Sánchez emplaça Feijóo a reunir-se abans d'acabar l'any per abordar el bloqueig judicial
- TEMA:
- Constitució espanyola
La Constitució espanyola celebra avui 45 anys de vigència enmig d'una gran tensió i crispació polítiques per la llei d'amnistia, que el PP i Vox consideren inconstitucional, i quan es compleixen cinc anys sense que es renovi el Consell General del Poder Judicial.
En aquest context, Pedro Sánchez ha aprofitat per reclamar al PP que desbloquegi el CGPJ. I, de fet, ha dit als periodistes que té previst trucar al president del PP, Alberto Núñez-Feijóo, per proposar-li una reunió abans de finals d'any per parlar del poder judicial i també del finançament autonòmic.
D'altra banda, Alberto Núñez Feijóo ha acusat Sánchez de fer "una esmena a la totalitat" a la Carta Magna amb la llei d'aministia.
Per la seva part, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha fet una crida que la Constitució sigui un element d'unitat, diàleg i concòrdia, i ha lamentat que hi hagi qui la utilitzi per fomentar la crispació.
Sánchez critica el PP pel bloqueig del CGPJ
De fet, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha estès la mà al PP per trobar un consens per renovar el CGPJ: "El principal partit de l'oposició, que està bloquejant i incomplint el mandat constitucional, que faci seu el refrany espanyol que diu que abans de la devoció és l'obligació." Ho ha dit en referència a "l'obligació" de complir amb la responsabilitat de renovar el consell.
Sánchez també ha lloat el paper de la Constitució, "marc fundacional de la convivència", i ha subratllat que la Carta Magna "no pertany a cap partít polític": "Totes i tots hi cabem i és de tots i totes amb independència de la ideologia".
Feijóo acusa Sánchez de "liderar un moviment contra la Constitució"
Per la seva part, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que Espanya viu la seva "major crisi constitucional" després dels pactes de Sánchez amb els independentistes. El líder popular ha acusat Sánchez de "liderar un moviment en contra de la Constitució" que ha provocat, assegura, que "els espanyols no siguin iguals".
"Avui no es pot venir a celebrar la Constitució i d'aquí sis dies al mateix lloc presentar com a primer projecte de llei d'aquesta legislatura una esmena a la totalitat de la Constitució espanyola del 78", ha declarat Feijóo, en al·lusió a la llei d'amnistia, que celebrarà el primer debat parlamentari la setmana que ve.
Armengol defensa el diàleg
Sánchez i Feijóo han fet aquestes declaracions abans de l'acte solemne que ha tingut lloc al Congrés dels Diputats, en el qual l'únic discurs polític ha estat el de la presidenta del Congrés, Francina Armengol.
Armengol ha reivindicat la Constitució com a element de "concòrdia" i unitat "davant del mínim intent d'alterar la convivència". La presidenta del Congrés ha criticat aquells que utilitzen la Carta Magna per fomentar la crispació:
"A la nostra Constitució no estan escrits la crispació, el menyspreu o l'enfrontament".
"Ser constitucionalista no consisteix a aixecar la Carta Magna com si d'un tòtem es tractés, sinó a assumir que podem arribar a acords per complir-la i desenvolupar-la", hi ha afegit, en una crida al diàleg.
La presidenta del Congrés ha afegit que és legítim apostar per la renovació de la Constitució en qüestions com convertir el Senat en una veritable cambra de representació territorial.
El nou discurs d'Armengol arriba tot just pocs dies després de la seva intervenció en el dia de l'obertura solemne de la legislatura, que va rebre dures crítiques per part de l'oposició de PP i Vox.
Petició per eliminar el terme "disminuït"
En un altre ordre de coses, Armengol ha defensat la "urgent reforma" de l'article 49 de la Constitució perquè desaparegui el terme "disminuït" per referir-se a les persones amb discapacitat.
Aquesta part del discurs ha aixecat els aplaudiments del públic.
Context de gran tensió política
I és que els 45 anys de la Constitució arriben amb la legislatura acabada d'engegar, però amb una gran tensió política arran dels pactes de Pedro Sánchez per formar govern i, sobretot, per aprovar una llei d'amnistia pels fets del procés català.
Una tensió que les últimes hores s'ha incrementat per la picabaralla entre Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez arran del bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial. Els socialistes han aprofitat l'aniversari per acusar el PP d'omplir-se la boca de constitucionalisme alhora que incompleix la Carta Magna en aquesta matèria.
Sánchez i Feijóo han coincidit al Congrés, però serà difícil que es trobin o que acabin intercanviant algunes paraules, malgrat que en les últimes hores tots dos han dit que no tindrien cap inconvenient a dialogar.
Com és habitual, no han assistit als actes els representants dels partits independentistes i sobiranistes catalans, bascos i gallecs, i en aquesta ocasió tampoc hi participa Vox, que diuen que no hi han anat perquè el PSOE trepitja la Constitució.
Hi estan convidats, com sempre, els presidents autonòmics, encara que ben pocs han confirmat l'assistència, i una vegada més tampoc hi han estat ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni el lehendakari, Iñigo Urkullu.
Podem i Sumar es veuen les cares
Per la seva banda, els cinc diputats de Podem sí que hi han anat. Allà han coincidit amb representants de la formació amb qui acaben de trencar, Sumar, començant per la seva líder i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz.
En aquest sentit, Díaz ha demanat al partit de Ione Belarra i Irene Montero que no es confonguin d'adversari i que "no posin en perill polítiques que són bones per a la vida de la gent per interessos de part."
Al seu torn, la secretària general de Podem, Ione Belarra, ha dit que el partit "ha girat full" i que es proposa a seguir treballant per "seguir impulsant transformacions valentes, feministes, ambicioses" que van iniciar quan estaven al govern.
Acte oficial amb música
L'acte s'ha obert amb la interpretació del tema "Aquellas pequeñas cosas", de Joan Manuel Serrat, i es tanca amb "Al Alba", un dels èxits de Luis Eduardo Aute, tots dos interpretats per la cantant María Berasarte, acompanyada de Pablo Martín Caminero al contrabaix.
Entre una cançó i l'altra s'ha procedit a la lectura d'una sèrie d'articles de la Constitució per part de persones alienes a la vida parlamentària.
Així, per exemple, la presidenta del Consell de la Joventut d'Espanya ha estat l'encarregada de llegir l'article que es refereix a la joventut. Tot seguit ha estat el torn del discurs de Francina Armengol.
- ARXIVAT A:
- Constitució espanyola Congrés dels Diputats