Aquests productes seran accessibles en llocs públics, com centres sanitaris, juvenils i farmàcies (Reuters/Russell Cheyne)
Aquests productes seran accessibles en llocs públics, com centres sanitaris, juvenils i farmàcies (Reuters/Russell Cheyne)

Escòcia serà el primer país del món amb tampons i compreses gratuïts

El Parlament escocès ha aprovat un projecte de llei per a la gratuïtat dels productes d'higiene femenina

Laura GalánActualitzat

Escòcia serà el primer lloc del món on les dones no hauran de pagar pels productes d'higiene femenina. El Parlament ha aprovat una proposta de llei perquè els productes com els tampons i les compreses siguin completament gratuïts.

La Llei de Productes del Període d'Escòcia ha estat aprovada en una primera votació per 112 vots a favor, cap en contra i una abstenció. Ara haurà de superar una segona votació en què es poden proposar esmenes.

Aquesta llei preveu que aquests productes siguin accessibles en determinats llocs públics, com centres sanitaris, juvenils i farmàcies.

Es calcula que costarà 24 milions de lliures cada any, uns 28 milions i mig d'euros .

Durant un el debat al Parlament escocès, una de les diputades, Monica Lennon, ha defensat el projecte com una mesura per a la igualtat.

"És un moment important per normalitzar la menstruació a Escòcia i enviar un senyal real a la gent sobre com de seriosament es pren aquest govern la igualtat de gènere."

També ha defensat la mesura la legisladora Alison Johnstone:

"Per què el 2020 es considera que el paper higiènic és un producte de primera necessitat i els productes d'higiene femenina, no? Ser penalitzat econòmicament per una funció corporal natural no és just."

El 2018, Escòcia ja es va convertir en pioner de repartir aquests productes d'higiene a estudiants sense recursos en escoles, instituts i universitats.

Es va prendre la mesura a partir del que es coneix amb el nom de "period poverty", "pobresa menstrual", que el director Ken Loach va fer visible amb la pel·lícula "I, Daniel Blake". En una de les escenes, la coprotagonista, una jove mare soltera, roba una capsa de tampons perquè no els pot pagar. 

 

Els productes sanitaris al Regne Unit paguen una taxa d'un 5%. Ja el 2016, l'exprimer ministre David Cameron va prometre acabar amb el que va anomenar "taxa del tampó".

A Espanya, els producte d'higiene femenina paguen un 10% d'IVA. Es coneix com la "taxa rosa" per denunciar un preu més elevat en els productes que consumeixen les dones, com maquinetes d'afaitar i productes d'higiene.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut