Es venen menys pisos, però són més cars: l'evolució del preu de l'habitatge
- TEMA:
- Habitatge
El preu dels pisos encadena deu anys consecutius de pujades, amb un increment anual del 3,5% a Catalunya, segons dades de l'INE corresponents a l'últim trimestre del 2023.
L'obra nova va encarir-se un 7,9% comparat amb el mateix període del 2022, mentre que els pisos de segona mà van pujar un 3%.
La frenada no arriba als preus
És cert que en els últims mesos el mercat s'ha refredat, amb una caiguda clara del nombre d'hipoteques i d'operacions; però aquesta frenada tampoc s'ha traduït en una davallada notable de preus.
En l'últim trimestre, van caure lleugerament, un 0,6% en l'obra nova i un 1,6% la segona mà; però va passar el mateix l'últim trimestre del 2022, amb caigudes puntuals, i després la tendència va continuar a l'alça.
Segons fonts del sector, la falta d'oferta --sobretot d'obra nova-- sosté els preus a molts punts del país, perquè la demanda d'habitatge hi és, i tampoc es cobreix per la via del lloguer.
La meitat de les compres, en efectiu
Un dels factors que ha permès aguantar els preus és que, malgrat l'increment dels tipus d'interès, la demanda per comprar pisos s'ha mantingut gràcies als préstecs entre familiars.
Segons càlculs dels notaris, la meitat de les operacions de compravenda s'executen en efectiu, sense hipoteca.
Segons les xifres dels notaris, l'any 2023 van passar pels seus despatxos 96.483 compres; més del 50%, 49.393, es van formalitzar sense anar acompanyades d'un préstec hipotecari.
Els crèdits entre familiars de primer grau sense interessos no paguen impostos i fer-los davant de notari comporta transparència entre les parts i davant d'Hisenda.
Els preus pugen a tot l'estat
En el conjunt de l'estat, l'últim trimestre del 2023 els preus van pujar de mitjana un 4,2% anual, una pujada impulsada sobretot per l'obra nova (+7,5%).
Totes les comunitats autònomes van registrar-ne increments, sobretot a Andalusia (+5,3%), Navarra (+4,5%), Madrid (+4,5%) i les Balears (4,4%)
- ARXIVAT A:
- Habitatge