Escalada de tensió a les zones russòfones amb manifestacions a favor i en contra de Kíev
Escalada de tensió a les principals ciutats de Crimea i a Donetsk, mentre s'acosta la data del referèndum, previst el 16 de març, per decidir si els habitants de la península es volen annexionar a Rússia o no. S'han viscut incidents violents a Sebastopol.
Queda una setmana justa per al referèndum que ha de marcar el futur de Crimea i d'Ucraïna. La tensió es fa present cada cop més al carrer, a l'espera de la consulta prevista el 16 de març. Aquest diumenge hi ha hagut manifestacions al carrer en diverses ciutats ucraïneses. A Crimea hi ha hagut incidents violents a Sebastopol i a la capital, Simferopol, prorussos i proucraïnesos han sortit al carrer.
Les manifestacions han deixat clara la divisió de la societat d'Ucraïna. Coincidint amb el 200 aniversari del naixement del poeta i heroi nacional ucraïnès Tares Xevtxenko, a Kíev i a altres ciutats hi ha hagut concentracions multitudinàries a favor de les noves autoritats del país.
Davant els milers de congregats al Maidan, l'exmagnat rus Mikhaïl Khodorkovski, alliberat al desembre passat després d'una dècada a la presó, ha animat els manifestants i ha desitjat èxit a les noves autoritats d'Ucraïna.
A Crimea i a altres zones russòfones, també hi ha hagut gent al carrer, però en aquest cas ha estat per donar suport a l'annexió a Rússia. A Simferopol, unes 8.000 persones s'han reunit a la plaça Lenin a favor de la reunificació de Crimea amb Rússia. A la capital de Crimea també s'han pogut veure uns pocs centenars de persones amb la bandera ucraïnesa groga i blava davant el monument a Xevtxenko per protestar contra el referèndum convocat pel govern prorús. Les consignes han estat ben diferents. A la plaça Lenin: "Rússia" , "Crimea no és Ucraïna" o " Pel futur de Crimea amb Rússia" . Davant del monument de Xevtxenko: "Crimea per la pau" , "Crimea és Ucraïna" o "No vull ser soviètic".
Enfrontaments a Sebastopol i Donetsk
A la ciutat de Sebastopol, on té la seva base la flota russa del mar Negre, també hi ha hagut manifestacions de signe contrari, però aquest cop han acabat amb enfrontaments. Segons mitjans locals, activistes prorussos han agredit els manifestants ucraïnesos a cops de puny.
A Donetsk, al nord de la península de Crimea, prorussos han tornat a col·locar la bandera tricolor de Rússia a la seu de l'administració regional. A més, han impedit amb violència un míting de Vitali Klitschko, un dels líders de la revolució que va portar al poder a l'oposició.
També a Donetsk milers de persones s'han congregat a la plaça Lenin per demanar que es convoqui un referèndum sobre l'estatut d'aquesta regió oriental ucraïnesa.
En una altra ciutat oriental, Lugansk, diversos milers de manifestants prorussos han dispersat violentament un míting de suport a les noves autoritats ucraïneses i han bloquejat la seu de l'administració regional.
Ni un centímetre de terreny
Paral·lelament a la tensió al carrer, hi ha l'enfrontament diplomàtic i militar. El govern d'Ucraïna ha assegurat que no cedirà ni un centímetre del seu territori a Rússia ni a les forces que ocupen la península de Crimea. Així ho ha afirmat el primer ministre, Arseni Iatseniuk. El president d'Ucraïna viatja a Washington aquesta setmana per parlar amb el president dels Estats Units.
El govern de Kíev també ha anunciat avui que imposarà mesures d'estalvi dràstiques per reduir les despeses estatals, ja que està en una situació econòmica catastròfica. Les noves autoritats ucraïneses denuncien que el règim del deposat president Ianukóvitx ha transferit a paradisos fiscals gairebé 70.000 milions de dòlars en els últims tres anys i ha deixat un dèficit estatal de 75.000 milions de dòlars.
Mentrestant, el control de Moscou s'amplia cada dia més a la República Autònoma de Crimea. Al sud, la flota del mar Negre ha acabat d'inutilitzar la flota ucraïnesa. Moscou ha enfonsat dos vaixells a l'entrada de la badia de Donuzlav, i l'armada de Kíev està immobilitzada.