Espanya confirma l'alentiment del coronavirus amb 674 morts i 6.023 casos en 24 hores
Personal sanitari de l'Hospital Reina Sofia de Còrdova (EFE/Salas)

Espanya confirma l'alentiment del coronavirus amb 674 morts i 6.023 casos en 24 hores

És la dada més baixa de víctimes mortals i de nous contagiats des de fa quinze dies

RedaccióActualitzat

Continua la tendència a la baixa tant en la xifra de nous contagis com en la de víctimes mortals de la Covid-19. Aquest diumenge, les dades segueixen mostrant que, des de divendres, a Espanya hi ha un alentiment de contagis.

En les ultimes 24 hores, a tot Espanya, s'han registrat 6.023 nous casos positius de Covid-19. 674 persones han mort, 3.861 han rebut l'alta hospitalària i 329 han hagut de ser ingressades a l'UCI.

Així doncs, les xifres publicades aquest diumenge pel Ministeri de Sanitat mostren un total de: 130.759 contagis, de 12.418 morts i 6.861 pacients ingressats a l'UCI. La dada positiva, però, és que 38.080 afectats se n'han sortit.

 

 

 

Aquest diumenge, doncs, es converteix en el millor dia en nombre de casos a Espanya des del 23 de març, quan es van sumar 4.517 contagis. I la mateixa tendència es manté en les defuncions diàries: són les millors xifres des del 26 de març, quan hi va haver 655 morts.

La Comunitat de Madrid continua sent la més afectada pel coronavirus, amb 37.584 casos confirmats, 4.941 morts, 16.543 recuperats i 1.499 que estan a cures intensives. Catalunya se situa al seu darrere amb 26.032 positius, 2.637 morts, 9.528 donats d'alta i 2.249 a UCIs.


"Entrem en una fase de transició"

En la roda de premsa del comitè de gestió del govern espanyol pel coronavirus, la doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha destacat que l'increment de casos nous de coronavirus s'ha rebaixat fins al 5%.

En aquest sentit, Sierra considera que aquesta informació significa que, amb les mesures oportunes, es podrà passar del distanciament social a una "fase de transició":

"Podrem entrar a la següent fase, la de desescalada o transició. I per fer-ho, és fonamental la detecció precoç i el seu aïllament o bé al domicili o bé a altres llocs, potser en algun tipus d'instal·lacions."

María José Sierra ha explicat que dins d'aquestes noves mesures, entra el poder augmentar la capacitat de les unitats de cures intensives.

"Uns dels esforços que hem fet és augmentar capacitat d'UCIs. Les mesures que hem pres comencen a donar resultats a banda que estem en cap de setmana i les dades són més relatives. Però s'està produint el que esperàvem."

 

 

 

Quan se li ha preguntat sobre si se sap el nombre de persones immunes al coronavirus i quines previsions de contagi es preveu, la doctora Sierra ha remarcat que "és un virus nou" que es va coneixent dia a dia, però que es creu que passada la malaltia, almenys durant un període temps encara desconegut, la persona queda immunitzada:

"Pel que sabem, la persona desenvolupa un nivell elevat d'anticossos durant un temps i queda immunitzada. Això és el que sabem, de moment."
"Respecte a quantes persones ja l'han passat, segurament un 15% de la població, però s'està fent un estudi important, conjuntament amb institut Carlos III i l'INE".


15 dies més d'estats d'alarma, sense permís retribuït

L'evolució de les xifres de contagis no permet, ara per ara, aixecar l'estat d'alarma. Així ho va explicar ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va comunicar una pròrroga de les mesures excepcionals i ja va avisar que és possible que s'allargui encara més dies

Sánchez, però, creu que a partir del 13 d'abril algunes mesures es podrien relaxar. La idea de l'executiu espanyol és que els treballadors dels sectors considerats no essencials puguin anar tornant a la feina, de manera lenta. Això sí, amb mesures de seguretat perquè no es reverteixi l'alentiment dels contagis.


Continua arribant material

El govern espanyol assegura que estem arribant al pic de la pandèmia. UCIs i hospitals estan molt tensionats i reconverteixen espais per poder disposar de més llits. I els professionals sanitaris continuen lluitant contra el coronavirus amb escassedat de materials.

Pedro Sánchez assegura que el govern garantirà la provisió de mascaretes i de gels desinfectants per als treballadors i la població en general. També controlarà el preu de les mascaretes per facilitar-ne la compra. Aquest dissabte va arribar a Barajas un avió procedent de la Xina, carregat amb 2,5 milions de mascaretes que han recollit membres del Ministeri de Sanitat.

 

Personal sanitari de l'Hospital Donostia a Sant Sebastià
Personal sanitari de l'Hospital Donostia a Sant Sebastià (EFE/Javier Etxezarreta)


Catalunya, a la baixa, desconfina Òdena

La Generalitat va donar aquest dissabte a tocar de les 11 de la nit les xifres de l'afectació per la Covid-19 a Catalunya. En les últimes hores hi ha hagut 1.298 nous contagis de coronavirus. 129 persones han mort. I 893 han estat donades d'alta. És el dia amb menys morts des del 23 de març.

Això fa que, des del començament de la propagació de la malaltia, hi hagi hagut 26.032 casos positius i 2.637 víctimes mortals. 9.528 persones, però, han aconseguit superar la malaltia.

 

Amb aquesta evolució, el govern considera que ja es pot desconfinar el perímetre de la conca d'Òdena i ha fet la petició al Ministeri de Sanitat que és qui ara, amb l'estat d'alarma, ho ha d'autoritzar. Tot i això, els 65.000 habitants de la zona hauran de seguir confinats com la resta de municipis de Catalunya, però podran entrar i sortir dels límits territorials de la conca. Des de l'Ajuntament d'Igualada s'insisteix que convé mantenir l'aïllament social.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut