Vehicles amuntegats a Picanya, després del pas del temporal
Vehicles amuntegats a Picanya, després del pas del temporal (EFE/Biel Aliño)

Es reprèn la recerca de persones encara desaparegudes per la dana al País Valencià

Als municipis més afectats pel temporal, encara hi ha gent que fa hores que està sense electricitat ni telèfon

Actualitzat

Dos dies després de la dana que va arrasar diversos municipis del País Valencià, i va deixar almenys 92 morts i un rastre de destrucció, els serveis d'emergència continuen treballant aquest dijous amb l'objectiu de trobar persones que puguin estar desaparegudes i començar a identificar les víctimes del temporal.

Una recerca de desapareguts que per la ministra de Defensa, Margarita Robles, és la prioritat per a aquesta jornada. Tot i que no ha precisat cap xifra perquè seria "prematur", la ministra sí que ha apuntat aquest dijous que hi ha "moltes persones desaparegudes"

A localitats com Paiporta i Massanassa ha dit que hi pot haver veïns atrapats en garatges

Per tot plegat, el ministeri de Defensa ha desplegat 1.205 efectius en 300 vehicles, 15 helicòpters i 18 drons.

A hores d'ara hi ha més de 447 persones en albergs, segons ha informat el servei d'emergències valencià.

A més, les autoritats han informat que encara hi ha poblacions sense electricitat.

Davant la devastació, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha comparegut aquest dijous per anunciar 250 milions d'euros en ajudes pels afectats per la dana.

Ha assegurat que seran complementàries a les ajudes estatals i europees i que es tramitaran per la via ràpida, amb "un mínim de 6.000 euros per afectat".

Preguntat si el sistema d'alertes va fallar, com han denunciat diversos alcaldes, Mazón s'ha limitat a dir que es va fer "seguint el protocol i reaccionant proporcionalment" davant l'evolució de la situació.

El president valencià no ha donat informació nova sobre víctimes mortals o desapareguts.

D'altra banda, les últimes hores han disminuït les trucades al número de telèfon per a familiars de persones desaparegudes que ha habilitat l'executiu.

Amb tot, des de les 22 fins a les 6 hores, s'han registrat 21 trucades amb necessitat de proveïment de subministraments, en un moment en què escasseja l'aigua en molts punts.


Justícia envia un equip forense a València

Una altra tasca d'aquests dies és la identificació dels cadàvers. El ministeri de Justícia ha enviat a València vuit forenses i un auxiliar de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses per col·laborar en el reconeixement de les víctimes mortals de la dana.

Aquest equip forense s'emmarca en l'ajuda desplegada pel govern espanyol, amb 1.116 efectius de la Unitat Militar d'Emergències, 344 vehicles, mitjans aeris, 200 efectius de l'exèrcit de terra, 750 guàrdies civils i 100 agents de la Policia Nacional.

El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha trucat aquest dimecres al matí a la consellera de Justícia valenciana per oferir-li suport i els mitjans de què pugui disposar el ministeri.

Segons ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències valencià, en els últims tres dies s'han rebut 4.964 trucades al telèfon 112, la gran majoria (4.948) des de la demarcació de València.

Un soldat de l'UME, aquest dimecres a Sedaví
Un soldat de la UME, aquest dimecres a Sedaví (EFE/Miguel Ángel Polo)

Sense previsió de més rescats en teulades i vehicles

Els serveis d'emergència continuen treballant per trobar els desapareguts, tot i que des d'aquest dimecres a la nit no hi ha previsió de fer més rescats per aire. Després d'una setantena de rescats aeris i uns 200 de terrestres, els equips d'emergència no tenen constància que quedi ningú pendent de rescatar ni en teulades ni a l'interior de vehicles.

Les últimes visualitzacions han fet concloure que "no queden víctimes als municipis on més s'ha insistit que hi havia persones en teulades", segons el cap del Consorci Provincial de Bombers, José Miguel Basset.

Acabada l'etapa del rescat, la prioritat operativa d'aquest dijous se centrarà a restablir les infraestructures. De mica en mica es van obrint carreteres, tot i que el Centre de Coordinació Operatiu Integrat remarca que són per a ús dels serveis d'emergències.

Mazón ha insistit aquest dimecres a la nit en la petició de no agafar el cotxe per tal de mantenir les vies lliures per a un ús "preferencial" per a aquests efectius:


Aquest dimecres a la nit, ja no quedaven nuclis urbans on no es pogués accedir, segons el govern valencià, mentre continuen les tasques de desenrunament, apartar vehicles i restablir els vials.

El riu Túria, al seu pas pel barri de la Torre, a València
El riu Túria, al seu pas pel barri de la Torre, a València (EFE/Manuel Bruque)

Problemes en el subministrament d'aigua i electricitat

En els municipis més afectats pel temporal, molts de la comarca de l'Horta Sud, encara hi ha gent que fa hores que està sense electricitat i sense telèfon.

A Picanya, per exemple, no hi ha aigua potable i es preveu que, a partir d'aquest dijous al matí, l'Ajuntament comenci a distribuir ampolles entre la ciutadania. Al mateix poble, també s'han començat a instal·lar grups electrògens per tal de recuperar el servei d'electricitat.


En total, unes 115.000 persones de l'1,27 milions que hi ha a la província de València, més d'un 9%, encara no tenen subministrament elèctric. Es calcula que al voltant de 150.000 clients han tingut talls d'electricitat en les últimes hores.
 

Afectacions en la mobilitat

Les inundacions han afectat carreteres, infraestructures ferroviàries i l'aeroport de Manises, la qual cosa ha obligat a suspendre molts trajectes de tren, autobús i avió.

Els trens entre Barcelona i València encara no funcionen i l'alta velocitat que uneix el País Valencià i Madrid no es preveu que es pugui restablir abans d'aquest diumenge.

En canvi, s'espera que els trens de Rodalies puguin tornar a funcionar en les properes hores, en funció de la situació meteorològica i l'estat de la infraestructura.

Més de 70 carreteres, la majoria secundàries, pateixen les conseqüències de les pluges i les autovies A-3 i A-7 encara tenen trams tallats. Hi ha milers de camions atrapats a les zones afectades i les autoritats els han desviat cap a polígons industrials i àrees de servei.

Diversos vehicles arrossegats fins a la via del tren a Alfafar
Diversos vehicles arrossegats fins a la via del tren a Alfafar (EFE/Raquel Segura)

Visites de Sánchez i Feijóo

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visitarà aquest dijous el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (CECOPI) per conèixer l'estat de les tasques d'emergència.

Sánchez, que estarà acompanyat del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón; la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, i la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, farà una declaració institucional quan acabi la reunió.

A la tarda, el president del govern espanyol presidirà la reunió del comitè de crisi pel seguiment dels efectes de la dana, a la qual assistiran diversos ministres.

Per la seva banda, Alberto Núñez Feijóo també visitarà el CECOPI, però ho farà a primera hora: a partir de les nou del matí. Està previst que, després, el cap de l'oposició comparegui davant dels mitjans de comunicació juntament amb el president valencià, Carlos Mazón.
 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaPaís Valencià
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut