L'AFA de Canet demana "respecte" pel projecte educatiu i lingüístic de l'escola
Un periodista grava el rètol de l'entrada de l'escola Turó del Drac, la setmana passada a Canet de Mar (EFE)

"És un relat fals": l'AFA de l'escola de Canet demana respecte per al projecte educatiu

Nega cap "moviment d'assetjament" a la família que ha reclamat i aconseguit un 25% de classes en castellà per al seu fill

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'associació de famílies d'alumnes, l'AFA, de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar ha criticat durament les "declaracions incendiàries" i "el relat fals" que s'han centrat els últims dies sobre el seu cas.

En un comunicat fet públic aquest dijous, l'AFA nega que siguin certes les acusacions d'assetjament a la família que ha reclamat un 25% de classes en castellà per al seu fill de 5 anys:

"Volem desmentir rotundament que existeixi un moviment d'assetjament, aïllament i atac cap a qualsevol infant o família."

"Ens sentim utilitzades, difamades i tristes perquè s'està generant un relat fals que no es correspon amb l'ambient cohesionat que es respira a la nostra escola."


Projecte lingüístic aprovat el 2019

Els responsables de l'AFA recorden que el 2019 el Consell Escolar va aprovar el projecte lingüístic de l'escola, en un procés consensuat entre famílies, mestres i direcció.

Asseguren que en cap moment ni la família del 25% ni ningú ha qüestionat aquest pla lingüístic:

"Cap família ha fet arribar mai ni a l'AFA ni al Consell Escolar la necessitat de revisar el projecte lingüístic aprovat per la comunitat educativa del centre."

Un grup de famílies esperant que obri l'escola Turó del Drac, la setmana passada a Canet (ACN)

Ningú ha fet servir "els canals disponibles"

En el comunicat asseguren que els òrgans interns de l'escola són "els canals disponibles" per plantejar-hi canvis, i rebutgen que s'hagi "imposat per ordre judicial".

En aquest sentit, consideren que aquesta imposició atempta contra l'autonomia del centre:

"Com a AFA no podem ser equidistants amb una sentència que posa en perill el projecte educatiu i lingüístic acordat democràticament i que menysté els òrgans de participació del nostre centre educatiu."

Acaben el comunicat demanant "a tots els partits, moviments, col·lectius i entitats que actuïn amb la nostra escola el mateix respecte" amb què a l'escola s'ha elaborat el projecte educatiu.


Campanya per reclamar que s'executi el 25% de castellà

Aquest dijous s'ha presentat una campanya per reclamar l'execució de la sentència que diu que el 25% de castellà s'ha d'aplicar a tot el sistema educatiu.

La impulsen dotze entitats, com l'Assemblea per a una Escola Bilingüe, agrupades en la plataforma Escola de tothom / Escuela de todos. La plataforma facilitarà formularis a les famílies o alumnes majors d'edat perquè demanin que la Generalitat apliqui el 25%, amb la idea d'articular les peticions en un demanda d'execució de la sentència al TSJC. 

Els col·lectius han ofert el seu suport a les famílies i han explicat la seva intenció de reunir-se amb partits polítics, sindicats i govern. 


La immersió lingüística, qüestionada

Aquest cas s'ha convertit en camp de batalla polític a Catalunya i a tot Espanya, amb el PP i Ciutadans comparant-lo amb la segregació racial als Estats Units i el terrorisme d'ETA al País Basc.

Aquest mateix dimecres va ser objecte de debats i picabaralles intenses al Parlament i al Congrés, amb el líder del PP, Pablo Casado, reclamant un cop més un 155 educatiu a Catalunya per eliminar la immersió lingüística.

El Suprem i el cas de Canet

El cas va encendre's a finals de novembre després que el Tribunal Suprem rebutgés el recurs de la Generalitat contra la sentència del TSJC que obliga a fer un 25% de classes en castellà a Catalunya.

L'espurna va saltar, després, a principis de desembre, quan es va fer pública la sentència sobre l'escola de Canet.


El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i l'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell, la setmana passada davant de l'escola Turó del Drac (ACN)

El 7 de desembre, algunes famílies de l'escola ja van publicar un manifest reclamant que es "blindi" la immersió lingüística al centre i a totes les escoles de Catalunya.

El conflicte també ha afectat les relacions dels socis del govern: la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de Junts, ha proposat que Educació es faci càrrec de la gestió de l'escola directament, cosa que ERC ha rebutjat com a "solució màgica" no viable.

El conflicte escala

Posteriorment, el TSJC --i a requeriment de l'entitat Assemblea per a una Escola Bilingüe-- va instar l'escola i la Generalitat a garantir la intimitat de la família demandant.

Per la seva banda, la Fiscalia --a instàncies del partit d'extrema dreta Vox-- va iniciar accions per alguns tuits publicats a les xarxes amb missatges contra la família.

Aquest dilluns, aquesta família, en una carta, ha acusat la Generalitat d'"assenyalar-los com a culpables de voler acabar amb el català", i ha reclamat que es respecti la seva voluntat de "no convertir-se en un element mediàtic".

Ara ha estat la mateixa AFA de l'escola qui ha reclamat que es respecti el seu projecte lingüístic, basat en la immersió lingüística.

ARXIVAT A:
Educació Català
Anar al contingut