"Esborreu-me de l'orla": exalumnes se solidaritzen amb les víctimes d'abusos dels Jesuïtes

Més d'un centenar d'exalumnes de les escoles jesuïtes de Sarrià, de Casp i del Clot reclamen en una carta oberta a la institució la reparació efectiva dels companys que van viure els abusos

Actualitzat

Després que en les últimes setmanes s'hagi situat el focus mediàtic en els casos d'abusos sexuals per part de sacerdots jesuïtes, diversos exalumnes d'escoles a Barcelona i antics companys dels supervivents han alçat la veu i reclamen a la institució que retiri la seva foto de les orles de les diverses promocions.

De moment, són prop de 110 persones de diverses generacions les que signen una carta dirigida a la Companyia de Jesús en què mostren la seva "profunda repulsa" als abusos però també a la mala gestió per part de l'orde religiós:

"Els antics alumnes que subscrivim aquesta carta expressem la nostra profunda repulsa cap a les accions i omissions que van permetre l'abús sistemàtic de menors als col·legis dels Jesuïtes a Barcelona."

De moment ja són prop de 110 els antics alumnes que s'han adherit a la carta, oberta a qui vulgui sumar-s'hi
De moment ja són prop de 110 els antics alumnes que s'han adherit a la carta, oberta a qui vulgui sumar-s'hi(3Cat)

Enric Soler és un dels supervivents dels abusos i agraeix el suport dels antics companys: "El que volem és que se sàpiga la veritat, que s'obrin els ulls, perquè això ens interpel·la a tots com a societat."

Exigeixen que es compensi econòmicament les víctimes

Els exalumnes que signen la carta van estudiar al col·legi Sant Ignasi de Sarrià, als Jesuïtes de Casp i als del Clot, i després de l'emissió del documental "La fugida", una coproducció de 3Cat, han decidit fer pública la carta per reclamar un pas més a la institució.

"Exigim una disculpa pública, suport integral a les víctimes, compensació econòmica i mesures efectives per prevenir futurs abusos."

El promotor d'aquesta iniciativa va ser Manuel de Anzizu, exalumne del col·legi Sant Ignasi de Sarrià, de la promoció del 1985-1986.

"Vaig passar d'estar orgullós d'haver anat al Sant Ignasi a estar indignat. El representant dels Jesuïtes de Catalunya va dir que el 1968 ja sabien que el pare Tó era un pederasta... Tots els que vam començar l'escola a partir de llavors teníem el risc de ser abusats i no van dir res."

La retirada de la seva foto de l'orla és una reclamació simbòlica, però amb una repercussió pública, ja que aquestes fotos estan penjades pels passadissos i espais de les escoles.

Actualment, la carta està oberta a més adhesions, perquè qualsevol antic alumne s'hi pugui sumar.

"No volem ser associats amb una institució que ha permès i encobert aquests actes atroços."

La direcció del col·legi Jesuïtes de Sarrià ha respost a Anzizu, i l'informen que ja han retirat la seva imatge de l'orla corresponent. Es pot veure el buit a la primera fila, en la quarta posició des de l'esquerra:

Una orla amb la fotografia esborrada
Manuel de Anzizu ja ha rebut la confirmació del centre que l'han esborrat de l'orla
Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Agressió sexualInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut