Els efectes de la dana al País Valencià trigaran a esborrar-se (EFE)

La xifra de víctimes mortals per la dana al País Valencià s'enfila a les 155

L'exèrcit se suma a les tasques de distribució d'ajuda entre els afectats pel temporal i la Diputació habilita telèfons de per coordinar els voluntaris que vulguin ajudar

Actualitzat

El nombre de víctimes mortals per la dana que ha arrasat diversos municipis del País Valencià continua creixent i ja és de 155, segons l'última actualització, fet aquest dijous a la tarda pel Centre de Coordinació Operatiu Integrat (CECOPI).

Al País Valencià s'hi concentren la gran majoria de les víctimes de la dana a l'estat. A Castella-la Manxa i Andalusia n'han transcendit fins ara tres, de manera que la xifra total de morts a l'estat és de 158.

Només a Paiporta n'hi ha 62, 17 més que en l'últim balanç, segons ha informat l'alcaldessa d'aquest municipi de l'àrea metropolitana de València, Maria Isabel Albalat, aquest dijous.

A més, fonts policials han informat que s'han localitzat nou cossos sense vida --vuit dels quals en un garatge--, a La Torre, un barri del sud de la ciutat de València.

Dues persones s'abracen a Paiporta mentre netegen un carrer (EFE/Biel Aliño)
Un carrer de Paiporta (EFE/Biel Aliño)
Veïns de Paiporta al carrer (EFE/Manuel Bruque)


L'exèrcit s'afegeix a les tasques de distribució

A la feina de distribuir ajuda entre les persones afectades pel temporal s'hi suma, des d'aquest divendres al matí, l'exèrcit. 


Mazón ha demanat el suport de l'exèrcit per "reforçar les tasques logístiques i de distribució d'ajuda a la població". Aquest dijous a la tarda, la Unitat Militar d'Emergències (UME) han comunicat que s'afegeixen efectius de l'exèrcit de terra, mar i aire.

El govern espanyol va activar l'UME a petició de la Generalitat aquest dimarts mateix a petició de la Generalitat, arran del desbordament del riu Magre a la zona d'Utiel.

En aquests moments, més de 1.000 efectius de l'UME i altres àrees de l'exèrcit estan treballant al País Valencià, on també hi ha vehicles, helicòpters i equips especialitzats de les forces armades, segons ha informat a la xarxa social X la Unitat Militar d'Emergències.

La Diputació de València ha habilitat cinc telèfons per coordinar les persones voluntàries que vulguin ajudar en els diversos municipis afectats. Les persones que vulguin col·laborar han de contactar per whatsapp a través dels telèfons següents:  

  • La Plana d'Utiel-Requena: 659 289 726
  • L'Horta Sud: 682 177 249
  • La Ribera: 619 975 059
  • La Foia de Bunyol: 690 027 099
  • Castelló: 679 161 664

 

Sense xifra de desapareguts

Això, mentre continuen els treballs dels serveis d'emergència sobre el terreny, amb l'objectiu prioritari de trobar persones que puguin estar desaparegudes i començar a identificar les víctimes del temporal.

I és que tampoc hi ha un balanç de desapareguts. Les autoritats han evitat en tot moment donar una xifra, però els testimonis que arriben des del terreny fan presagiar que podria ser alta.

Qui més s'ha posicionat fins ara és la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha admès que és "prematur" donar una xifra però que hi ha "moltes persones desaparegudes"

A més, ha dit que a localitats com Paiporta i Massanassa també hi pot haver veïns atrapats en garatges.

Els equips d'emergència busquen desapareguts (EFE/Manuel Bruque)

La dana continua castigant el País Valencià

En paral·lel a les tasques de rescat, la dana continua castigant el País Valencià. A hores d'ara el focus està posat a Castelló, on l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha rebaixat passades les 14 hores l'alerta vermella que havia activat dijous al matí.

En aquest moment se situa en nivell taronja, després que hagin millorat les condicions meteorològiques.

Unes hores abans s'ha hagut de demanar la població que no sortís de casa i Protecció Civil ha emès una alerta al mòbil demanant a les persones que es resguardessin en punts alts, tant a les seves cases com a l'exterior, i que no se circulés per les carreteres.

Avís de Protecció Civil a Castelló (EFE/Andreu Esteban)

L'avís de suspendre les classes no s'ha decretat fins dijous a mig matí, una decisió que ha generat controvèrsia, perquè en aquests moments la situació en molts municipis ja és molt complicada.

La previsió per acumulacions d'aigua era que se superessin els 180 litres per metre quadrat fins dijous al migdia, però en alguns punts de l'Alt Maestrat, el municipi de Tirig ha acumulat 200 litres per metre quadrat. A Catí se n'han registrat més 176 l/m2.

Aiguats a Castelló aquest dijous (EFE/Andreu Esteban)

Des de l'oficina valenciana de l'AEMET han posat èmfasi en el fet que l'episodi no s'ha acabat:

 

Sánchez alerta la població que la dana "no s'ha acabat"

Enmig de tot plegat, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha apuntat que "la prioritat és trobar els desapareguts" i ha recalcat que l'episodi de pluges encara "no s'ha acabat". Per això, ha demanat la població que segueixi les indicacions dels serveis d'emergència.

A més, Sánchez ha repetit que el govern espanyol farà costat als valencians "amb tot el que faci falta" i ha anunciat que es declararà la zona catastròfica a tot el País Valencià per ajudar els afectats.

Pedro Sánchez i Carlso Mazón, aquest dijous(EFE)

Ho ha dit aquest dijous després de visitar el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (CECOPI) per conèixer la situació de primera mà.

Sánchez ha estat acompanyat del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón; la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, i la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé.

Per la seva banda, Alberto Núñez Feijóo també ha visitat el CECOPI al matí i, a posteriori, ha atacat l'executiu de Sánchez perquè, diu, no els ha informat "de res". "Quan dic res, és res de res", ha etzibat:

"En una emergència nacional, a més d'humanitat es necessita col·laboració".

Aspecte de l'AP-7 enfangada, aquest dijous (3Cat)

Polèmica pels avisos

Un altre punt políticament candent són les crítiques al president valencià Carlos Mazón per haver llançat l'alerta mòbil quan la pluja ja feia estralls. Preguntada sobre això, la ministra Robles ha evitat entrar en un cos a cos polític, però ha dit que "cada un sap el que ha fet bé o no".

Mazón, que aquest dijous tampoc ha donat informació nova sobre víctimes mortals o desapareguts, s'ha limitat a dir que els avisos es van fer "seguint el protocol i reaccionant proporcionalment" davant l'evolució de la situació.

Precisament, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a València ha admès errors en els avisos. El cap de Climatologia de l'Agència Estatal de Meteorologia, José Ángel Núñez, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que "és evident que alguna o moltes coses han fallat":

"Hi ha hagut errors, de les administracions i errors nostres. El nostre missatge no ha arribat a la ciutadania, i això no pot tornar a passar. Hem d'examinar tots els protocols, tot el que ha fallat."

Recerca sobre un terreny devastat

Dijous el ministeri de Defensa ha desplegat 1.205 efectius en 300 vehicles, 15 helicòpters i 18 drons.

Dimecres han passat la nit en albergs més de 447 persones, segons ha informat el servei d'emergències valencià.

A més, les autoritats han informat que encara hi ha poblacions sense electricitat i sense aigua.

Davant la devastació, Mazón ha comparegut dijous per anunciar 250 milions d'euros en ajudes pels afectats per la dana.

Ha assegurat que seran complementàries a les ajudes estatals i europees i que es tramitaran per la via ràpida, amb "un mínim de 6.000 euros per afectat".

D'altra banda, les últimes hores han disminuït les trucades al número de telèfon per a familiars de persones desaparegudes que ha habilitat l'executiu.

Una parella camina amb la seva criatura enmig d'una pila de cotxes (EFE/Manuel Bruque)
Molts comerços han quedat molt malmesos (EFE/Miguel Ángel Polo)

Almenys 15 dies sense trens d'alta velocitat ni rodalies

La dana també ha deixat greus danys en infraestructures i vies de comunicació. La circulació de trens d'alta velocitat entre València i Madrid no es podrà reprendre fins d'aquí a 15 dies o tres setmanes, segons ha informat el ministre de Transports, Óscar Puente. 

Puente ha apuntat que la infraestructura està molt danyada i que han col·lapsat dos túnels, el de Xiva i el de Torrent. 

A banda, la situació del servei de rodalies també és "greu" perquè tres de les cinc línies "estan desaparegudes" i hi ha uns 80 quilòmetres "completament destrossats".

De mica en mica es van obrint carreteres, tot i que el Centre de Coordinació Operatiu Integrat ha remarcat que són per a ús prioritari dels serveis d'emergències.

Entre les carreteres principals carreteres afectades hi ha l'AP-7, l'A-7 i l'A-3. També hi ha una seixantena de vies secundàries tallades:

La Guàrdia Civil i la Direcció General del Trànsit a la zona de València han demanat evitar desplaçaments, si no és estrictament necessari.

Vies del tren plenes de runa a Picanya (EFE/Miguel Ángel Polo)
Diversos vehicles arrossegats fins a la via del tren a Alfafar
Diversos vehicles arrossegats fins a la via del tren a Alfafar(EFE/Raquel Segura)
Operaris treballant per restaurar la via del ferrocarril al túnel de Xiva (EFE)

Justícia envia un equip forense a València

Una altra tasca d'aquests dies és la identificació dels cadàvers. El ministeri de Justícia ha enviat a València forenses de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses per col·laborar en el reconeixement de les víctimes mortals de la dana.

El ministre de Justícia, Félix Bolaños, S'ha posat a disposició de la consellera de Justícia valenciana per oferir-li suport i els mitjans de què pugui disposar el ministeri.

Segons ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències valencià, en els últims tres dies s'han rebut 4.964 trucades al telèfon 112, la gran majoria (4.948) des de la demarcació de València.

Un soldat de l'UME, aquest dimecres a Sedaví
Un soldat de la UME, aquest dimecres a Sedaví (EFE/Miguel Ángel Polo)

Sense previsió de més rescats en teulades i vehicles

Els serveis d'emergència continuen treballant per trobar els desapareguts, tot i que des d'aquest dimecres a la nit no hi ha previsió de fer més rescats per aire. Després d'una setantena de rescats aeris i uns 200 de terrestres, els equips d'emergència no tenen constància que quedi ningú pendent de rescatar ni en teulades ni a l'interior de vehicles.

Les últimes visualitzacions han fet concloure que "no queden víctimes als municipis on més s'ha insistit que hi havia persones en teulades", segons el cap del Consorci Provincial de Bombers, José Miguel Basset.

Aquest dimecres a la nit, ja no quedaven nuclis urbans on no es pogués accedir, segons el govern valencià, mentre continuen les tasques de desenrunament, apartar vehicles i restablir els vials.


Problemes en el subministrament d'aigua i electricitat

En els municipis més afectats pel temporal, molts de la comarca de l'Horta Sud, encara hi ha gent que fa hores que està sense electricitat i sense telèfon.

A Picanya, Catarroja o Paiporta, per exemple, no hi ha aigua potable. Aquest dijous al matí, l'Ajuntament ha començat a distribuir ampolles entre la ciutadania. A Picanya també s'han començat a instal·lar grups electrògens per tal de recuperar el servei d'electricitat.


En total, unes 115.000 persones de l'1,27 milions que hi ha a la província de València, més d'un 9%, encara no tenen subministrament elèctric. Es calcula que al voltant de 150.000 clients han tingut talls d'electricitat en les últimes hores.

Pare i fill fan les maletes per marxar de casa, totalment afectada per la riuada a Picanya (ACN/Mar Rovira)

 

ARXIVAT A:
País ValenciàMeteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut