Espanya encapçala la llista mundial de països amb més artistes condemnats a la presó

L'informe anual de l'organització independent Freemuse apunta a Espanya com un dels països en els quals ha augmentat més la repressió
Redacció Actualitzat
TEMA:
Llibertat d'expressió

L'estat espanyol encapçala el rànquing mundial de països amb més artistes condemnats a presó. Ho diu l'últim informe de l'estat de la llibertat artística que elabora l'organització independent internacional Freemuse, amb base de Dinamarca.

Aquesta organització independent, encarregada de vigilar l'estat de la llibertat d'expressió artística, ha fet públic el seu informe anual, on apunta a Espanya com un dels països en els quals més ha augmentat la repressió sobre els artistes:

"Com a part d'aquesta pràctica de controlar l'art per controlar la cultura, els artistes també es troben atrapats al mig dels països en conflicte.

Les seves obres i els llocs a on exhibeixen poden trobar-se silenciats tant per expressar les seves idees sobre el conflicte com per viatjar a determinades àrees.

El 2017 hem vist que això els passa a nombrosos artistes a banda i banda dels conflictes entre Israel i Palestina, Rússia i Ucraïna, i Espanya i Catalunya."

Dels 48 casos coneguts arreu del món, 13 són a l'estat espanyol: tots ells, rapers. L'informe menciona els 12 membres del grup La Insurgència, condemnats a dos anys de presó i una multa de 4.500 euros per unes cançons on lloen els GRAPO, i la condemna del raper mallorquí Valtonyc, sentenciat a tres anys i sis mesos de presó, per enaltiment del terrorisme i injúries greus a la Corona.

 

 

Espanya, doncs, lidera aquesta llista d'artistes empresonats amb un total de 13, al davant de la Xina, l'Iran, Egipte i Turquia, i és el tercer en artistes jutjats, només al darrere d'Egipte i Etiòpia.

El raper lleidatà Pablo Hasél va ser condemnat a dos anys de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme. El jove va pujar arxius de vídeo a YouTube utilitzant diversos comptes amb cançons de suport a grups terroristes GRAP, ETA, Al-Qaeda, RAF i Terra Lliure i va enaltir i justificar les seves accions i la seva existència.

Tensió Catalunya-Espanya

"La tensió entre Espanya i Catalunya va escalar després d'un referèndum l'1 d'octubre de 2017 i va  produir un resultat aclaparador a favor de la independència. Aquest conflicte va afectar la llibertat artística d'expressió i intents de censurar artistes que van expressar el seu suport a la independència de Catalunya."

"Al llarg del setembre del 2017, el govern del Partit Popular va demanar la cancel·lació de diversos concerts a la Comunitat Valenciana, apuntant al suposat suport dels artistes a la independència de Catalunya abans del referèndum d'1 d'octubre."

 

                    Notícia relacionada: "La denúncia a Europa de familiars dels polítics empresonats contra la justícia espanyola"

La publicació d'aquest informe va coincidir amb una nova declaració, aquest dijous als jutjats, de l'actor i humorista Toni Albà per uns tuits irònics. Albà va declarar que sempre han estat en to de sàtira. El jutge ha afegit nous tuits a la causa oberta contra ell fa sis mesos per injúries, arran d'alguns comentaris sobre la situació política.


 

L'informe alerta de la utilització que s'està fent de les lleis antiterroristes com a mecanisme per fer callar els artistes, circumstància que ha afeblit "significativament la llibertat d'expressió al país".

ARXIVAT A:
Judicial Terrorisme Llibertat d'expressió Monarquia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut