L'iris dels ulls és la dada biomètrica més precisa i una empresa de Sam Altman vol escanejar-ne milers de milions

Escanejar l'iris a milions de persones a canvi de criptomonedes: què diu l'empresa que en farà

Worldcoin diu que és un projecte sense ànim de lucre per garantir la identitat personal a internet, però les autoritats de protecció de dades reclamen més informació

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Una empresa creada pel fundador d'OpenAI, Sam Altman, està escanejant l'iris dels ulls de milions de persones d'arreu del món a canvi de l'equivalent a uns 40 dòlars en criptomonedes.

És un projecte que es diu Worldcoin i que assegura que des de l'estiu ha recollit les dades biomètriques dels ulls de més de 3 milions i mig de persones, que escanegen amb unes màquines que anomenen orbs.

De moment, afirmen que en una trentena de països tenen 2.000 orbs funcionant, alguns a centres comercials de Catalunya, i que tenen la intenció d'escanejar els iris de milers de milions de persones.


A Barcelona van començar a l'agost

A l'agost ja es van formar llargues cues a Barcelona per aconseguir una mena de passaport digital personal i intransferible, que és el que conté les criptomonedes, anomenades WLD.

Els orbs, les esferes reflectants que es poden trobar en centres comercials d'algunes ciutats

Les persones que es presten voluntàriament perquè els escanegin l'iris acostumen a ser joves, i ho han sabut perquè n'han trobat informació o publicitat a les xarxes socials.

L'iris és la dada biomètrica més exclusiva que tenim els humans, molt més que les empremtes digitals, i diuen que volen aconseguir una base de dades del màxim de persones possible.


Què diu Worldcoin que està fent i per què?

Worldcoin penja d'una empresa d'Altman anomenada Tools for Humanity, que vol dir Eines per a la Humanitat, i afirma que és un projecte sense ànim de lucre.

El director a Europa de Worldcoin, Ricardo Macieira, afirma que la intenció és crear una eina que eviti la proliferació de bots i intel·ligències artificials a internet que es fan passar per persones reals.

Segons Macieira, això servirà per evitar la manipulació massiva a les xarxes socials amb intel·ligència artificial i per crear un entorn virtual segur i també "un sistema econòmic just":

"És el sistema més democràtic, més inclusiu i més participatiu que existeix per provar a internet que ets un humà."

Macieira ho ha dit entrevistat al programa "Els matins" de TV3, i ha afirmat que les criptomonedes que reben els que es deixen escanejar els ulls no són un pagament, sinó una participació en el projecte:

"És un altre concepte, no estem pagant a les persones, el que estem fent és donar-los la propietat del projecte, i això és el que el diferencia d'altres projectes, creiem que no ha de quedar en les mans d'una empresa."

Persones a un centre comercial escanejant-se l'iris a canvi de criptomonedes

Molts dubtes sobre les intencions de Worldcoin

La directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, l'exconsellera Meritxell Borràs, considera preocupant que una empresa privada estigui recollint aquestes dades biomètriques.

També entrevistada a "Els matins" de TV3, Borràs ha dit que s'està reclamant a l'empresa que expliqui exactament què pensa fer amb les dades, tot i que ha admès que la Generalitat no hi pot fer res:

"No tenim competències en aquesta matèria, però cap estat ho està prohibint, desconeixem encara el conjunt de la informació, però la nostra obligació és respondre a la ciutadania i informar-la."

Borràs ha afegit que estan esperant què decideixen les autoritats d'Alemanya, on l'empresa té la seu europea, i que la informació que ha aportat fins ara l'empresa és escassa i que cal "anar més enllà".

L'autoritat espanyola de protecció de dades ja ha rebut diverses denúncies per l'activitat de Worldcoin i les està estudiant, mentre països com Kenya ja van prohibir fa mesos que recullin les dades dels seus ciutadans.

Una start-up amb finançament de capital risc

El cert és que, a banda de la retòrica que fa servir, similar a la d'algunes ONG, Worldcoin és una empresa tipus start-up engegada el 2019 seguint els criteris habituals d'aquest tipus de projectes.

Així, entre el 2021 i el 2022 va aconseguir en diverses rondes de finançament un capital de 125 milions de dòlars procedents d'una firma de capital risc de Califòrnia.

I en l'última setmana la WLD ha pujat un 140% el seu valor, impulsada també per la presentació d'un altre projecte de Sam Altman, l'eina de creació de vídeos a partir de text Sora.

Significativament, Worldcoin està recollint dades biomètriques i repartint criptomonedes arreu del món, però no al seu país d'origen, els Estats Units, on la legislació no permet una operació com aquesta.

 

 

ARXIVAT A:
Protecció de dadesCriptomonedes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut