"Esborreu-me de l'orla": exalumnes se solidaritzen amb les víctimes d'abusos dels Jesuïtes

Més d'un centenar d'exalumnes de les escoles jesuïtes de Sarrià, de Casp i del Clot reclamen en una carta oberta a la institució la reparació efectiva dels companys que van viure els abusos
Actualitzat
TEMA:
Infància

Després que en les últimes setmanes s'hagi situat el focus mediàtic en els casos d'abusos sexuals per part de sacerdots jesuïtes, diversos exalumnes d'escoles a Barcelona i antics companys dels supervivents han alçat la veu i reclamen a la institució que retiri la seva foto de les orles de les diverses promocions.

De moment, són prop de 110 persones de diverses generacions les que signen una carta dirigida a la Companyia de Jesús en què mostren la seva "profunda repulsa" als abusos però també a la mala gestió per part de l'orde religiós:

"Els antics alumnes que subscrivim aquesta carta expressem la nostra profunda repulsa cap a les accions i omissions que van permetre l'abús sistemàtic de menors als col·legis dels Jesuïtes a Barcelona."

De moment ja són prop de 110 els antics alumnes que s'han adherit a la carta, oberta a qui vulgui sumar-s'hi(3Cat)

Enric Soler és un dels supervivents dels abusos i agraeix el suport dels antics companys: "El que volem és que se sàpiga la veritat, que s'obrin els ulls, perquè això ens interpel·la a tots com a societat."

Exigeixen que es compensi econòmicament les víctimes

Els exalumnes que signen la carta van estudiar al col·legi Sant Ignasi de Sarrià, als Jesuïtes de Casp i als del Clot, i després de l'emissió del documental "La fugida", una coproducció de 3Cat, han decidit fer pública la carta per reclamar un pas més a la institució.

"Exigim una disculpa pública, suport integral a les víctimes, compensació econòmica i mesures efectives per prevenir futurs abusos."

El promotor d'aquesta iniciativa va ser Manuel de Anzizu, exalumne del col·legi Sant Ignasi de Sarrià, de la promoció del 1985-1986.

"Vaig passar d'estar orgullós d'haver anat al Sant Ignasi a estar indignat. El representant dels Jesuïtes de Catalunya va dir que el 1968 ja sabien que el pare Tó era un pederasta... Tots els que vam començar l'escola a partir de llavors teníem el risc de ser abusats i no van dir res."

La retirada de la seva foto de l'orla és una reclamació simbòlica, però amb una repercussió pública, ja que aquestes fotos estan penjades pels passadissos i espais de les escoles.

Actualment, la carta està oberta a més adhesions, perquè qualsevol antic alumne s'hi pugui sumar.

"No volem ser associats amb una institució que ha permès i encobert aquests actes atroços."

La direcció del col·legi Jesuïtes de Sarrià ha respost a Anzizu, i l'informen que ja han retirat la seva imatge de l'orla corresponent. Es pot veure el buit a la primera fila, en la quarta posició des de l'esquerra:

Manuel de Anzizu ja ha rebut la confirmació del centre que l'han esborrat de l'orla
Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Agressió sexual Infància
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut