Es prova amb èxit una cama biònica en un pacient amputat
Les investigacions per implantar extremitats biòniques que funcionin com si fossin les biològiques avancen cada cop més de pressa. Si a començaments d'any es va saber de tres homes austríacs a qui se'ls havia reconstruït biònicament una mà, ara són dos islandesos amb una cama amputada que en porten una d'artificial i la controlen directament amb el cervell.
Un d'ells és Gummi Olafsson, que va perdre la cama quan tenia nou anys en ser atropellat per un camió. Segons ha explicat: "He trigat deu minuts en controlar-la i ja em puc aixecar i caminar. És increïble, la sensació que vaig tenir quan vaig moure el turmell! És molt estrany, no sé com explicar-ho. El movia amb els meus músculs, no ho feia un altre, ho estava fent jo."
Fa un any que porta aquesta pròtesi i no ha experimentat rebuig ni ha tingut cap infecció. L'empresa que l'ha desenvolupada és islandesa, però la tecnologia és nord-americana. S'implanta un sensor mioelèctric de dotze mil·límetres de llarg i tres d'ample en el teixit muscular de la cuixa. El cirurgià ortopèdic Thorvaldur Ingvarsson ha explicat que el cervell genera un impuls a la medul·la espinal i passa als músculs. Aleshores, els sensors recullen aquest senyal i el traslladen a la pròtesi, que reacciona tal com vol el cervell.
A començaments d'any, investigadors austríacs ja van implantar a tres persones una pròtesi biònica a les mans que funcionava de la mateixa manera. En tots dos casos es continuarà estudiant com evolucionen, abans de plantejar-se'n la comercialització. Ara bé, tot i que encara són proves, els científics són optimistes.