Espanya investiga ChatGPT per una possible violació de la protecció de dades dels usuaris
L'auge de Chat GPT ha posat en alerta l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD). L'organisme ha obert d'ofici una investigació a l'empresa nord-americana OpenAI, propietària de la revolucionària eina d'intel·ligència artificial, per un possible incompliment de la normativa.
La setmana passada, l'agència va demanar al Comitè Europeu de Protecció de Dades (EDPB, per les sigles en anglès) que s'inclogués ChatGPT com a tema a abordar en el pròxim ple de la institució, del qual forma part l'AEPD.
L'argument és que pot tenir un impacte important en els drets de les persones i que cal donar-hi una resposta coordinada en l'àmbit europeu.
Es crea un grup de treball europeu
Justament, en el ple d'aquest dijous, el comitè ha acordat llançar un grup de treball ("task force", en anglès) per fomentar la cooperació i intercanviar informació sobre les accions que hagin emprès les autoritats de protecció de dades. És un primer pas cap a una regulació comuna sobre la intel·ligència artificial.
En un comunicat, l'AEPD informa que "advoca pel desenvolupament i la posada en marxa de tecnologies innovadores com la intel·ligència artificial des del ple respecte a la legislació vigent". I argumenta que "només des d'aquest punt de vista pot portar-se a terme un desenvolupament tecnològic compatible amb els drets i llibertats de les persones".
Dos especialistes consultats per TV3 van plantejar la necessitat i, alhora, la dificultat de regular les eines d'intel·ligència artificial com ChatGPT.
Experts dels Estats Units i de diferents governs europeus han expressat preocupació pel creixement vertiginós d'aquesta tecnologia.
Itàlia i centenars de científics demanen frenar-ne l'expansió
A finals de març, Itàlia va amenaçar de bloquejar temporalment l'accés a la web ChatGPT, en considerar que vulnerava la legislació de protecció de dades i no garantia que no el fessin servir els menors de 13 anys.
Tot just aquest dimecres, l'agència italiana de protecció de dades va fixar finals d'abril com a termini perquè OpenAI respongui les peticions que li ha fet. Si no ho fa, ha advertit, bloquejarà l'accés als usuaris italians.
L'organisme manté que no hi ha "cap base legal" que justifiqui la recol·lecció massiva de dades personals per part de ChatGPT.
Alemanya ha insinuat que podria seguir el mateix camí. I a Àustria, l'associació IG Autorinnen Autoren, que defensa els interessos dels escriptors, ha exigit que s'aturi qualsevol programa com aquest fins que es garanteixi que no es vulneren els drets d'autor.
En paral·lel, més d'un miler d'investigadors i empresaris de primera línia mundial relacionats amb la intel·ligència artificial --entre els quals el propietari de Twitter, Elon Musk; el cofundador d'Apple Steve Wozniak, o l'historiador Yuval Noah Harari-- van signar una carta demanant una moratòria en aquesta tecnologia.
En un to gairebé apocalíptic, van advertir que la implantació accelerada de sistemes molt potents d'IA, com ChatGPT o el del buscador Bing de Microsoft, són un perill potencial molt gran.
Amb una gran habilitat per respondre ràpidament un ampli ventall de preguntes, ChatGPT ha sumat més de 100 milions d'usuaris actius al mes, en el que ha estat el creixement més ràpid assolit mai fins ara per una aplicació. Un èxit indubtable, però que també ha activat l'alerta per l'amenaça que pugui comportar per a la privacitat, la seguretat i els llocs de treball.
- ARXIVAT A:
- Protecció de dades Intel·ligència artificial