Es publica el mapa de les teulades de fibrociment de Catalunya, la gran majoria amb amiant
Purificació Barceló
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarc- TEMA:
- Amiant
Catalunya acumula unes 700.000 tones de fibrociment repartides en 122.460 cobertes que s'estenen arreu del territori, moltes de les quals contenen amiant.
De fet, pràcticament totes les poblacions del país tenen construccions amb teulades d'aquest tipus que, sumades, ocupen una superfície total de gairebé 40 quilòmetres quadrats.
Són algunes de les dades que recull el nou mapa de cobertes amb fibrociment que el govern ha presentat aquest dilluns. Una eina que vol servir per dissenyar l'estratègia que ha de permetre la retirada progressiva de l'amiant, les fibres del qual poden afectar la salut de les persones.
Distribució desigual
Les xifres presentades constaten que el fibrociment present en teulades es concentra, sobretot, en municipis urbans, el 71%, mentre que el 29% restant es troba en cobertes de l'àmbit rural.
La zona de Catalunya on se n'ha detectat més quantitat és l'Àrea Metropolitana de Barcelona, però també hi ha altes concentracions a Osona, el Bages o el Segrià.
Els municipis amb més tones de fibrociment en teulades són, per aquest ordre: Barcelona (17.716), Terrassa (11.285), Sabadell (10.934), Lleida (9.317) i Manresa (7.763).
Fer-lo servir com a material de construcció va ser tan habitual durant bona part del segle XX que pocs municipis catalans han aconseguit esquivar-lo. De fet, segons aquestes dades, només dues poblacions de Catalunya no conviuen amb cap coberta de fibrociment. Són Renau (al Tarragonès) i Caldes d'Estrac (al Maresme), tot i que això no vol dir que no hi hagi amiant en altres elements presents en aquestes poblacions com baixants, canonades o interiors d'habitatges.
Comptabilitzar per erradicar
A partir d'aquesta primera capa d'informació, s'anirà construint el cens de l'amiant a Catalunya, previst al Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya 2023-2032.
Una tasca que la vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, ha qualificat de "prioritat absoluta".
"L'eliminació de l'amiant és un repte de país perquè té una triple afectació a la vida de la ciutadania: afecta la salut pública, laboral i mediambiental. Cal passar de les bones paraules a l'acció."
Aquest nou mapa de cobertes fetes amb fibrociment, elaborat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, és el primer que quantifica i ubica la presència d'aquest material a Catalunya.
La recollida d'informació va tenir lloc entre el mes de setembre del 2022 i el desembre del 2023, fent servir imatges aèries i de satèl·lit, així com instruments d'intel·ligència artificial.
Des del govern adverteixen que, en tractar-se d'una primera versió, pot contenir alguna imprecisió, tant pel que fa a cobertes amb fibrociment no detectades --pel fet d'estar cobertes amb pintura, altres materials o amb vegetació, per exemple-- com, ocasionalment, a cobertes detectades que no continguin amiant.
En aquests casos, es poden adreçar consultes o observacions sobre aquest cens al formulari de contacte que s'ha facilitat.