Un soldat nord-americà, dalt d'un tanc
Un soldat nord-americà, dalt d'un tanc (Reuters/Kacper Pempel)

Espanya invertirà més de 60 milions diaris en despesa militar aquest any

Per primera vegada, la despesa militar global va superar l'any passat els dos bilions de dòlars, segons un estudi de l'Institut Internacional d'Estudis per la Pau d'Estocolm

Actualitzat

La despesa militar espanyola serà aquest any de més de 60 milions al dia, segons ha alertat el Centre Delàs, una entitat dedicada a l'anàlisi sobre pau, seguretat, defensa i armamentisme. Aquesta xifra suposa un rècord històric.

Els pressupostos generals de l'Estat per al 2022 preveuen una inversió de 10.115 milions d'euros per al Ministeri de Defensa. Tanmateix, el Centre Delàs denuncia que, "si es tenen en compte les partides repartides o amagades en altres ministeris", la despesa total arriba als 22.796 milions d'euros, un 5,75% més respecte a l'any anterior.

Militars de l'exèrcit espanyol
Militars de l'exèrcit espanyol (Europa Press/Jorge Peteiro)

Una despesa de més de dos bilions de dòlars l'any passat

En plena pandèmia del coronavirus, la despesa militar arreu del món va superar per primera vegada el 2021 els dos bilions de dòlars, al voltant d'1,97 milions d'euros. La xifra constitueix el 2,2% del producte interior brut (PIB) global.

El 2021, Espanya es va situar en la posició 16 del rànquing mundial en despesa militar, una més amunt que l'any anterior.

Les dades s'han donat a conèixer en la presentació de l'informe de l'Institut Internacional d'Estudis per la Pau d'Estocolm (SIPRI, en les seves sigles en anglès) sobre la producció i venda d'armes al món.

Entrenament militar a Ucraïna
Entrenament militar a Ucraïna (EFE/Miguel Gutiérrez)

Els Estats Units lidera la despesa mundial

Els Estats Units mantenen el lideratge mundial, amb el 38% de la despesa global, uns 801.000 milions de dòlars. Els fons dels EUA destinats a investigació i desenvolupament han augmentat un 24% l'última dècada, un fet que fa pensar que Washington està enfocat en tecnologia de pròxima generació. "El govern nord-americà ha destacat en nombroses ocasions la necessitat de mantenir l'avantatge tecnològic militar respecte als seus competidors estratègics", subratlla l'informe.

Darrere dels Estats Units hi ha la Xina, amb una inversió militar de 293.000 milions de dòlars, el 14% de la despesa mundial. Entre els Estats Units i la Xina acumulen la meitat de la inversió global en defensa, seguits de l'Índia, el Regne Unit i Rússia. La suma de la despesa militar dels cinc primers països representa un 62% del total mundial.

Maniobres de l'exèrcit dels Estats Units a Bulgària
Maniobres de l'exèrcit dels Estats Units a Bulgària (Reuters/Spasiyana Sergieva)

Per tercer any seguit, Rússia ha registrat un augment de la despesa militar, fins als 65.900 milions de dòlars, gràcies als beneficis obtinguts pel petroli i el gas.

Ucraïna ocupa la posició 36 en el rànquing mundial, tot i que la despesa en armament ha pujat un 72% des de l'annexió russa de Crimea, l'any 2014.

La llista dels deu països que més van gastar en armament la completen França, Alemanya, l'Aràbia Saudita, el Japó i Corea del Sud.

El total de la despesa mundial en defensa va créixer un 0,7% en termes reals l'any passat i va arribar als 2,11 bilions de dòlars.

Per zones, Àsia-Oceania i Europa lideren l'augment de la despesa, amb un 3,5% i un 3%, respectivament. A l'Àfrica, la despesa militar ha crescut un 1,2%, mentre que a Amèrica i al Pròxim Orient ha caigut un 3,3% i un 1,2%,

Campanya per retallar la despesa militar

Entitats pacifistes catalanes han denunciat l'augment de la despesa militar a tot el món durant el 2021, una xifra que preveuen que encara augmentarà més el 2022 i el 2023 arran de la guerra a Ucraïna.

El Centre Delàs, l'Institut Català per la Pau, l'International Peace Bureau i Greenpeace fan una crida a retallar la despesa militar i invertir-la en "seguretat comuna i humana".

Pere Ortega, investigador del Centre Delàs, ha fet referència a la guerra d'Ucraïna i ha expressat que "l'ajuda militar i l'enviament d'armes enquistarà el conflicte, l'allargarà i causarà més dolor".

El director de l'Institut Català Internacional per la Pau, Kristian Herbolzheimer, ha posat en dubte el concepte de "seguretat" associat a un augment de la defensa militar: "com més armat està al món, més conflictes hi ha".

El responsable de la campanya de Cultura de Pau de Greenpeace, Javi Raboso, ha destacat el "desastre mediambiental de la guerra, més enllà de la qüestió humana" i ha indicat que un vehicle militar pot emetre el mateix que 80 o 90 cotxes.

 

 

 

 

Anar al contingut