobres contra l'amnistia i per intentar relacionar el president Puigdemont i el procés amb Rússia.

Fa sis anys, amb l'esclat del cas Estela, va crear diverses peces judicials. A partir d'una de relacionada amb la fundació CATMón, va obrir el conegut com a cas Volhov, de finançament del procés.

Més tard en treia el cas Tsunami, que es derivaria a l'Audiència Nacional a Madrid, i més recentment, la "trama russa" del procés. Tots els casos estan pràcticament arxivats.

 

La jubilació del jutge Aguirre i el que queda pendent

Des de fa mesos, Joaquín Aguirre no va al jutjat del qual ha estat titular fins a aquest dimecres. Fonts jurídiques expliquen que ha estat de baixa laboral. Des d'aleshores, una jutgessa substituta està en el seu lloc.

El jutge Aguirre es jubila, però queda pendent si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decideix admetre una querella per prevaricació contra ell per part del president Puigdemont i l'advocat Gonzalo Boye, entre d'altres.

La querella va ser presentada fa uns mesos perquè el jutge va continuar investigant la "trama russa" del procés tot i que el seu superior, l'Audiència de Barcelona, li havia ordenat que arxivés el cas. En la interlocutòria de l'Audiència es criticava l'actuació del jutge Aguirre, que es considerava que havia actuat fent "una frau de llei."

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut