Espanya lidera el rànquing d'artistes empresonats, segons Freemuse

L'organització internacional que defensa la llibertat d'expressió artística assegura que és el país amb la legislació més repressiva

RedaccióActualitzat

Freemuse, organització internacional que defensa la llibertat d'expressió artística i que assessora les Nacions Unides, ha fet un crit d'alerta. En el seu últim informe, denuncia que l'estat espanyol se situa a dalt de tot del rànquing dels països amb artistes empresonats, al davant de l'Iran, Turquia, Egipte i la Xina.
 

 

La situació no millora el 2020. L'organització ha avançat a TV3 les dades encara no publicades d'aquest any, segons les quals Espanya continua liderant el rànquing. No tant per casos d'empresonament, sinó per un codi penal restrictiu.

"Aquestes lleis són incompatibles amb les normes internacionals, en primer lloc. I quan aquestes lleis es fan servir contra els artistes, aleshores es vulneren els drets humans a gran escala, com no ho havíem vist mai fins ara", afirma Srirak Plipat, director executiu de Freemuse.

Freemuse es refereix als articles que condemnen els rapers Hasél i Valtonyc: el 578 del Codi Penal d'enaltiment del terrorisme, i als articles 490 i 491 d'injúries a la corona.

És una legislació difícil de canviar, segons Isabel del Val, que defensa Valtònyc a Europa i altres casos similars, com el que afecta el grup La Insurgencia. "L'article 578 que estableix el delicte d'enaltiment terrorista és conseqüència d'un pacte d'estat de l'any 2000 entre el PP i el PSOE. Els pactes d'estat no es toquen", diu l'advocada.

Una quinzena de països de les Nacions Unides també han demanat en un darrer informe al govern espanyol que revisi les lleis relatives als delictes d'injúries a la Corona, com va recomanar expressament el Canadà.

En el mateix sentit s'han expressat el Tribunal Europeu dels Drets humans i Amnistia internacional.
 

El cas Hasél també està mobilitzant el sector de la música. Des de l'Acadèmia Catalana de la Música, Natxo Tarrés assegura que "hem de prendre accions i fer sentir la nostra opinió a la ciutadania".

Aquest dilluns, 200 artistes, entre els quals hi ha Pedro Almodóvar, Joan Manuel Serrat o Javier Bardem, han demanat la llibertat de Pablo Hasél a través d'un manifest. Denuncien, com fa Freemuse, que Espanya encapçala la llista de països que més artistes ha represaliat.

Des de Moncloa s'ha fet saber que el Ministeri de Justícia prepara una revisió dels delictes relacionats amb la llibertat d'expressió, per aplicar-los penes dissuasòries i no privatives de la llibertat. Però no han especificat ni com ni quan.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut