Espanya és el país de la UE amb la taxa de pobresa infantil més alta, segons Unicef
L'estudi xifra en el 28% els nens i nenes que viuen en situació de pobresa a l'Estat, amb dades d'entre el 2014 i el 2021
Espanya obté la pitjor nota en pobresa infantil de tota la Unió Europea. És la principal conclusió d'un informe presentat aquest dimecres per Unicef, que xifra en el 28% els nens i nenes que viuen en situació de pobresa a l'estat espanyol.
Tan sols treuen pitjor nota el Regne Unit, Turquia i Colòmbia, en un estudi fet a 39 dels països més rics del món i amb dades d'entre el 2014 i el 2021. A més, si només es tenen en compte les dades del 2021, Espanya és el país de la UE amb la taxa de pobresa infantil més alta.
Gustavo Suárez, president d'Unicef Espanya, considera "inacceptable" la xifra i insta a "no mirar cap a una altra banda" davant la situació de qualsevol menor que no tingui "condicions de vida dignes":
"Darrere d'aquestes xifres hi ha nens, nenes i adolescents que no es poden permetre menjar carn, pollastre o peix almenys un cop cada dos dies, ni fruita i verdura diàriament."
Suárez també ha subratllat que la pobresa infantil inclou menors vivint en "cases sense una temperatura adequada", que no tenen la roba, el calçat o els llibres que necessiten o que no poden participar en activitats de lleure o anar de vacances un cop l'any.
Polònia i Eslovènia, els que més bé fan front a la pobresa infantil
Segons l'estudi d'Unicef, a finals del 2021 als països de l'OCDE i la UE encara hi havia més de 69 milions d'infants a les llars amb ingressos inferiors al 60% de la renda mitjana estatal.
En aquest sentit, Polònia i Eslovènia són els països que millor estan fent front a la pobresa infantil --amb una reducció de més del 30%--, mentre que alguns dels estats més rics estan quedant enrere, com ara França o el Regne Unit.
Espanya millora lleugerament les xifres respecte al període d'inici, però ocupa el lloc 22 de 39 en els avanços respecte a la pobresa infantil, amb una reducció de només el 4% entre el 2014 i el 2021. En conjunt, els països analitzats han reduït de mitjana un 8% aquesta taxa, és a dir, sis milions de criatures menys en aquesta situació.
L'Estat se situa a la categoria de països que partien de taxes altes i les seves dades no mostren una millora significativa, tot i que es mantenen estables.
A més, l'informe posa de manifest que la pobresa infantil no està directament relacionada amb els nivells de renda dels països. Com demostra el fet que Espanya i Eslovènia, per exemple, tenen nivells de renda per habitant similars, però Eslovènia té una taxa de pobresa de només el 10%.
La pobresa infantil a Catalunya
Segons les dades de la darrera Enquesta de Condicions de Vida relatives al 2022 i publicades per l'Idescat, a Catalunya el 27,5% dels infants i adolescents -378.500 nens i nenes- estan en risc de pobresa.
En canvi, si prenem com a referència la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE), que incorpora una perspectiva que va més enllà d'aspectes estrictament monetaris i dona una panoràmica més àmplia i general sobre l'exclusió, la xifra s'eleva fins al 31,7% -436.400 infants i adolescents-.
Es tracta d'unes dades que situen Catalunya lluny de les xifres del conjunt de la Unió Europea. I és que la taxa de pobresa infantil i l'AROPE del conjunt de la UE s'emmarca en el 19,3% i el 24,7%, respectivament, d'acord amb les darreres dades disponibles a Eurostat.