Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado, aquest dimarts al balcó de la seu del PP al carrer Génova (EFE / Mariscal)

El PP d'Ayuso arrasa, Més Madrid supera el PSOE, Iglesias dimiteix i Cs desapareix

La candidata popular suma majoria absoluta amb l'extrema dreta de Vox
Ramon Radó Actualitzat
TEMA:
Comunitat de Madrid

Amb el 99,93% escrutat, el PP d'Isabel Díaz Ayuso guanya rotundament les eleccions a la Comunitat de Madrid, amb 65 diputats, més del doble dels que va obtenir fa dos anys.

Els populars no només són els més votats, sinó que aconsegueixen set diputats més que la suma de Més Madrid, PSOE i Unides Podem (58). Amb l'extrema dreta de Vox, que té 13 diputats, un més que en les últimes eleccions, els populars sumen 78 escons i arriben còmodament a la majoria absoluta, situada als 69.

Per blocs, la suma de la dreta supera de molt la de les formacions d'esquerra: PP i Vox tenen 78 escons i Més Madrid, PSOE i Unides Podem n'obtenen 58:

 

 

 

Díaz Ayuso: "La llibertat ha tornat a guanyar a Madrid"

La clara victòria del PP s'ha dibuixat des del principi de l'escrutini i ha fet que a l'exterior de la seu del carrer Génova s'hi congregués una multitud de simpatitzants populars. Allà s'hi han sentit crits de "Llibertat, llibertat" i "Ayuso, Ayuso" quan han sortit al balcó Díaz Ayuso, acompanyada del president del PP, Pablo Casado, i l'alcalde de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida.

"La llibertat ha tornat a guanyar a Madrid", ha dit la guanyadora de les eleccions des del balcó de Génova, proclamant que "avui comença un capítol nou de la història d'Espanya".

Celebració a la seu del PP al carrer Génova (EFE / Mariscal)

 

Díaz Ayuso ha estat molt dura amb Pedro Sánchez i ha afirmat que "el sanchisme no ha entès" ni "la llibertat" que hi ha a la regió ni la manera de viure "a la madrilenya":

"Espanya és una altra cosa, senyor Sánchez. Espanya comença a Madrid. Quan diem que Madrid és Espanya és perquè aquí hi ve el millor de cada racó a viure en pau i en llibertat"

 

 

El líder del partit, Pablo Casado, ha qualificat Madrid com "el quilòmetre zero del canvi a Espanya" i ha assegurat que "la manera de governar amb opulència i hipocresia de La Moncloa té els dies comptats":

"Madrid ha fet una moció de censura democràtica al sanchisme, als seus pactes amb Bildu, amb els independentistes i al govern amb Podem".

Segons Casado, aquestes eleccions són "un punt d'inflexió en la política nacional" i ha pronosticat que "unint el centredreta i el constitucionalisme es pot guanyar Sánchez".

 

Ayuso, amb l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, al balcó de la seu del PP (EFE / Mariscal )

 

El PP guanya a tots els municipis excepte dos

Els populars aconsegueixen una victòria general i són la candidatura més votada a tots els municipis de la Comunitat de Madrid, excepte a dos. El PSOE s'imposa a El Atazar i a Fuentidueña i populars i socialistes empaten a vots al poble de Navarredonda i San Mamés.

A la ciutat de Madrid, el PP aconsegueix el 45,3% dels vots i és el més votat en tots i cada un dels 21 districtes. En municipis com Majadahonda, Pozuelo de Alarcón, Las Rozas o Boadilla del Monte, la candidatura de Díaz Ayuso ha obtingut més del 60% dels vots.

Díaz Ayuso en té prou amb una abstenció de Vox per ser investida presidenta durant els propers dos anys. La cap de llista de la formació d'extrema dreta, Rocío Monasterio, ha obert la porta la mateixa nit electoral a facilitar la investidura de Díaz Ayuso, de qui ha dit que "haurà d'escollir entre Vox i una abstenció del PSOE".

 

Més Madrid fa el "sorpasso" al PSOE

A l'esquerra, el PSOE baixa considerablement i passa de 37 a 24 parlamentaris i perd més de 270.000 vots. La candidatura d'Ángel Gabilondo pateix una clara derrota i aconsegueix els pitjors resultats en unes eleccions autonòmiques a Madrid.

Més Madrid aconsegueix fer el "sorpasso" als socialistes, amb qui empata a 24 escons i supera en vots. La llista encapçalada per Mónica García també supera els seus antics socis d'Unides Podem i se situen com la principal força progressista a l'Assemblea.

García ha assumit "el compromís i la responsabilitat de ser la força política que lideri l'alternativa i el canvi a la Comunitat", i ha declarat que ha començat "el compte enrere per a les eleccions d'aquí dos anys":

"Aquesta nit es demostra que hi ha un espai polític verd, feminista i madrileny que no només es consolida, sinó que a més té un ampli marge de creixement"

La candidata de Més Madrid ha demanat als madrilenys que "no es desesperin ni es donin per vençuts" perquè la formació començarà immediatament a treballar per "derrotar el govern que surt avui de les urnes".

Mónica García, al costat d'Íñigo Errejón, aquesta nit electoral a Madrid (EFE / Zipi)

 

Per la seva banda, el candidat socialista, Ángel Gabilondo, ha dit que lamenta no haver "aconseguit" obrir "espais per a un debat assossegat" durant la campanya.

Gabilondo ha reconegut que els resultats "no són bons" i que el partit els analitzarà perquè "no era el que esperaven". De cara a les eleccions del 2023, ha assegurat que caldrà "reorientar" el projecte socialista a la comunitat:

"Al marge de qualsevol resultat, segueix sent veritat que hi ha persones a Madrid en situació de necessitat i no se sentiran mai desemparats mentre hi hagi el PSOE"

El candidat dels socialistes, que ha felicitat el PP per la victòria, ha demanat a qui governi a la regió que "no frivolitzi" amb les necessitats dels ciutadans.

 

Ángel Gabilondo, en la compareixença en què ha reconegut la derrota electoral (Europa Press / Marta Fernández)

 

Iglesias deixa la política institucional

Unides Podem també millora els resultats de fa dos anys i aconsegueix 10 diputats. El seu cap de llista, Pablo Iglesias, que va deixar el govern espanyol per concórrer a les eleccions del 4M, ha anunciat que deixa tots els càrrecs després de la victòria del que ha qualificat de "dreta trumpista".

"Quan es deixa de ser útil, cal saber retirar-se", ha dit Iglesias, que ha assenyalat que hi ha hagut una gran mobilització dels votants de dretes i que ell s'ha convertit en un "boc expiatori" que ha generat més rebuig que impuls per a l'esquerra.

 

Pablo Iglesias, en el moment d'anunciar que deixa la política institucional (EFE / Kiko Huesca)

 

L'adeu d'Iglesias ha estat el capítol final d'una nit que no ha estat alegre a la seu d'Unides Podem, tot i créixer en vots i en escons respecte als últims comicis.

Al principi de l'escrutini, cap a tres quarts de deu, a la seu estatal de Podem hi han aparegut un grup de "mariachis" que, amb guitarres i trompeta, han interpretat cançons com "Cielito Lindo" o "Rata de dos patas".

 

 

La idea d'enviar la banda de "mariachis" ha nascut de la pàgina d'internet Forocoches, que ha repetit el que va fer en les últimes eleccions generals a la seu de Ciutadans.

 

Un grup de "mariachis", a la seu de Podem, aquesta nit electoral (Europa Press)

 

Ciutadans perd tots els diputats a l'Assemblea

Els grans derrotats de la nit electoral han estat Ciutadans, que passen de 26 diputats a quedar-se sense representació. La formació taronja no ha aconseguit arribar al llindar del 5% dels vots necessari per entrar a l'Assemblea de Madrid i tot just ha obtingut un 3,46% dels vots. Aquest 4M, Ciutadans ha viscut una derrota encara més contundent que la de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, quan va passar de 36 a 6 diputats.

En una compareixença en què no hi havia Inés Arrimadas, el candidat de la formació taronja, Edmundo Bal, ha assumit el "mal resultat" però s'ha compromès a treballar per ser "l'antídot dels extrems i la polarització".

"La gent no s'ha adonat que el futur d'Espanya i de Madrid està en la moderació, està en el centre"

 

Edmundo Bal, amb la vicealcaldessa Begoña Villacís, aquesta nit electoral (EFE / Javier López)

 

En aquestes eleccions, l'Assemblea de Madrid passa a tenir 136 diputats, quatre més que fins ara, i es converteix en el parlament autonòmic amb més representants.

A les vuit del vespre, el sondeig de GAD3 per a la FORTA ja indicava una clara victòria del PP amb una projecció d'escons molt semblant a la definitiva.

 

Recompte electoral al col·legi Ciudad de Roma de Madrid (EFE / David Fernández)

 

Augmenta la participació

La jornada electoral s'ha desenvolupat sense grans incidents i amb cues a les urnes. La participació s'ha disparat respecte al 2019 i, finalment, ha estat del 76,25%, dotze punts més que en els anteriors comicis. En l'últim avanç de participació, a les set del vespre, ja era gairebé onze punts superior a la de fa dos anys. Pel que fa al vot per correu, l'han utilitzat més de 211.000 persones, un augment d'un 4% respecte als comicis de 2019.

Ha estat un dia d'eleccions atípic en molts sentits. Per primera vegada, els madrilenys i les madrilenyes votaven en plena pandèmia i això ha fet que hi hagués cues a molts col·legis electorals, principalment a primera hora del matí.

No ha estat l'únic fet insòlit dels comicis, que per primera vegada han estat eleccions anticipades, i s'han celebrat en un dia laborable, un fet que no passava des de 1987.

 

Cua de votants a la plaça de toros coberta de Moralzarzal, aquest dimarts a Madrid (EFE / J. J. Guillén)

 

I, ara, què?

La clara victòria d'Ayuso podria tenir conseqüències en la política espanyola. En els darrers mesos, la presidenta madrilenya s'ha erigit en la principal opositora al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i les eleccions d'aquest dimarts eren també un plebiscit sobre la controvertida gestió de la pandèmia que havia fet la presidenta madrilenya.

La figura de Díaz Ayuso, idolatrada a bars i restaurants al llarg de la campanya, guanya força com a líder política. Des de la seu del carrer Génova, però, no la veuen com una rival de Pablo Casado al capdavant del partit.

Però el triomf d'Ayuso sí que podria fer virar la política del PP a nivell estatal. Amb la intenció d'acostar-se a La Moncloa, Casado podria endurir el discurs i mostrar-se molt més desacomplexat pel que fa a possibles acords amb Vox.

Pel que fa a la política catalana, caldrà veure les conseqüències que tindrà el mal resultat del PSOE en la política de La Moncloa i si afecta la represa de la taula de diàleg o a la tramitació dels indults als líders sobiranistes empresonats.

 

Una treballadora de neteja desinfecta una mesa electoral (EFE / Chema Moya)

 

ARXIVAT A:
Comunitat de Madrid Isabel Díaz Ayuso PP PSOE Vox Cs Unides Podem
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut