Espanya decideix repatriar els menors migrants que van entrar a Ceuta

Organitzacions humanitàries denuncien que retornar nens de forma col·lectiva és il·legal i demanen que s'aturin les devolucions
Andrea Vargas Torrentó / Berta Solanas Actualitzat
TEMA:
Migracions

Aquesta setmana, el Ministeri de l'Interior ha ordenat la devolució dels prop de 800 menors que van creuar cap a Ceuta a finals de maig, en una jornada sense precedents. Llavors, 8.000 persones van arribar als espigons fronterers aprofitant la marea baixa.

El ministre Fernando Grande-Marlaska ha demanat que es porti els menors fins a la frontera, tal com figura a l'escrit dirigit a la Delegació del Govern a Ceuta i a la ciutat autònoma el 10 d'agost. Segons fonts policials, l'operació s'ha iniciat aquest divendres al matí.

Es preveu que cada dia surtin 15 migrants en furgonetes en direcció a la platja El Tarajal, lloc fronterer. El primer viatge ha estat des del poliesportiu Santa Amelia, a Ceuta, on hi ha més de 200 menors d'edat des de fa tres mesos.

 

En declaracions a TV3, una voluntària desplaçada a Ceuta, de l'associació No Name Kitchen Maria Soriano ha explicat com han rebut la notícia les persones directament afectades:

"Els menors s'han posat molt nerviosos. No sabien què passava. Cap al migdia hem vist com furgones dels Serveis d'Assistència Mèdica d'Urgències s'enduien onze persones, sense passar per cap comissaria. Directament han anat a la frontera del Tarajal"

Soriano ha assegurat que molts dels menors "no volien marxar." D'altres feia mesos que demanaven tornar a casa perquè a Ceuta no havien trobat el que els van prometre.

La voluntària ha explicat que més tard la furgona ha tornat i s'ha endut altres 4 persones més.


Un operatiu qüestionat

Fins ara, el govern de Ceuta reclamava que se'ls reagrupés amb les famílies al Marroc, mentre que la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, havia proposat a les comunitats autònomes que acullissin 200 menors.

L'àrea de Menors de Ceuta, que té competències sobre els menors, no tenia coneixement de l'operatiu. Càritas de Ceuta tampoc n'estava al cas.

Migrants a la platja de Ceuta, el 19 de maig passat (Reuters/Shereen Talaat) 

L'advocat social de l'Asssociació Noves Vies i expert en drets del migrant, Albert Parés, ha dit en declaracions a TV3 que les maneres de fer actuals no són correctes i ha recordat que fa temps el Tribunal Constitucional va admetre un recurs pel cas d'un jove al qual van repatriar sense cap mena de garanties.

"Els joves tenen dret a una assistència lletrada, a ser escoltats i a manifestar el seu desig. Cal valorar de manera personalitzada la conveniència del reagrupament familiar, depenent de la situació de la família al lloc d'origen"

Des de l'organització en defensa dels drets de la infància Save The Children, consideren l'operació d'"il·legal" perquè planteja "reagrupacions col·lectives" que s'allunyen de l'anàlisi de la situació de cada nen.

 

L'Associació Maakum Ceuta també denúncia la devolució dels joves migrants:

 

Què diu la llei?

El Ministeri de l'Interior assegura que en tot moment es respecten els interessos i drets del menors i insisteix que l'operatiu té l'objectiu de "garantir en cada cas la reunificació familiar del menor o la seva entrega a càrrec d'una institució de tutela". TV3 s'ha posat en contacte amb el Ministeri, i no han volgut fer declaracions al respecte. 

La legislació espanyola del menor estableix, en aquests casos, un procediment específic, individualitzat i amb l'estudi de les futures condicions de vida de cada un dels migrants menors. Unes directrius que, segons les entitats socials, no es compleixen. 

Amnistia Internacional i el Defensor del Poble ha demanat al Ministeri de l'Interior que paralitzi les devolucions fins que la Fiscalia de Menors revisi cada expedient i asseguri que s'ha complert amb l'interès dels joves. 

ARXIVAT A:
Migracions Menors
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut