Els menús hauran de dir si els plats són precuinats o fets al restaurant (iStock)

És menjar casolà o precuinat? Els restaurants francesos ho hauran de dir a la carta

El govern francès ha anunciat la mesura, que ha d'entrar aviat en vigor, amb l'objectiu d'informar els consumidors i protegir els restauradors

Sílvia MateuActualitzat

Cada vegada hi ha més restaurants que fan passar els plats precuinats per casolans. No són només les croquetes congelades que s'intenten colar com la recepta tradicional de l'àvia, sinó menús sencers amb guisats de tota mena que semblen fets a casa, però que han estat comprats pel restaurant, que es limita a emplatar-ho i servir-ho al client.

De fet, hi ha locals que substitueixen la cuina per un microones i poca cosa més perquè els surt més a compte comprar menjar envasat al buit en una altra empresa o directament al supermercat i acompanyar-lo d'alguna guarnició senzilla, que també pot estar precuinada.

Això no implica que sigui dolent ni per a la salut ni per al paladar, però es pot considerar enganyós.

A França, volen frenar aquesta pràctica i els 175.000 restaurants del país hauran d'informar a la carta dels plats que no es preparin a la seva cuina.

La ministra Olivia Gregoire, responsable de Petites i Mitjanes Empreses, Comerç, Artesania i Turisme, ha anunciat la mesura, que hauria d'estar en vigor "d'aquí uns mesos", sense concretar-ho més.

Olivia Gregoire ho ha plantejat com una mesura per informar el consumidor i promocionar els restauradors que ofereixen bons plats casolans:

"Valorar els plats elaborats allà mateix vol dir potenciar la feina de milers de restauradors que cada dia fan tot el que poden per oferir bons àpats amb la millor relació qualitat-preu. També significa informar millor el consumidor sobre què té al plat."


El govern francès ja va impulsar un sistema semblant el 2014, perquè els locals concretessin els plats casolans amb la denominació "casolà o fet a casa" ("fait maison"), però era opcional i no entrava en el detall de quins plats tindrien dret en aquesta consideració.

Des de llavors, s'ha anat estenent l'ús del menjar precuinat al món de la restauració, a mesura que millora la qualitat i el gust del que es coneix com a aliments de cinquena gamma, és a dir, els que han estat cuinats i envasats i estan llestos per escalfar-los, si cal, i menjar.

 

ARXIVAT A:
GastronomiaFrançaConsum
Anar al contingut