El jutge del Suprem Pablo Llarena durant un acte organitzat per la Complutense

Espanya defensarà a Bèlgica la instrucció de Llarena si cal, però no els "actes privats"

El Ministeri de Justícia estudia contractar un bufet privat d'advocats que defensi "la sobirania i immunitat jurisdiccional" espanyola si es posa en dubte
Actualitzat
TEMA:
Procés català

El Ministeri de Justícia ha anunciat que estudia contractar un bufet privat d'advocats que defensi "la sobirania i immunitat jurisdiccional" d'Espanya en el procediment civil obert a Bèlgica contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. En cas que el tribunal de Bèlgica qüestioni la causa oberta contra el procés sobiranista que instrueix Llarena, el govern espanyol es personarà davant la justícia belga.

En canvi, el govern espanyol ha aclarit que "en cap cas" pagarà la defensa jurídica Llarena a Bèlgica per protegir-lo de les seves declaracions privades. "El govern central no pot actuar, ja que suposaria defensar un particular per afirmacions de caràcter privat aliè a la seva funció", conclou.

Pablo Llarena està citat davant la justícia belga el 4 de setembre després que Carles Puigdemont i quatre exconsellers el demandessin per unes declaracions que va fer en una conferència on va negar l'existència de presos polítics a l'estat espanyol. Segons els polítics catalans aquesta opinió expressada abans del judici i fora dels tribunals vulnera el seu dret a tenir un judici just.

La setmana passada, després que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) donés empara a Llarena, fonts de la Moncloa ja van apuntar que estudiaven contractar un advocat per defensar-lo. Finalment, l'executiu espanyol només defensarà Llarena per la instrucció del procés que ha fet, però en cap cas pels actes privats que se li atribueixen.

La fórmula escollida

La llei d'assistència jurídica a l'Estat i institucions públiques no preveu la intervenció de l'Advocacia de l'Estat davant jutjats o tribunals ordinaris de països estrangers. Així doncs, la fórmula passaria per contractar un bufet privat d'advocats "si l'evolució de la causa belga recomana la personació de l'Estat espanyol", un pas previ "imprescindible" per arribar, si calgués, davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea o el Tribunal Internacional de Justícia de la Haia.

En un comunicat, Justícia recorda que aquesta causa penal "està sotmesa de manera exclusiva i excloent a la jurisdicció espanyola", per la qual cosa assenyala que el tribunal belga que estudia la demanda civil contra Llarena, interposada per Carles Puigdemont i quatre dels consellers del seu govern, no s'hi ha d'immiscir.

Si, finalment, la instrucció de Llarena "es veu qüestionada per l'actuació del tribunal d'instància de Brussel·les", el Ministeri avisa que actuarà "de forma proporcional i adequada" per assegurar la protecció de "la immunitat jurisdiccional del Regne d'Espanya" i "la seva potestat sobirana de l'exercici de la jurisdicció".

Aquesta advertència del Ministeri de Justícia va en la línia del que va sol·licitar el president del Suprem i del CGPJ, tant a aquest Ministeri com al d'Afers Exteriors: assegurar "la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant els tribunals del Regne de Bèlgica".

ARXIVAT A:
Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut