Escoles saturades a l'Hospitalet, un nou efecte del preu dels pisos a Barcelona
- TEMA:
- Educació
La falta d'habitatge assequible està fent que hi hagi població de Barcelona que marxa a l'Hospitalet de Llobregat. Aquesta arribada de nous veïns està saturant escoles i instituts. Famílies i professors ja parlen d'emergència escolar.
Des que va començar aquest curs escolar, als centres educatius de la ciutat s'hi han incorporat 2.200 alumnes nous.
Els representats del món educatiu de CCOO, la FAPAC i l'associació de docents El Casalet, parlen d'una situació d'emergència on el 40 per cent de les aules del municipi ja superen la ràtio permesa.
Aquesta xifra supera de llarg els 1.500 alumnes que es van incorporar en matrícula viva durant el curs passat.
Ara, pares i sindicats reclamen més recursos i amb urgència per poder afrontar en condicions el que queda de curs. Hi ha 800 alumnes en excés de ràtio i s'han creat 34 grups extraordinaris.
Núria Muñoz, membre de la FAPAC, explica com afecta aquesta pressió els alumnes i els centres:
"Aquests alumnes enlloc de tenir el seu centre propi estan instal·lats en espais alternatius dins d'escoles que sacrifiquen espais educatius com biblioteques, laboratoris, aules de música, aules d'idiomes o bé s'instal·len en barracons o ampliacions fetes de manera provisional i improvisadament."
Entre les mesures urgents que proposen, hi ha aturar l'augment de les ràtios, un docent extra per a cada centre i augmentar les places dels serveis educatius que atenen les necessitats amb què arriben molts d'aquests alumnes.
Avisen també que la ciutat seguirà creixent els propers anys i que s'han de construir nous centres.
Segons denuncien la FAPAC i CCOO, el 67% de les escoles i el 75% dels instituts de l'Hospitalet estan sobreocupats.
Carles Nadal, delegat de CCOO a l'Hospitalet de Llobregat, ha calculat amb números quines són les necessitats.
"Ens dona per tres escoles noves que s'haurien d'obrir a l'Hospitalet ja, no de cara a treure uns mòduls i d'aquí un any i mig. Ha de ser ara!"
Reclamen a les administracions una planificació realista de l'oferta educativa, amb la creació de nous centres i més inversió per poder atendre adequadament tot l'alumnat.
Cristian Gil és pare d'alumnes de primària i pateix perquè tot plegat, diu, afecta els nens.
"Sí que és cert que els projectes educatius que es poden dissenyar a principis de curs, si hi ha una massificació molt gran, han de modificar-los."
L'Hospitalet no és l'única població que denuncia una saturació de les aules. Comarques com el Garraf o el Baix Penedès també estan en una situació semblant.