Reunions d'urgència al Parlament per la crisi oberta entre JxCat i Esquerra
Les dues forces polítiques no es posen d'acord sobre com s'ha de delegar el vot de Puigdemont, Turull, Rull i Sànchez
L'inici del ple del Parlament de Catalunya d'aquest dijous, que havia de començar a les 12 del migdia, s'ha endarrerit a causa de les diferències de criteri entre Junts per Catalunya i ERC sobre el vot dels quatre diputats de la primera formació que estan processats pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.
La mesa del Parlament s'ha reunit a les 11 per intentar resoldre-ho, però sense èxit: a les 12 s'ha desconvocat i ha començat una reunió de la Junta de Portaveus:
#ÚLTIMAHORA Suspesa la reunió de la mesa del #Parlament davant la falta d'acord sobre la substitució dels diputats processats. pic.twitter.com/KVCp3GGRrX
Jordi Corbalan (@jcorbalan) October 4, 2018
A dos quarts de dues del migdia, el centre d'atenció al Parlament era el despatx del president de la Generalitat, Quim Torra, on a més del mateix Torra, hi havia Pere Aragonès, el seu vicepresident, i també el president del Parlament, Roger Torrent, tots dos d'ERC.
Pel despatx, també hi han passat els portaveus dels grups parlamentaris d'ERC, Sergi Sabrià, i de JxCat, Eduard Pujol, a més de Josep Costa i Albert Batet, també de JxCat, i Ernest Maragall, d'ERC.
A les 2 del migdia hi havia convocada una nova reunió de la mesa del Parlament per intentar desencallar la situació, però no s'ha reunit, sinó que s'ha acabat la reunió al despatx de Torra, i han començat dues reunions en paral·lel dels responsables de JxCat i d'ERC per separat.
Poc després tornaven a estar reunits tots junts una altra vegada. A la sortida d'aquesta segona reunió, Roger Torrent ha dit que "estem igual".
Tots plegats continuen a la zona dels despatxos de Torra i Aragonès. Cap a tres quarts de tres els han portat menjar en safates.
"Designació" o "delegació"
La situació s'ha bloquejat quan Junts per Catalunya, que no vol fer servir el mecanisme de "designació de substituts" aprovat aquest dimarts pel ple per delegar el vot, ha comunicat aquest dijous al matí, amb un escrit a la mesa, que el seu grup parlamentari manté la delegació de vot utilitzada abans de la suspensió ordenada per Llarena.
En l'escrit el portaveu del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha comunicat que ell mateix continuarà votant en representació de Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez.
Després de debatre-ho, el president del Parlament, Roger Torrent, ha acceptat aquesta fórmula, malgrat que no utilitza el mecanisme aprovat dimarts que preveu la substitució o cessió temporal de les funcions dels diputats afectats a altres diputats.
De tota manera, Torrent i els lletrats han reclamat a JxCat que la petició estigui signada pels quatre diputats, i no pel seu substitut, d'acord amb el mecanisme aprovat dimarts:
📍📍📍@rogertorrent accepta el format que @JuntsXCat els ha presentat. Els fa avinent, però, que hi ha un error de base que també fan notar els lletrats: els encausats són els que han de firmar la petició de qui volen que exerceixi el seu vot. Hi ha marge per esmenar-ho.
Txell Ortiz Vilaseca (@txell79) October 4, 2018
Això suposa resoldre el considerable problema que suposa reunir en un mateix document les signatures dels tres que estan a la presó de Lledoners, i de Puigdemont, que és a Brussel·les.
Però els lletrats, a més, reclamen que es canviï la paraula "delegació" per "designació". Malgrat aquestes peticions, JxCat insisteix que aquests canvis no són necessaris, sinó que amb l'escrit inicial presentat per Batet ja n'hi ha d'haver prou.
Les delegacions d'abans de la suspensió ordenada per Llarena
Junts per Catalunya ha adjuntat els escrits per delegar el vot que aquests quatre diputats van fer arribar al Parlament abans de l'estiu, abans que el jutge Llarena ordenés la seva suspensió.
Dimarts a la tarda els dos diputats d'ERC en presó preventiva, Oriol Junqueras i Raül Romeva, van designar com a substitut el seu company Sergi Sabrià, però poca estona després el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va dir que els quatre diputats no farien servir la substitució temporal aprovada pel ple el mateix dia, perquè no calia.
Des d'aquell moment les discrepàncies entre la seva força política i ERC sobre aquest assumpte han anat en augment i han posat en perill la majoria absoluta independentista al Parlament.
Via alternativa rebutjada per JxCat
El dictamen aprovat dimarts, d'una banda, rebutjava la suspensió ordenada per Llarena, però de l'altra habilitava la via alternativa de la designació de substituts, per poder delegar el vot, cosa que suposa acatar la suspensió de manera implícita.
Aquesta alternativa busca evitar futures accions legals contra la mesa del Parlament. De fet, Ciutadans ja ha anunciat una querella contra els membres d'ERC i JxCat per aquesta iniciativa.
JxCat considera que el ple del Parlament va rebutjar la suspensió dels diputats i que, per tant, no li cal fer servir aquesta via alternativa, que considera només una mena de "coixí legal" per si cal en el futur.
Cleries critica durament ERC
Els protagonistes de la crisi al Parlament no han dit res sobre la situació, però des de Madrid Josep Lluís Cleries, senador del PDeCAT, n'ha culpat ERC sense embuts:
"Esperem que ERC sigui un soldat del govern, tal com van dir els senyors Rufián i Tardà quan va començar la legislatura. El meu partit respondrà amb fidelitat al govern de Catalunya, que per això hi som. No estem al govern per quedar bé un dia i un altre dia no, com fan alguns, sinó per estar compromesos a les verdes i a les madures."
La CUP dona suport implícit a JxCat
Per la seva banda, la CUP s'ha alineat al costat de JxCat. Ho ha dit al mateix Parlament la diputada Maria Sirvent:
"Nosaltres, en consonància amb el que vam votar l'altre dia al ple, considerem que els drets i deures d'aquests diputats estan intactes i, per tant, que no cal en cap cas engegar cap tipus de mecanisme perquè puguin exercir el seu vot, i menys un mecanisme que té origen en la interlocutòria del jutge Llarena."
- ARXIVAT A:
- JuntsERCGovern empresonat