Pols entre Espanya i el Regne Unit sobre les relacions de la UE amb Gibraltar (Reuters)

Espanya demana una posició "més clara" sobre Gibraltar per donar suport al Brexit

Els 27 tenen previst aprovar el text presentat per Theresa May en una cimera de líders aquest diumenge
Redacció Actualitzat
TEMA:
Brexit

Setmana clau per al Brexit. Aquest dilluns, els ministres d'Exteriors de la Unió Europea han començat a preparar la cimera del cap de setmana que ve. Diumenge està previst que el document sobre la sortida del Regne Unit de la UE rebi l'aval dels 27 estats membres. Des del govern espanyol es condiciona el suport al Brexit a que Londres faci canvis en la qüestió de Gibraltar.

Espanya demana que quedi molt clar i per escrit que qualsevol acord de la Unió amb el Regne Unit sobre el Penyal haurà de comptar abans amb el vistiplau de Madrid. Segons l'executiu espanyol, falta "claredat jurídica" pel que fa a les relacions que hi haurà entre la UE i Gibraltar. 

 

Josep Borrell, aquest dilluns, en la seva arribada a Brussel·les (EFE)

 

El cap de la diplomàcia espanyola, Josep Borrell, no ha volgut parlar de veto, però sí que diu que seran taxatius en aquest assumpte.

"Com que la senyora May ha dit que no aprovarà l'acord de retirada fins que no tingui i aprovi la declaració futura, nosaltres farem el mateix. Fins que no tinguem la declaració futura i no sapiguem el que diu, si hi estem d'acord o no, doncs tampoc aprovarem l'acord de retirada. Les dues coses són peces complementàries

Aquesta setmana ha de servir perquè cada país demani els aclariments o les modificacions que cregui sobre el text que s'anirà polint fins que el firmin, diumenge, els caps d'estat i de govern. 

 

May, amb la vista posada a la cimera de líders de diumenge (Reuters)

 

Mentrestant, en una compareixença davant d'empresaris, la primera ministra britànica, Theresa May ha reiterat que el preacord firmat amb Brussel·les és bo pel Regne Unit perquè satisfà els desitjos dels britànics. May ha posat l'emfasi en la recuperació del control de les fronteres. 

"Un cop fora de la Unió Europea tindrem ple control sobre qui ve. No passarà com ara que els ciutadans de la Unió Europea, amb independència de les seves capacitats i experiència, poden saltar-se la cua passant per davant d'enginyers de Sydney o desenvolupadors de software de Delhi. En lloc d'un sistema basat en l'origen de la persona, en tindrem un de basat en el talent i en les capacitats que una persona ens pot oferir"

 

Notícia relacionada: "May recorre a ministres fidels per tirar endavant el Brexit i aturar la moció de censura"

 

 

ARXIVAT A:
Brexit Josep Borrell Unió Europea Theresa May
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut