Un sanitari recull mostres durant el testatge nacional de la Covid a Eslovàquia (Reuters/ Radovan Stoklasa)
Un sanitari recull mostres durant el testatge nacional de la Covid a Eslovàquia (Reuters/ Radovan Stoklasa)

Eslovàquia passa en massa el test ràpid d'antígens de la Covid i només un 1% és positiu

Tota la població del país haurà de tornar a fer-se un segon test d'aquí una setmana

RedaccióActualitzat

En un operatiu sense precedents a nivell mundial, aquest cap de setmana tota la població d'Eslovàquia estava convocada a fer-se una prova ràpida d'antígens per detectar quin nivell d'afectació del coronavirus hi ha al país.

I els 5,5 milions d'eslovacs han obeït la petició del seu govern i s'han acostat als col·legis electorals, els llocs designats com a centre de recollida de mostres. Només els menors de 10 anys estaven exempts de fer-se la prova.

Els resultats de les proves ràpides d'antígens es poden saber en 15-20 minuts, tot i que no són tan fiables com els tests PCR. Els resultats dels habitants d'Eslovàquia ja se saben: només un 1% de la població ha donat positiu, segons ha explicat el ministre de Defensa.

Durant la primera onada de la Covid, Eslovàquia es va blindar, va tancar fronteres i va decretar dures mesures de confinament. Ara el país té una taxa de contagis acumulada de 539 per cada 100.000 habitants. Testant tot el país de la Covid de cop, aquest país centreeuropeu membre de la Unió Europea vol aïllar els contagis actius i evitar un nou confinament i la paralització econòmica que se'n derivaria.

Cues a la localitat de Trencin per fer fer-se la prova de la Covid
Cues a la localitat de Trencin per fer fer-se la prova de la Covid (Reuters/ Radovan Stoklasa)

En l'èxit de seguiment de l'operatiu potser hi ha tingut molt a veure el fet que tots aquells que no es presentessin al seu col·legi electoral per fer-se el test haurien de confinar-se obligatòriament durant 10 dies a casa seva. A tots els que avui s'han fet el test d'antígens se'ls ha entregat un certificat negatiu que els concedeix llibertat de moviments.

L'han de repetir d'aquí una setmana

El govern d'Eslovàquia ha rebut crítiques pel fet d'optar pels tests d'antígens en lloc de fer proves PCR a tota la població. Per assegurar la fiabilitat de les dades, la prova d'antígens es repetirà en una segona fase el cap de setmana vinent. És a dir, tota la població del país haurà de tornar als col·legis i fer-se un segon test d'aquí una setmana.

Com a curiositat, el test d'antígens es podia fer sense baixar del cotxe, una modalitat que han triat molts ciutadans i que ha fet que es formessin llargues cues, en algun cas d'hores, i s'hagi col·lapsat el trànsit a les ciutats.

L'oposició parlamentària ha posat en dubte la fiabilitat dels tests PCR davant la xifra tan baixa de positius detectats.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut