Escoles i instituts reben instruccions i un qüestionari per validar el projecte lingüístic
El mateix dia que s'acaba el termini per executar la sentència del 25% de castellà, els centres han rebut les instruccions detallades sobre el decret aprovat pel govern
Els centres educatius ja tenen les instruccions detallades per validar els seus projectes lingüístics de cara al curs que ve i verificar que s'adeqüen al decret aprovat aquest dilluns pel govern per respondre a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que obliga a un 25% de castellà a les aules.
El decret ja està en vigor i, entre altres coses, prohibeix els percentatges en l'ensenyament i ús de les llengües.
Aquestes instruccions inclouen un qüestionari que escoles i instituts han de respondre en el termini d'un mes. Són 7 preguntes binàries, per respondre sí o no, sobre el projecte lingüístic del centre.
Entre aquestes, es pregunta si el català és la llengua d'ús normal de l'acollida, si preveu que el català és la llengua vehicular, si el projecte lingüístic evita l'ús de percentatges o si el català i el castellà tenen un ús curricular i educatiu.
Aquest és el document amb les instruccions que s'ha enviat als centres:
Instruccions d'Educació by Moderador Noticies Web on Scribd
Si els centres responen que sí a totes les preguntes, constarà que el seu projecte lingüístic s'adequa a la nova normativa que ha aprovat la Generalitat. En aquest cas, el projecte quedarà validat automàticament pel Departament d'Educació.
Si en alguna de les preguntes la resposta és que no, voldrà dir que el projecte no s'adequa a la nova norma. En aquest cas, el centre l'haurà de modificar perquè s'hi adapti. Això ho podrà fer durant tot el curs 2022-2023.
Un cop el projecte estigui validat, serà el departament qui tindrà la responsabilitat última del projecte lingüístic i, per tant, qui respondrà legalment per aquest.
Els centres hauran de vetllar perquè es compleixi, bàsicament per part dels docents. Per vigilar que sigui així, es reforçarà la Inspecció educativa. Fonts del Departament han reconegut que es podia millorar en aquest àmbit.
Cal la validació del Parlament
El decret llei té una vigència d'un mes i, per allargar-la, necessita un aval del Parlament o quedarà derogat. El govern està treballant per buscar suports al text, segons ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, i confia a poder-lo tirar endavant "sense problemes".
Per ara, no ha agradat al PSC, un dels signants de la proposició de llei que reafirma el català com a llengua vehicular i reconeix el castellà com a llengua d'ús curricular. Una llei que està pendent del Consell de Garanties Estatutàries per ser aprovada.
La portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero, ha anunciat que no donaran suport al text perquè "no dona compliment" a la sentència del TSJC. A banda, ha criticat que "desafia els tribunals" i "no recull amb plenitud l'acord fruit del consens treballat pels grups" perquè no esmenta "l'ús curricular" del castellà.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha anunciat que portaran el decret llei al Consell de Garanties Estatutàries perquè consideren que "intenta un estratagema per saltar-se la sentència del 25% de castellà". En tot cas, la resolució d'aquest òrgan no és vinculant.
També l'Assemblea per una Escola Bilingüe i la plataforma Escola de Tothom consideren que el decret aprovat pel govern és una declaració clara que "desobeiran" els tribunals i que "no executaran la sentència" del TSJC.
- ARXIVAT A:
- Immersió lingüísticaEducació Català