Alguns països, com Dinamarca, han flexibilitzat mesures aquesta setmana (REUTERS/Philippa Fletcher)

És "prematur i poc realista" pensar que la pandèmia acabarà el 2021, diu l'OMS

Michael Ryan, director d'Emergències de l'OMS, afirma que, tot i així, les vacunes faran reduir de forma important les hospitalitzacions i les morts
Redacció Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Si bé les vacunes faran reduir de forma important les hospitalitzacions i les morts per Covid, pensar que aquest any acabarem amb el virus és "prematur", ha declarat aquest dilluns Michael Ryan, director d'Emergències de l'OMS:

"Seria prematur i poc realista pensar que acabarem amb aquest virus a finals d'any, però crec que sí que podem posar fi a les hospitalitzacions i a la mort associada a aquesta pandèmia."


Ryan, que ha destacat la importància de la vacunació, ha reconegut que si es redueixen els contagis es començarà a controlar l'expansió de la Covid:

"Si les vacunes comencen a tenir impacte, no només en morts i hospitalitzacions, sinó que tenen també un impacte significatiu en la dinàmica i el risc de transmissió, aleshores crec que accelerarem cap al control de la pandèmia".


En la mateixa intervenció davant de periodistes, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha afirmat que "si els països confien només en les vacunes estan cometent un error". I ha afegit que "les mesures bàsiques de salut pública segueixen sent la base de la resposta".

Un any de pandèmia a Europa

Aquestes valoracions de l'OMS coincideixen amb un any de coronavirus a Europa. Dels centenars de contagiats a la majoria de països el mes de març del 2020 s'ha arribat als gairebé 39 milions de casos i 850.000 morts registrats fins ara.

Els problemes en la immunització causats pels retards de les vacunes i les noves variants del virus arriben en un context de cansament social i crisi econòmica. Tot plegat fa que hi hagi dubtes sobre com s'han de flexibilitzar les mesures que cada un dels països aplica per intentar lluitar contra la Covid.

Precisament, el director general de l'OMS ha advertit que els casos diaris globals tornen a pujar després de set semanes de descens. Adhanom, que opina que s'ha abaixat la guàrdia davant el virus, assegura que és una tendència "decebedora, però no sorprenent".

La corba ascendent es pot apreciar a Europa, Amèrica, l'Orient Mitjà i el sud de l'Àsia. Les úniques excepcions són Àfrica i l'Àsia oriental, afirma el director de l'OMS.

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus OMS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut