Espanya atura durant 15 dies la vacunació amb AstraZeneca
Darias, Lamas i Simón han comparegut després de l'aturada de l'administració de la vacuna d'AstraZeneca (EFE / Juanjo Martín )

Espanya atura durant 15 dies la vacunació amb AstraZeneca

Entre la UE i el Regne Unit s'han detectat 14 casos d'una trombosi molt infreqüent, un dels quals a Espanya, davant de 17 milions de vacunes administrades

Irene Vaqué ReigActualitzat

Espanya també atura l'ús de la vacuna d'AstraZeneca. El Ministeri de Sanitat ha acordat en el Consell Interterritorial de Salut, reunit d'urgència, interrompre la inoculació d'aquesta vacuna durant 15 dies davant els dubtes sobre els casos d'una trombosi rara registrats en persones que l'han rebut.

"És una suspensió temporal, cautelar", ha destacat Darias.

 

14 casos de trombosi a Europa, 1 a Espanya

Sanitat ha explicat que a Espanya s'ha detectat un sol cas d'un tipus de trombosi molt infreqüent (venosa cerebral) i la persona s'està recuperant.

Veient que n'hi ha hagut 11 casos a la UE i 3 al Regne Unit, on s'han posat 17 milions de dosis en total, 6 a la Unió Europea i 11 en territori britànic, s'ha optat per suspendre l'ús d'AstraZeneca per prudència. 

A banda del cas d'Espanya, Sanitat ha informat d'altres pacients a Noruega i Alemanya, casos que han fet saltar les alarmes durant el cap de setmana. "Són casos molt específics, que surten del patró conegut fins ara", ha indicat. 

 

Espanya atura durant 15 dies la vacunació amb AstraZeneca
Darias ha demanat "tranquil·litat" davant la interrupció de l'administració de la vacuna d'AstraZeneca (EFE / Juanjo Martín )

 

La interrupció és a l'espera que l'Agència Europea del Medicament (EMA), i més concretament el PRAC, el comitè de farmacovigilància, analitzi la relació d'aquesta vacuna amb els casos notificats.

L'EMA ha convocat una reunió aquest dimarts i ha anunciat que està analitzant totes les dades i que dijous farà públiques les conclusions.

 

 

Símptoma d'alerta: mal de cap invalidant a partir del 3r dia

Darias ha demanat "tranquil·litat" a la ciutadania i ha afirmat que, si han saltat les alertes, és perquè "la vigilància farmacològica funciona".

Sobre els símptomes que presenten els pacients que s'han trobat amb aquesta possible reacció adversa, són un mal de cap molt intens, inusual, a partir del tercer dia de rebre la vacuna.

"Mal de cap que no cedeix amb analgèsics, empitjora en estirar-se o s'acompanya de vòmits, alteracions visuals o sagnats irregulars", ha explicat la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas.

Aquests símptomes poden aparèixer entre 3 i 14 dies després de ser vacunat. Res a veure, per tant, amb la fatiga, el mal de cap que remet amb paracetamol o la febre que es poden tenir en les primeres hores després de la inoculació i que són els efectes secundaris més freqüents.

Espanya atura durant 15 dies la vacunació amb AstraZeneca
Un sanitari prepara una vacuna amb el preparat d'Oxford-AstraZeneca (Reuters / Yves Herman)

 

Lamas ha remarcat que és "molt improbable" que es doni un efecte advers com el de la trombosi rara que s'ha registrat:

"És molt improbable que algú que ha rebut la vacuna tingui un efecte greu com aquest, però necessitem temps per estudiar i descartar un efecte causal. De moment només hi ha una associació casual, coincideixen en el temps".

 

El director del CCAES, Fernando Simón, ha destacat que ens els assajos clínics de les vacunes de la Covid s'han mobilitzat fins a 20.000 i 50.000 pacients, davant dels 4.000 o 5.000 habituals en altres processos, sense que s'hagi detectat fins ara aquest problema. Per això, ha afegit, hagués estat "molt díficil" que si l'anomalia està vinculada a la vacuna, s'hagués pogut detectar en assajos en grups poblacionals molt menors.

Fora de la Covid, aquest tipus de trombosi afecta més les dones que els homes i es vincula a l'embaràs, el puerperi, l'ús d'anticonceptius i malalties autoimmunes, però no se sap quines en són les causes exactes. 

 

Demanen "calma" a les persones vacunades

A Espanya la vacuna d'AstraZeneca s'ha posat a 939.534 persones, més de 180.000 de les quals a Catalunya. L'interval entre la primera i la segona dosi és d'entre 10 i 12 setmanes i per això la ministra ha demanat "calma" a les persones que s'hagin vacunat, perquè "hi ha temps" i es pot allargar el període.

"És una decisió basada en la prudència i que no és fàcil, perquè la vacuna d'AstraZeneca ha tingut un impacte molt important al Regne Unit per evitar hospitalitzacions i mortalitat associada a la Covid, però ha de prevaler el principi de prudència", ha afirmat Lamas.

La setmana passada, quan van sortir a la llum els dubtes, Catalunya va retenir de forma preventiva un lot de la vacuna.

A Espanya, la vacuna d'AstraZeneca es destina als treballadors essencials d'entre 18 i 55 anys, i fa dies que la Generalitat reclama que s'elevi el topall d'edat fins als 65 anys, com han fet altres països europeus.

 

AstraZeneca, aturada en una desena de països

Alemanya, França i Itàlia han anunciat aquest mateix dilluns que interrompien la vacunació amb AstraZeneca i que esperaven que l'Agència Europea del Medicament (EMA) es pronunciés sobre els casos detectats. En les últimes hores també ho han fet els Països Baixos i Irlanda.

A hores d'ara són una desena els països europeus que han optat per interrompre la vacunació amb AstraZeneca. Irlanda, Dinamarca, Noruega, Bulgària i Islàndia ja van prendre la decisió la setmana passada.

 

AstraZeneca defensa que la vacuna és segura

Després de la suspensió, la companyia britanicosueca ha defensat en un comunicat que revisa les dades "de manera permanent" i que, entre els 17 milions de persones vacunades a Europa, el nombre de trombosis ha estat "menor que els centenars de casos esperables en la població general". També en els assajos clínics, remarca, aquests episodis van ser menors en el grup vacunat que en els que van rebre placebo. 

En un comunicat previ, AstraZeneca ha subratlla que no hi ha "cap evidència" científica que la seva vacuna incrementi el risc de tenir episodis de trombosi:

"No hi ha cap evidència d'un augment del risc d'embòlia pulmonar, trombosi venosa profunda o trombocitopènia a cap grup d'edat definit, sexe, lot o en cap país concret".

 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut