Un avió s'enlaira aquest dimecres de l'aeroport de Beirut, amb columnes de fum visibles dels bombardejos (Reuters/Amr Abdallah)

Espanya activa el pla per evacuar 350 espanyols del Líban i demà hi enviarà dos avions

El govern espanyol assegura que l'operatiu d'evacuació està preparat, quan encara hi ha bombardejos al sud de la capital i Israel manté l'ofensiva terrestre al sud del país
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Líban

El govern espanyol ha activat el pla d'evacuació de ciutadans espanyols del Líban, on Israel continua bombardejant el sud de Beirut i on manté una ofensiva terrestre amb l'objectiu de debilitar la milícia xiïta Hezbollah.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha confirmat que aquest dijous enviaran dos avions de l'exèrcit de l'aire en direcció a Beirut per evacuar els prop de 350 ciutadans espanyols al Líban que han comunicat la voluntat de ser repatriats a Espanya. 

En unes declaracions a Antena 3, la ministra ha afirmat que l'operatiu d'evacuació està llest i que "tot està preparat", malgrat la situació complexa dels espais aeris. 

Robles ha garantit que atendran tots els ciutadans espanyols, com s'ha fet abans a l'Afganistan, el Níger o el Sudan. En una altra entrevista a TVE, la ministra ha avançat que enviaran al Líban un tercer avió divendres si fos necessari.
 

Més d'un miler d'espanyols al Líban

Exteriors té controlats una mica més d'un miler de ciutadans espanyols al Líban i els demana que contactin amb l'ambaixada per tenir-los ben localitzats. Es tracta de ciutadans de nacionalitat espanyola, de doble nacionalitat, de familiars d'espanyols i de persones en trànsit, entre els quals hi ha una desena de periodistes. 

En els últims dies el ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, els ha instat a abandonar el país malgrat la suspensió de la majoria de connexions aèries. 

El ministre ha assenyalat que, de moment, encara hi ha una companyia que ofereix tres vols setmanals entre el Líban i Madrid, i que també hi ha sortida marítima cap a Turquia, Xipre i Grècia.


Mentrestant, el govern espanyol manté al sud del Líban els 669 militars desplegats per la missió de pau de les Nacions Unides i, de moment, no preveu evacuar-los. El seu objectiu, segons ha indicat Albares, és evitar el contacte entre Hezbollah i Israel després de la incursió terrestre.

De retruc, l'ofensiva d'Israel al Líban s'ha traduït en un atac de l'Iran contra territori israelià que ha augmentat la inestabilitat a la zona. Netanyahu ha avisat que l'Iran "pagarà per l'error", i Teheran ha advertit d'una resposta "més severa" si s'hi torna.

 

ARXIVAT A:
Israel Govern espanyol Líban
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut