Espanya, Irlanda i Noruega demanen a la UE que faci obeir a Israel l'ordre de no atacar Rafah
Els tres països reclamen més fermesa davant la resolució de La Haia i insten els altres socis a sumar-se al reconeixement de l'estat palestí com a únic camí per poder solucionar el conflicte
Espanya, Irlanda i Noruega exigeixen a Israel que acati l'ordre del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) que ordena aturar els atacs a Rafah. Els tres ministres d'Exteriors han comparegut aquest dilluns al matí a Brussel·les per reclamar una postura més ferma a la resta de socis de la Unió, als quals han instat a sumar-se al reconeixement de Palestina per "portar la pau".
L'últim atac d'Israel al sud de Gaza, que ha causat almenys 50 morts entre els refugiats palestins, ha fet augmentar encara més la indignació en les hores prèvies del reconeixement l'estat palestí per part dels tres països.
El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, demana aquest dilluns que la UE prengui les "mesures adequades" per obligar Israel a acatar l'ordre del TIJ, recordant-los que és d'obligat compliment:
"Demanaré als altres 26 socis que declarin el seu suport a la decisió del TIJ i també que si Israel continua endavant contra aquesta opinió, intentem prendre les mesures adequades per aplicar aquesta decisió."
Els tres ministres d'Exteriors espanyol, irlandès i noruec han condemnat l'atac d'aquest diumenge al vespre contra una zona que Israel havia dit que era segura per als desplaçats de Gaza.
"El que hem vist aquesta matinada és salvatge", ha dit Michael Martin, ministre d'Exteriors d'Irlanda.
"Tot això era previsible. Qualsevol operació militar a Rafah tindria conseqüències nefastes contra la població a Gaza, i això és exactament el que està passant."
Espen Barth Eide, ministre d'Exteriors noruec, ha destacat que aquest últim atac demostra el total menyspreu d'Israel pels organismes supranacionals: "Que la guerra continuï a Rafah és un incompliment (de la decisió) del Tribunal més important del món", ha afirmat.
Una solució "de justícia" per a la pau a l'Orient Mitjà
Aquest dimarts els països reconeixeran l'estat de Palestina en un acte qualificat d'"històric" pel ministre Albares.
"És el moment de fer efectiva la solució dels dos estats, com la millor via per aconseguir el que tots volem, que és la pau definitiva."
Albares va afegir que "el reconeixement de l'estat de Palestina és de justícia per al poble palestí, és la millor garantia de seguretat per a Israel i és absolutament indispensable per assolir la pau a la regió."
L'irlandès Micheal Martin ha afegit que el reconeixement de l'estat palestí suposa un canvi de paradigma necessari per solucionar el conflicte.
"Aquesta decisió conjunta reflecteix la determinació dels nostres tres països de fer un canvi fonamental de paradigma.
La comunitat internacional, incloent-hi la UE, ha anat parlant de donar suport a la solució dels dos estats, basada en les fronteres del 1967 durant dècades, però no hi som més a prop, d'aquest desig. Creiem fermament que sense canviar la nostra perspectiva no hi arribarem mai."
Martin ha subratllat que no es pot deixar espai ni per a l'ocupació ni el terrorisme. "No pot haver-hi solució militar al conflicte", ha dit.
El ministre noruec, Espen Barth Eide, considera que és el moment oportú.
"Noruega reconeixerà l'estat de Palestina demà (dimarts). I ho fem perquè és el que és correcte, però encara més important: és el moment oportú de fer-ho. Fa uns anys que pensem que s'ha de mirar més enllà i fer el reconeixement en un moment que enviï un senyal potent al procés."
El ministre noruec ha recordat que "és essencial augmentar els esforços humanitaris, però res de tot això són solucions. Les solucions han de ser polítiques i hem de pensar en aquestes solucions polítiques ara".
Barth ha conclòs amb una crida:"Insto tota la resta de països a fer el mateix".